Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 16. October 2023. 16:10:56
Popis stanovništva u Crnoj Gori koji se trebao održati u periodu od 1. do 15. novembra tekuće godine, te je odložen, i upravo se održava sada i trajat će do decembra. Smatrali smo da je svaki Bošnjak – građanin u državi svjestan svoga identiteta i da je prevaziđeno pred svaki popis ponavljati kako da se izjasne, bar kada je u pitanju vjerski i nacionalni identitet i jezik, što jeste bitno za jedan narod, statistike radi u državi u kojoj živi. Istina je da se konstantno nad pripadnicima islama, Bošnjacima, vrši pritisak i nameće tuđi identitet s razlogom umanjenja broja, neprirodnih podjela, a krajnji cilj je svođenje na manju vjersku skupinu, time u konačnici da nemaju bilo kakvog političkog uticaja u državi.

Međutim, službeni Beograd na čelu sa Vučićem poodavno su pokrenuli kampanju u kojoj su posebno upregli poglavara SPC patrijarha Perislava Perića Porfirija, koji je građanima Crne Gore preporučio da istaknu "svoj identitet kao vjernici SPC-a, govornici srpskog jezika i dični pripadnici srpskog naroda". Znači, u velikodržavnoj mantri “srpskog sveta”, srpski patrijarh po Crnoj Gori agituje i okreće pravoslavce u svesrpstvo i svetosavlje na tečnom srpskom jeziku, dok u konačnici je, ustvari, razbijanje ili potpuna velikosrpska dominacija u državi Crnoj Gori.

Na skupu pored svetosavskog poglavara Perislava Perića, zapaženi su puleni režimske srpske i SPC politike, desničari Boško Obradović iz "Dveri" i Milica Đurđević Stamenkovski iz "Zavetnika", koji su zbog govora mržnje zasluženo ponijeli oličenje fašiziodne i šovinističke srpsko svetosavske politike. Oni u biti govore šta im se sa svetosavskog oltara izdiktira.

Nego, prema objavama i komentarima na socijalnim mrežama kako smo primjetili, ali nam i čitatelji Bošnjaci.Net ukazuju, pojedinci i grupice su angažovani od strane političkih frakcija da posebno Bošnjake utjeruju u tuđe torove, pod tuđim bajrakom, pokazujući im da je bolje da budu ono što nisu, nego ono što jesu.


Humanista Hajriz Brčvak, jedan od uticajnih Bošnjaka u Sandžaku, Crnoj Gori i šire, u povodu popisa stanovništva u CG koji će trajati do sredine decembra 2023., pozvao je svoje sunarodnike da se na popisu jasno izjasne, kažu ono šta jesu i upišu:
Nacionalnost: - Bošnjak / Bošnjakinja;
Jezik: - Bosanski;
Vjera: - Islam.

Poslušajte, jer bitno je da na popisu upišete ono što jeste, a radi potomstva tako i da se i u životu odnosite!
Prenesite vašoj rodbini, rođacima i prijateljima!


Pred svaki popis ili politička previranja u Crnoj Gori, posebno se angažuju nedorasli probisvijeti, kahvanske stranačke štetičine i protuhe koji se ne znaju da li su gori kada su pijani ili trijezni, ‘plaćeni’ pojedinci koji iz materijalnog koristoljublja, gaze dostojanstvo svojih predaka, ali i dobro svojih roditelja koji su itekako vodili računa o svome identitetu i u tome porodičnom ambijentu odgojili svoje potomstvo. Ali pojedincima, zbog interesa zadnjice i stolice, očito postane bitniji političko dresiranje od porodičnog odgoja i kolektivnog bošnjačkog napretka.

Bošnjače i Bošnjakinjo, ne bavi se drugim narodima koji dobro znaju šta su i ko su!

Bošnjače i Bošnjakinjo, nemaš se potrebe baviti Crnogorcima, jer oni imaju svoj etnički identitet ukorjenjen provaslovalju i sada - crnogorski jezik.

Bošnjače i Bošnjakinjo, ne bavite se ni Srbima koji nikome ne uvažavaju identitet, istovremeno svima nameću srpstvo, svetosavlje i jezik srpski.

Bošnjače i Bošnjakinjo, oni koji vam govore da nemate veze sa Bosnom i Sandžakom, te da bosanski jezik nije vaš, upamtite dobro, to su neprijatelji vaši ali Bosne i Sandžaka, kojima žele potpuni nestanak, istrebljenje, a genocid u kontinuitetu tri stoljeća je najbolji pokazatelj šta misle o nama. Zato upravo na popisu stanovništva trebamo pokazati da smo zreli za napedak našeg naroda a ne za nestanak i da nikada više nećemo dopustiti da nam bilo ko zabranjuje naše ime - Bošnjak i jezik - bosanski.

Nedopustite sebi prevare i nesvjesnost koju podmeću nedorasli Sabrija Vulić i njemu sličnim: Muslimani, Crnogorski Muslimani, Srpski Muslimani, čak ni Muslimani Bošnjaci jer će kao takve imajiniti brojčano stanje Bošnjaka!

Bošnjače i Bošnjakinjo, ako se ponosite na svoje pretke, nane, dede, onda slijedite identitet koji su oni u najtežem vaktu čuvali, njegovali s koljena na koljeno, najzad i prenijeli na vas. Ako želite dobro vašem potomstvu, da budu što jesu, da se ponose na svoje pretke onda se prvo vi na popisu izjasnite, jasno i glasno:

Nacionalonost: Bošnjak / Bošnjakinja
Vjeroispovjest: Islam
Jezik: Bosanski!


Upamtite, svako drugačije izjašnjavanje je gubitak nacionalne svijesti o sebi ali i veze sa bošnjačkim narodom, ali i doprinosite procentualnom umanjenju svoga naroda.

Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je predviđeno da su popisom obuhvaćeni državljani CG koji imaju pribivalište / boravište u CG ili van nje, drugoj državi odnosno dijaspori.
Zato na Popisu stanovništva iskoristite svoje pravo, otputujte svojim zavičajima ili pak ovlastite nekoga da vas i vašu porodicu upiše na popisu.

Najzad, onako kako se izjasnite tako računajte da živite i svoje potomstvo podižete, ženite, udajete...

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif