Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U NEW YORKU KOMEMORACIJE U POVODU 28. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI, BOSNI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. July 2023. 00:07:38
U povodu 28. godišnjice genocida u Srebrenici, kulture pamćenja i sjećanja na planetarni zločin koji su u Bosni i Hercegovini, u srcu Europe i pred očima cijele javnosti, nad bošnjačkim civilima počinile velikosrpske vojne i policijske zločinačke formacije, provodeći planove političkog režima u Beogradu na čelu sa balkanskim kasapinom Miloševićem i poslušnicima u Bosni, ratnim zločincima Karadžićem, Mladićem, Krajišnikom, Plavišić, Koljevićem, Buhom... I inom huntom, uključujući i generatore zla SANU i SPC sveštenika; Bošnjaci - preživjele žrtve genocida i prijatelji u New Yorku i okolnih gradova, priredit će nekoliko memorijalnih skupova.


- U nedjelju, 9. jula sa početkom u 11:00 am u Astorija Parku, u cilju sjećanja na genocid u Srebrenicu, bit će Mirna šetnja. Polazi se sa Ditmars Bulevara i East Rivera.

- U nedjelju, 9. jula sa početkom u 7:00 pm, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, održat će se komemoracija na kojoj će govoriti preživjele žrtve i svjedoci genocida mr. Senahid Halilović i Fikret Bećirović, koji su u julu 1995. danima pješačili planinskim putevima smrti da dođu do slobodne teritorije.

Na komemoraciji će biti i predstavnici Bošnjaka sa Kosova:
Parlamentarac Avdulah Đešević i Omer Balić, savjetnik za vjerska pitanja.


- Od ponedjeljka, 10. jula te narednih šest dana, na jednom od glavnih ulaza u Astoriju, sa Triborugh Bridge, na billboard naizmjenično će se pojavljivati banner: “NEVER FORGET SREBRENICA GENOCIDE – 8372 REASONS NOT TO FORGET”.

- U utorak, 11. jula sa početkom u 12:00 pm, u Bowling Green Parku (Wall Street), jedan od najfrenkfentnijih djelova u donjem dijelu Grada New Yorka, odajući pijatet žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni, do pola jarbola bit će podignuta zastava države Bosne i Hercegovine, kada će se održati komemorativni program.


Nakon završetka jednočasovnog programa u kojem će učestvovati javne ličnosti, u čast države Bosne i Hercegovine državna zastava će biti podignuta na vrh jarbola gdje će ostati nekoliko narednih dana.

Pozivamo sve borce za ljudska prava, borce protiv genocida, ljubitelje istine i pravde, članove naše komune, naše prijatelje i države Bosne i Hercegovine koja je svih godina na udaru, kao i Sandžaka da narednih dana u New Yorku sa svojim porodicama budu dio komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici i Bosni, te da zajednički njegujemo kulturu pamćenja i sjećanja, i da pošaljemo snažnu poruku nasljednicima genocidne, uzp i separatističke politike: NIKAD VIŠE GENOCID I NEDAMO NAŠU DOMOVINU BOSNU I HERCEGOVINU!

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif