Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BOŠNJAČE I BOŠNJAKINJO - BOSANSKIM JEZIKOM JASNO RECI A OLOVKOM UPIŠI - ŠTA JESI
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 16. October 2023. 16:10:56
U susret popisu stanovništva u Crnoj Gori koji se treba održati u periodu od 1. do 15. novembra tekuće godine, smatrali smo da je svaki Bošnjak - građanin svjestan svoga identiteta i da je prevaziđeno pred svaki popis ponavljati kako da se izjasne, bar kada je u pitanju vjerski i nacionalni identitet i jezik, što jeste bitno za jedan narod. Istina je da se konstantno nad pripadnicima islama, Bošnjacima, vrši pritisak i nameće tuđi identitet s razlogom umanjenja broja, svođenje na vjersku skupinu, a u konačnici bilo kakvog uticaja u državi kao političkog naroda.
Međutim, obraćanje u Podgorici SPC poglavara patrijarha Perislava Perića Porfirija, građanima Crne Gore kada je preporučio da "svoj identitet kao vjernici SPC-a, govornici srpskog jezika i dični pripadnici srpskog naroda". Znači, zvanični Beograd u velikodržavnoj mantri “srpskog sveta”, upregao je svog patrijarha da po Crnoj Gori agituje i okreće pravoslavce u svesrpstvo i svetosavlje na tečnom srpskom jeziku, dok u konačnici je, ustvari, razbijanje ili potpuna dominacija u državi Crnoj Gori.

Na skupu pored SPC poglavara Perislava Perića bili su prisutni, puleni režimske srpske i SPC politike, desničari Boško Obradović iz "Dveri" i Milica Đurđević Stamenkovski iz "Zavetnika", koji su zbog govora mržnje zasluženo ponijeli oličenje fašiziodne i šovinističke srpsko svetosavske politike. Oni u biti govore šta im se sa oltara izdiktira.

Nego, prema objavama i komentarima na socijalnim mrežama kako smo primjetili, ali nam i čitatelji Bošnjaci.Net ukazuju, pojedinci i grupice su angažovani od strane političkih frakcija da posebno Bošnjake utjeruju u tuđe torove, pod tuđim bajrakom, pokazujući im da je bolje da budu ono što nisu, nego ono što jesu.

Pred svaki popis ili politička previranja u Crnoj Gori, posebno se angažuju nedorasli probisvijeti, kahvanske stranačke štetičine i protuhe, ‘plaćeni’ pojedinci koji iz materijalnog koristoljublja, gaze dostojanstvo svojih predaka, ali i dobro svojih roditelja koji su itekako vodili računa o svome identitetu i u tome porodičnom ambijentu odgojili svoje potomstvo. Ali pojedincima, zbog zadnjice i stolice, očito postane bitniji političko dresiranje od porodičnog odgoja i kolektivnog bošnjačkog napretka.

Bošnjače i Bošnjakinjo, ne bavi se Albancima koji dobro znaju šta su i ko su!

Bošnjače i Bošnjakinjo, nemaš se potrebe baviti Crnogorcima, jer oni imaju svoj etnički identitet ukorjenjen provaslovalju i sada - crnogorskom jeziku.

Bošnjače i Bošnjakinjo, ne bavite se ni Srbima koji nikome ne uvažavaju identitet, istovremeno svima nameću srpstvo, svetosavlje i jezik srpski.

Bošnjače i Bošnjakinjo, oni koji vam govore da nemate veze sa Bosnom i Sandžakom, te da bosanski jezik nije vaš, upamtite dobro, to su neprijatelji vaši ali Bosne i Sandžaka, kojima žele potpuni nestanak, istrebljenje, a genocid u kontinuitetu tri stoljeća je najbolji pokazatelj šta misle o nama. Zato upravo na popisu stanovništva trebamo pokazati da smo zreli za napedak našeg naroda a ne za nestanak i da nikada više nećemo dopustiti da nam bilo ko zabranjuje naše ime - Bošnjak i jezik - bosanski.

Nedopustite sebi prevare i nesvjesnost kroz sljedeća izjašnjavanja u nacionalnom smislu: Muslimani, Crnogorski Muslimani, Srpski Muslimani, čak ni Muslimani Bošnjaci jer će kao takve unijeti u prvu skupinu kao Muslimani!

Bošnjače i Bošnjakinjo, ako se ponosite na svoje pretke, nane, dede, onda slijedite identitet koji su oni u najtežem vaktu čuvali, njegovali s koljena na koljeno, najzad i prenijeli na vas. Ako želite dobro vašem potomstvu, da budu što jesu, da se ponose na svoje pretke onda se prvo vi na popisu izjasnite, jasno i glasno:

Nacionalonost: Bošnjak / Bošnjakinja
Vjeroispovjest: Islam
Jezik: Bosanski!


Upamtite, svako drugačije izjašnjavanje je gubitak nacionalne svijesti o sebi ali i veze sa bošnjačkim narodom, ali i doprinosite procentualnom umanjenju svoga naroda.

Najzad, onako kako se izjasnite tako računajte da živite i svoje potomstvo podižete, ženite, udajete...

VRHOstali prilozi:
» ORUŽANE SNAGE BIH NAJKOHEZIVNIJI ELEMENT BH. DRUŠTVA
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2023 15:22
» PISMO IZRAELSKE MAJKE: MOJA KĆERKA SE OSJEĆALA KAO KRALJICA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2023 15:31
» UPOZORENJE BOŠNJACIMA O PREVARA U VEZI IDEJE O TZV. "BOŠNJAČKOM NARODNOM VIJEĆU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. November 2023 15:43
Ostali prilozi istog autora:
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
» POLITIKA ZLA I INTERNET NASILJA
31. October 2022 14:43
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif