Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Narod i Pravda:
INSTITUCIONALNIM MJERAMA RIJEŠITI SIGURNOSNE PROBLEME IZAZVANE MIGRANTSKOM KRIZOM
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. November 2020. 18:11:33


Nakon većeg broja evidentiranih nasrtaja migranata na domaće stanovništvo, koje je eskaliralo sinoćnjim brutalnim ubistvom jednog mladića i teže ranjavanje drugog na Ilidži, iz Naroda i Pravde pozivaju Ministarstvo sigurnosti BiH, Službu za strance i sve druge nadležne institucije da reagiraju brzo i sveobuhvatno kako bi se riješio problem sa migrantima na ulicama bosanskohercegovačkih gradova.

Niz tragičnih događaja izazvanih migrantskom krizom doveli su do uznemiravanja stanovništva i sigurnosne situacije koja je na rubu incidenta. Nadležnim organima, posebno institucijama viših nivoa vlasti, postavljamo pitanje šta su preduzeli po zaključcima Vlade Kantona Sarajevo iz novembra 2019. godine. Ti zaključci su, između ostalog, zahtijevali bolju kontrolu istočne granice BiH, zatim da se pitanje smještaja migranata riješi planski uz disperziju smještaja i bez velikih kampova, te aktivan diplomatski angažman sa ciljem povratka migranata u matične zemlje.

Želimo odgovor i na pitanje na koji je način Ministarstvo sigurnosti BiH planiralo podjelu i postavljanje 150 doniranih kontejnera iz Austrije, smještajnog kapaciteta 3000 ljudi? Nadamo se da je odustalo od prvobitne namjere postavljanja polovine tog broja kontejnera na području Kantona Sarajevo.

Iako je novi ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić po dolasku na ovu poziciju najavio aktivniji rad na rješenju pitanja migranata, javnost nije vidjela načinjene konkretnije korake za rješavanje ovog gorućeg pitanja. Krajnje je vrijeme da se započne proces planskog povratka migranata u matične zemlje i da se preduzmu sve mjere sigurnosti i kontrole kretanja migranata izvan migrantskih centara.

Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine solidarišu se sa svim ljudima u nevolji i takav pristup pokazuju već mjesecima i prema migrantima. Svjesni smo da većina migranata u potpunosti poštuje zakone Bosne i Hercegovine, ali oni koji učestvuju u bilo kakvim kriminalnim aktivnostima moraju biti nadzirani i sankcionirani.

Narod i Pravda izražava saučešće porodici ubijenog mladića, uz nadu da se ovakvi tragični događaji više neće ponavljati.Ostali prilozi:
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
» PRVI ORUŽANI OTPOR AGRESORU
Eset Muračević | 02. May 2021 15:21
Ostali prilozi istog autora: