Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Foto: UN
KURTI I VUČIĆ NA SJEDNICI VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A SAZVANOJ NAKON UKIDANJA DINARA NA KOSOVU
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 09. February 2024. 14:02:29
Održana je vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu nakon odluke Prištine da ukine upotrebu srbijanskog dinara, a kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti, prenosi Anadolu.

Sjednicu je zatražila Srbija zbog odluke Kosova da ukine upotrebu srbijanskog dinara, što Beograd vidi kao protuzakonitu odluku. Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne banke koja predviđa platni promet isključivo u eurima.

Specijalna predstavnica i šefica Misije privremene administracije UN-a na Kosovu (UNMIK) Caroline Ziadeh pozvala je u četvrtak Srbiju i Kosovo da se angažuju u "dobroj vjeri" u jeku valutne krize.

"Nastaviću pozivati Prištinu i Beograd da se aktivno i u dobroj namjeri angažuju u Dijalogu koji vodi EU, na pravom mjestu za rješavanje najosjetljivijih političkih pitanja koja utiču na zajednice", rekla je Ziadeh.

Srbija je zatražila da se na sastanku Vijeća razgovara o rastućim tenzijama na Kosovu nakon odluke Prištine da euro postane jedina važeća valuta za obavljanje gotovinskog platnog prometa.

"Ponuđeno je ograničeno javno objašnjenje, uprkos činjenici da je dinar od 1999. godine de facto služio kao primarna valuta za gotovinu i komercijalne transakcije na područjima s većinskim srpskim stanovništvim. Pogođeno je desetine hiljada pojedinaca, kao i privreda, što zavisi od njihove kupovne moći", dodala je.

Srbijanski dinar je od završetka rata 1999. godine bio u upotrebi na Kosovu u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije. Dinar je do sada isplaćivan preko finansijskih institucija koje nemaju licencu Centralne banke Kosova.

Zemlje grupe Kvinta i EU zahtijevaju od Kosova da odloži primjenu Uredbe CBK, koja dozvoljava samo upotrebu eura u platnom prometu na Kosovu i time zabranjuje upotrebu srbijanskog dinara, dok se ne pronađe alternativno rješenje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da je dinar zakonito sredstvo plaćanja u Srbiji i da ne može biti zabranjen na Kosovu.

"Još jednom naglašavamo da je odluka o ukidanju prometa dinara, odnosno ukidanju dinara kao legalnog sredstva plaćanja na teritoriji samo jedna u nizu planiranih, dobro organizovanih, dugo sprovedenih i sistematskih mjera Prištine koje prije svega napadaju srpsko stanovništvo“, rekao je Vučić.

Dodao je da Priština ima za cilj da stvori "nepodnošljive" uslove za život i protjera Srbe sa teritorije.

Vučić je takođe pozvao Vijeće sigurnosti da poduzme "hitne i odlučne" mjere u cilju normalizacije situacije na Kosovu i stvaranja uslova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da uredba ne zabranjuje ili spriječava Srbiju da pruži finansijsku podršku kosovskim Srbima.

"Propis ima za cilj samo da osigura transparentnost i zakonitost gotovine koja se uvozi na Kosovo, u skladu s našim Ustavom i monetarnom politikom Evropske unije", rekao je Kurti, dodajući da je Centralna banka Kosova posvećena tome da kosovski Srbi budu u mogućnosti dobijati finansijsku podršku iz Srbije "neprekidno i nesmetano".

"Naša vlada je u potpunosti posvećena osiguravanju nesmetane tranzicije uz dovoljno vremena uloženog u obrazovanje i informisanje, umjesto da izriče kazne za nepoštivanje", dodao je.

VRH



Ostali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif