Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Centralna manifestacija, panel, izložba: 29. februar 2020. u 6:30 pm
NEW YORK: DAN NEZAVISNOSTI BIH - GOSTI, PANELISTI: AMBASADOR SVEN ALKALAJ, NOVINAR SALIH BRKIĆ, UMJETNICA AIDA ŠEHOVIĆ...
Autor: B.net
Objavljeno: 12. February 2020. 15:02:17
U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u New Yorku u organizaciji Bosansko-hercegovačko islamskog centra i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, 29. februara 2020., sa početkom u 6:30 pm, održaće se centralna manifestacija na kojoj će specijalni gosti i panelisti biti:

- Nj.E. Sven Alkalaj, ambasador u Misiji BiH pri u UN-u
- Salih Brkić, jedan od najboljih bh. novinara i ratnih fotoreportera
- Aida Šehović, umjetnica
- Dr. Damir Huremović

Pored panela, biće priređene izložbe slika:
- “Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici”,
- izložba postera 15 godina Nomadskog spomenika “Što te nema”,
te video projekcije i još puno toga što će Bosnu i Hercegovinu učiniti bližom svima onima koji je vole i doživljavaju jedinom domovinom.‘Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine. Dan nezavisnost Bosne i Hercegovine se obilježava nakon održanog Referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine koji je održan na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Referendum je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, a označava opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.
Punoljetni građani tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

- “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”
Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača građana BiH, što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% glasalo je za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović'.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: