Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SAVEZ „CONSILIUM BOSNIACUM“ U BEČU MEMORIJALNIM POHODOM „MARŠ MIRA“ OBILJEŽAVAJU 29. GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. July 2024. 20:07:55
Ministar Sevlid Hurtić u Beču učestvovao na Maršu mira i govorio na obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici
U organizaciji Saveza bosanskohercegovačkih organizacija u Austriji „Consilium Bosniacum“, u Beču je danas obilježena 29. godišnjica genocida u Srebrenici, a ovom važnom događaju je prisustvovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić.

Uz prisustvo velikog broja građana, obilježavanje je započelo memorijalnim pohodom „Marš mira“, kojim su se učesnici, simbolično, prisjetili proboja iz jula 1995. godine od Potočara do Nezuka, kada su podrinjski Bošnjaci, bježeći od zločinaca, pokušavali spasiti svoje živote. Za mnoge je ovo bio put spasa, a hiljade njih je ubijeno u zasjedama ili zarobljeno i strijeljano na stratištima širom Podrinja.


Memorijalni pohod ja završen na Trgu heroja u Beču, gdje je potom održan javni skup i komemoracija posvećena žrtvama genocida. U okviru programa, prisutnima su se obratile preživjele žrtve genocida, zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Austrije, te predstavnici organizatora.

- Mi, dok smo živi, ali i naše buduće generacije, uvijek ćemo imati dvije obaveze prema Srebrenici.
Jedna je naša obaveza prema ubijenim. Da čuvamo sjećanje na njih, da širimo istinu o genocidu, da jačamo Memorijalni centar i da učinimo sve da se preostale žrtve pronađu i dostojanstveno ukopaju, ali i da se trajno obilježe mjesta masovnih egzekucija.

Druga naša obaveza, koja je jednako važna, jeste obaveza prema preživjelim i njihovim potomcima. Jednostavno, moramo učiniti više da preživjeli, posebno oni koji danas žive u Srebrenici, ali i Bratuncu, Vlasenici, Milićima i Zvorniku, u istočnoj Bosni, bolje i kvalitetnije žive. Moraju imati našu veću podršku, jer nije lahko vratiti se u mjesto odakle ste protjerani i gdje su vam skoro kompletne familije ubijene.


Dok obavljam dužnost državnog ministra, ali i kada to više ne budem, Srebrenica i Podrinje će uvijek imati moju podršku, i zauzimati posebno mjesto u mom srcu, kazao je, između ostaloga, u svom obraćanju ministar Hurtić.

Inače, Savez „Consilium Bosniacum“ već godinama u Beču organizuje obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Parlament Republike Austrije je 6. jula 2022. godine jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a ova prijateljska zemlja je bila kosponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja je 23. maja ove godine usvojena u Generalnoj skupštini UN-a.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif