Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Na intervenciju narodnog poslanika u Skuštini Srbije Muamera Zukorlića
ZATOČENIM SANDŽAKLIJAMA IZMEĐU AUSTRIJSKO-MAĐARSKE GRANICE OBEZBIJEĐEN PROLAZ
Autor: B.net
Objavljeno: 23. March 2020. 13:03:54


Na zamolbu i insistiranje akademika Muamera Zukorlića, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji se saglasio da se odobri prolazak Sandžaklija koji su nekoliko dana proveli zatočeni između granica Austrije i Mađarske.

Ova vijest zasigurno predstavlja olakšanje posebno za porodice ovih putnika, koji će se svakako, nakon ulaska u zemlju, morati ponašati u skladu sa propisima, objavila je sanapress.info.

Jučer je Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija uputila APEL rukovodstvu Srbije da svojim državljanima odobri ulaz na državni terotorij i prolaz do Sandžaka odnosno CG. Bošnjaci.Net iz kontakta i razmjene poruka su saznali da se poslanik Zukorlić proteklih dana zalagao da se odobri prolaz zatočenim putnicima. Slijedile su pisma predstavnika sandžačkih predstavnika iz Austrije ali i njihova direktna pomoć u hrani, vodi, sokovima... Zatim upućena pisma iz Luksemburga ministru vanjskih poslova Srbije.

Isto tako potrebno je naglasiti da je ministar vanjskih poslova CG Srđan Darmanović usaglasio prolaz preko Mađarske, ali Srbija zbog vanrednog stanja zatvorila je granice i nije dozvoljavala ulaz i prolaz preko njenog teritorija, čak ni svojim državljanima.

Sada je najbitnije da su sve intervencije urodile plodom i da je u ovom teškom momentu kada hara coronavirus riješen problem zatočenih putnika, da stignu do svojih najmilijih i slijede upute institucija o predviđenoj izolaciji, sve u interesu svojeg zdravlja, porodice, okoline, kao i onih sa kojim će se viđati.Ostali prilozi:
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora: