Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SATTLER (ŠEF DELEGACIJE EU): ODLUKE USTAVNOG SUDA OBAVEZUJUĆE I KONAČNE
Autor: Fena
Objavljeno: 13. February 2020. 15:02:50


Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler naglasio je danas da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hrecgovineu pravno obavezujuće i konačne.

Komentarišući odluku predstavnika vlasti iz RS da obustavljaju rad u odlučivanju u radu organa BiH, zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, Sattler je novinarima u Bijeljini, nakon dvodnevnog radnog sastanka o ekonomskim reformama, rekao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH vodi u pravni vakum.

-U svakom društvu i sistemu morate imati jednu konačnu instancu, arbitra, nezavisno tijelo u donošenju odluka. Jedna od okosnica je Ustavni sud BiH u ovoj zemlji, i njegove odluke su pravno obavezujuće i konačne, – istakao je on.

Sattler je dodao da, kakava god da je odluka, ona je pravno obavezujuća i konačna.

- Ovdje sada, u ovom trenutku, pričamo o određenim potezima iz Banje Luke, ali ja moram naglasiti da i ostatak zemlje i Federacija BiH i nivo BiH ne provode značajan broj ranijih odluka Ustavnog suda. Neprovedba ovakvih odluka dovodi do pravne neizvjesnost i do pravnog vakuma, - kazao je Sattler.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović rekla je jučer da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

Na sastanku srpskih zavničnika i predstavnika parlamentranih stranaka usvojen je i zaključak da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS, koja bi mogla biti zakazana za ponedjeljak, 17.februara, a u vezi s odlukom Ustvanog suda BiH, koji je proglasio nesutavnim član 53. Zakona o poljoprivrendom zemljištu entiteta RS.

Zvaničnici RS-a tu odluku ne prihvataju i tvrde da je "na štetu RS".Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: