Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ZAŠTO RAKUTEN PROMOVIŠE ORGIJANJE ĐOKOVIĆA & COMP. UZ VELIKOSRPSKE PJESME KOJE SU POVEZANE S GENOCIDOM POČINJENOM NAD BOŠNJACIMA U BOSNI I HERCEGOVINI?
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. September 2023. 17:09:55
IGK je poslao pismo gospodinu Mikitaniju, generalnom direktoru Rakuten Group-a, čije je sjedište u Japanu povodom skanadlozne pjesme "Marš na Drini” za vrijeme Davis Cup-a promovirane uz pomoć Rakuten-a.

U pismu je tražen odgovor zašto Rakuten promoviše tekstove povezane s genocidom počinjenom u Bosni i Hercegovini?, tražeći od Rakutena da poštuju žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, te da se izvine i ograde od ovog nacionalističkog propagandnog plana.

IGK podsjeća da je 2013. godine Vuk Jeremić u Ujedinjenim nacijama organizovao koncert kada je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu “Marš na Drunu”.
Poslije akcije IGK u kojoj su učestvovali mnoge organizacije, zajednice i pojedinci glasnogovornik tadašnjeg generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Ban Ki-moona se javno izvinuo žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini. Pismo IGK objavljujemo u nastavku:

Poštovani Rakuten TV, mr. Mikitani,
Pišemo kako bismo izrazili najoštriji protest i najdublju zabrinutost zbog nedavne promocije nacionalističkih stihova koji se dovode u vezu sa agresijom i genocidom u Republici Bosni i Hercegovini. Uočili smo da su takvi anticivlizacijski tekstovi korišćeni u promotivnim materijalima Novaka Đokovića koje Rakuten pokriva. Tražimo pojašnjenje o stavu vaše kompanije po ovom pitanju. Izvođenje ratnohuškačke himne srpskih ekstremističkih snaga “Marš na Drinu” je skandalozna uvreda za žrtve agresije i genocida u Republici Bosni i Hercegovini.

Ova ratnohuškačka pjesma korišćena je za podsticanje etničke i nacionalističke mržnje prema nesrbima, posebno Bošnjacima i korišćena je kao sredstvo za inspirisanje ubistava, progona i silovanja hiljada civila, što je kulminiralo genocidom u Srebrenici i Republici Bosni i Hercegovini.

Zastrašujući primjer zloupotrebe navedene nacinalističke pjesme dolazi iz Sedmog izvještaja američkog State Departmenta o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji:

“Danonoćno su vojnici dolazili u kuću uzimajući po dvije do tri žene. Sve vrijeme su bili četiri do pet stražara, svi lokalni fočanski Srbi. Žena je znala da će silovanja početi kada se 'Marš na Drinu' pusti preko zvučnika glavne džamije. 'Mars na Drinu’ je četnička borbena pjesma koja je bila zabranjena u Titovim godinama. Dok se svirala 'Mars na Drinu', ženama je naređeno da se skinu i vojnici su ušli u kuće uzimajući one koje su željeli. Uzrast žena kretao se od 12 do 60 godina. Često su vojnici tražili kombinacije majke i kćeri. Mnoge od žena su bile teško pretučene tokom silovanja.”

Žalosno je što je navedena nacionalistička pjesma korištena u promotivnim materijalima Novaka Đokovića u Rakutenu.

Žrtvama je nepodnošljivo vidjeti da se promotivni materijali Novaka Đokovića koji obrađuje Rakuten koriste za izvođenje ratnohuškačke pjesme pod kojom su počinjeni ratni zločini i genocid u Republici Bosni i Hercegovini.

Gospodine Mikitani, pozivamo Vas i Rakuten da uputite javno izvinjenje žrtvama ratnih zločina u Republici Bosni i Hercegovini počinjenih u ime ekstremnog srpskog nacionalizma.

Upotreba stihova koji imaju historiju povezanu s agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem, kako je utvrđeno višestrukim presudama Međunarodnog suda, za mnoge je veoma uznemirujuća i uvredljiva. Ključno je da organizacije poput Rakuten TV, koje su uticajne i imaju globalni domet, zauzmu odgovoran pristup kada je u pitanju sadržaj koji promovišu.

Zato pozivamo Rakuten TV da se javno distancira od takvog uvredljivog materijala i da jasnu izjavu u vezi sa vašom posvećenošću etičkom i odgovornom promovisanju sadržaja.

Radujemo se vašem odgovoru na ovo važno pitanje, piše u pismu dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif