Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


OTVORENO PISMO STRANKE ZA BIH NEREZIDENTNOM AMBASADORU IZRAELA ZA BIH NOAHU GAL GENDLERU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. August 2022. 19:08:56
Vaša ekselencijo, uvaženi ambasadore Gendler,
sa dubokim razočarenjem i nevjericom smo čitali današnji osvrt Vaše ambasade o izmjenama Izbornog zakona BiH i problemima s kojima se suočavaju nacionalne manjine u našoj državi, uključujući i Jevreje. Razočarenje i nevjerica proizilaze iz činjenice, vidljive iz vašeg osvrta, da ambasada na čijem ste čelu očigledno nije upoznata sa sadržajem i problematikom presuda “Sejdić i Finci protiv BiH”, “Pilav protiv BiH”, “Pudarić protiv BiH” i “Zornić protiv BiH”. Presuda koje se bave individualnim pravima građana Bosne i Hercegovine kojima su uskraćena osnovna politička prava garantovana Ustavom Bosne i Hercegovine, mogućnost da se kandiduju i budu birani za članove Predsjedništva BiH i u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Vaša ekselencijo, “prijedlozi hrvatske strane” u izmjenama Izbornog zakona BiH, kako ih Vi nazivate, nikada se nisu bavili implementacijom bilo koje od navedenih presuda, odnosno rješavanjem problema uskraćivanja individualnih prava građana Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi. Štaviše, podsjetićemo Vas da presudu može provesti Parlamentarna skupština BiH, gdje okosnicu parlamentarne većine čine HDZ, SNSD i SDA. Potrebne volje za takvo nešto dosad nije bilo, posebno ne sa “hrvatske” strane. Tako da ove presude već godinama nisu implementirane, čime naši sugrađani Jevreji, Romi i pripadnici ostalih manjina ostaju trajno diskriminirani, što stavom Vaše ambasade otvoreno podržavate.
Isto tako, HDZ-ov spin “legitimnog predstavljanja” koji koristite u svom osvrtu, ne postoji u političko-pravnom sistemu države Bosne i Hercegovine, a koliko je nama poznato niti u sistemu bilo koje evropske države. Taj propagandni koncept se uopće ne bavi problemom političke diskriminacije s kojim se suočavaju naši sugrađani Jevreji, Romi i ostali. Štaviše, koncept koji predlaže “hrvatska strana” dodatno cementira etničku podjelu i dominaciju etnija nad građanima ostavljajući naše sugrađane, pripadnike manjina poput jevrejske, bez osnovnih političkih prava garantovanih Ustavom BiH.
U kom pravcu “legitimno predstavljanje” ide najbolje pokazuju stalni napadi na Partizansko groblje u Mostaru i svastika, nedavno iscrtana na galeriji “The Hub of Fine Arts”, koju je otvorio izraelski biznismen Amir Gross Kabiri. Zato je žalosno čitati, da Vi kao ambasador države Izrael, u 21. stoljeću podržavate nazadni narativ u kome postoje građani prvog i građani drugog reda, posljednji put implementiran u mračnoj nacističkoj tvorevini, čiji su Jevreji najveće žrtve.
Vaša ekselencijo, ako već želite da pomognete Jevrejima Bosne i Hercegovine, čiji je utjecaj na kulturno naslijeđe naše zajedničke domovine nemjerljiv, onda podržite izmjene Izbornog zakona BiH utemeljene na preporukama Venecijanske komisije i provedbama presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Podržite državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, a ne modele zasnovane na ideji da samo “jedan vođa“ i “jedna partija” “legitimno predstavljaju” “jedan narod”. Takav model je u Evropi poražen 9. maja 1945. godine.
Ovom prilikom pozivamo Vašu državu da otvori rezidentnu ambasadu u Sarajevu, gradu koji je pružio utočište Jevrejima nakon izgona iz Španije i jedinom evropskom gradu u kojem naši sugrađani Jevreji nisu živjeli u getu. Držimo da bi se time naši bileteralni odnosi unaprijedili, te da bili potpunije upoznati sa stvarnim stanjem u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» ŽELJELI SU DA UBIJU ŠTO VIŠE LJUDI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2023 13:09
» SJEĆANJE NA ŠEHIDSKU PORODICU EFENDIJE RAMIĆ
Preporod.info | 26. May 2023 15:59
» SRBIJA DA IZRUČI RATNOG ZLOČINCA NOVAKA ĐUKIĆA
Bošnjaci.Net | 25. May 2023 13:41
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif