Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SARAJEVO: SUSRET DELEGACIJE BNV SA VKBI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. March 2023. 13:03:47
Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije na čelu sa predsjednicom prof. dr. Misalom Pramenković posjetila je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu

Profesorica Pramenković upoznala je predstavnike VKBI sa održanim izborima u BNV Srbije i izborom novog rukovodstva BNV. Istakla je značaj i ulogu BNV u Srbiji koje po Ustavu i zakonima Srbije predstavlja Bošnjake koji imaju status nacionalne manjine u Srbije, te u kratkim crtama prezentirala najznačajnije planske aktivnosti u narednom periodu. Istakla je značaj i ulogu višegodišnje saradnje koju BNV ima sa Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca posebno ističući zajedničke aktivnosti kroz Ured za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća. Saradnja kroz Ured za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća predstavlja istinski institucionalni oblik saradnje bošnjačkog naroda u državama regiona.

Sa aktivnostima i projektima VKBI goste iz Novog Pazara upoznao je član Upravnog odbora prof. dr. Enes Pelidija upućujući čestitke i želje za unapređenjem statusnog položaja Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku novom rukovodstvu BNV-a.

Na susretu je usaglašena neophodnost snažnije saradnje u periodu koji slijedi kroz konkretne projektne i programske aktivnosti. Bošnjački narod u cjelini ima ista prava kao i bilo koji drugi evropski narod a država Bosna i Hercegovina kroz svoje institucije i niže administrativne nivoe, kao matična država i bošnjačkog naroda, ima pravo i obavezu podržavati ostvarivanje prava svih temeljnih elemenata nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda.

Predstavnici VKBI upoznali su delegaciju BNV sa aktuelnom društvenom situacijom u Bosni i Hercegovini, posebno sa aspekta značaja euro-atlanskih procesa kojima teži Bosna i Hercegovina. Istaknuta je neophodnost institucionalne podrške Bosne i Hercegovine bošnjačkim nacionalnim vijećima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Pored predsjednice Pramenković u delegaciji BNV prisustvovali su potpredsjednica dr Jasmina Curić. dr. Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, dr. Mustafa Fetić, potpredsjednik Vijeća i Semir Madžgalj, šef Kabineta predsjednice Vijeća. Ispred VKBI pored prof. Pelidije susretu su prisustvovali generalni sekretar mr. sc. Emir Zlatar, prof. dr. Enver Imamović, mr. Avdo Hebib, ak. prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Senadin Lavić, prof. Mevlida Serdarević i akademik Abdulah Sidran.

VRHOstali prilozi:
» SREBRENICA: KLANJANA DŽENAZA DOKTORU SABITU BEGIĆU
Anadolu Agency (AA) | 26. March 2023 13:10
» SCHMIDT PONOVO MIJENJA USTAV FBIH DA BI OJAČAO HDZ
Istraga.ba | 26. March 2023 12:55
» JUSUF NURKIĆ: SVI SMO MI FADIL I AJŠA MEMIŠEVIĆ!!
Bošnjaci.Net | 25. March 2023 13:50
» TRAUME PREŽIVJELIH ŽRTAVA GENOCIDA NE ZACJELJUJU
Anadolu Agency (AA) | 24. March 2023 13:41
» DA LI JE DRŽAVNA IMOVINA BIH DIO TALA?!
Bošnjaci.Net | 23. March 2023 19:21
Ostali prilozi istog autora:
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
24. March 2023 12:47
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
17. March 2023 17:44
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif