Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PREMIJER KANADE JUSTIN TRUDEAU POSLAO PORUKU POVODOM KOMEMORACIJE 29. GODIŠNJICE OD GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. July 2024. 20:07:40
U poruci koja je pročitana na centralnoj kanadskj komemoracija povodom 29. godišnjice od genocida u Srebrenici koja se kontinuirano već osam godina održava u Windsoru, gradu u kome je podignut prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori je napisao.

"Zadovoljstvo mi je uputiti najtoplije pozdrave svima koji obilježavaju 29. godišnjicu genocida u Srebrenici.
Ova turobna godišnjica prilika je za sve Kanađane da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i odaju počast onima koji se još bore sa trajnim posljedicama ovog bolnog dijela ljudske istorije. Jer samo osiguravanjem da se njihove priče nikada ne zaborave, možemo pomoći u sprječavanju budućih zločina i odbrani ljudskih prava gdje god da su bila ugrožena.

U ime Vlade Kanade, želim vam najbolje želje za nezaboravan dan komemoracije.”


Organizacioni odbor centralne kanadske komemoracije koji je sastavljen od predstavnika bosanbskohercegovačkih organizacija i zajednica je odlično obavio posao.
Kolaž nuke, umjetnosti, kulture, poruke predstavnika bosanskohercegovačkih organizacija i zajednica u Kanadi, poruke kanadskih lokalnih i federalnih političkih lidera i poruka političkih lidera iz Bosne i Hercegovine je još jednom pokazala lidersku ulogu Kanade u svijetu u procesu očuvanja i jačanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici. Kanada je postala najvažniji partner Bosne i Hercegovine u procesu internacionalizacije kulture sjećanja i međunarodne momirizacije genocida u Srebrenici.

Pored premijera Kanade centralnoj kanadskoj komemoraciji se obratio i dr. Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

U poruci je napisao:
"Poštovani prisutni na Centralnoj kanadskoj komemoraciji povodom 11. jula, Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.
Upućujem vam najtoplije pozdrave iz Bosne I Hercegovine.
Želim vam reći da smo ponosni na vašu borbu za istinu i pravdu, tepredstavljanje naše kulture i tradicije u Kanadi.
Posebna zahvalnost, u ime građana Bosne i Hercegovine, želim iskazati našim kanadskim prijateljima, koji su devedesetih godina prošloga stoljeća otvorili vrata svojih domova i prihvatili izbjeglice iz naše zemlje. Kao jedna od najbolje integrisanih zajednica, mi smo znali zahvaliti našim prijateljima, dajući važan doprinos izgradnji multikulturalnog kanadskog društva.
Dozvolite mi da se u ime građana Bosne i Hercegovine, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zahvalim Kanadi i narodu Kanade na podršci Bosni i Hercegovini, posebno za predano njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.


Bosna i Hercegovina izuzetno poštuje doprinos Kanade kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici. Posebno poštujemo činjenicu da je Kanadski parlament jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom je priznat genocid i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog da se mjesec april prizna kao mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida i priznao počinjene genocide, uključujući genocidu Srebrenici.

Članovi Kanadskog parlamenta su podnijeli parlamentarnu peticiju pozivajući Kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocida u Srebrenici. Ove godine Kanada se pridružila listi sponzora RezolucijeGeneralne skupštine Ujedinjenih nacija kojom je 11. juli proglašenMeđunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Zahvaljujem se bosanskohercegovačkim organizacijama i zajednicama u Kanadi na kontinuiranom radu na planu kulture sjećanja. Posebno se zahvaljujem Institutu za istraživanje genocida Kanada na ogromnom doprinosuu širenju istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve strašnog zločina.

Neka ova Centralna Kanadska komemoracija povodom 11. jula Međunarodnogdana sjećanja na genocid u Srebrenici bude doprinos našoj zajedničkoj borbi zaistinu i pravdu, ali i podsjećanje na našu obavezu da čuvamo i jačamo kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Neka nam je vječna slobodna, nezavisna i cjelovita, multikulturalna Bosna i Hercegovina".

Muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin ef. Ćeman je takođe poslao poruku u kojoj se kaže:

Poštovani prisutni,
Izražavam iskreno žaljenje što vam se nisam mogao pridružiti na Centralnoj kanadskoj komemoraciji povodom 11. jula Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Svake godine već tradicionalno i dostojanstveno vi obilježavate 11. juli ispred prvog spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u dijaspori u gradu Vindsoru. Genocid u Srebrenici je poraz civiliziranoga svijeta. Srebrenica nije samo problem Srebreničana, ona je problem cijelog čovječanstva, jer ako bi se zlo Srebrenice ponovilo, to bi bilo najveće moralno posrnće čovječanstva u cijeloj povijesti. Zato pozivam sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi i sve Kanađane da čuvaju sjećanje na Srebrenicu kako se ona nikada nikome ne bi ponovila. Sa osjećajem zadovoljstva primamo vijesti da je Kanada jedan od svjetskih lidera u kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike cijeni značajan doprinos Kanade na tom putu. Posebno poštujemo što je Kanadski parlament jednoglasno usvojio Rezoluciju kojom je priznat genocid i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog da se mjesec april prizna kao mjesec sjećanja, osude i prevencije genocida i imenovao genocide koje je priznao, uključujući i genocid u Srebrenici. Članovi Kanadskog parlamenta su podnijeli parlamentarnu peticiju pozivajući Kanadsku vladu da donese zakon koji bi zabranio negiranje genocicla u Srebrenici u Kanadi. U Muzeju za ljudska prava Kanade nalazi se stalna izložba o genocidu u Srebrenici. Ove godine Kanada se pridružila listi sponzora Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Kanada tako na najbolji način ostvaruje svoj naumljeni cilj, a to je da zločin ne smije proći nekažnjeno te da žrtve zločina ne smiju biti zaboravljene. Žrtve genocida u Bosni i Hercegovini su svjesne da se prošlost ne može promijeniti, ali im je lakše podnositi bol i patnju kad znaju da imaju prijatelje. Stoga, kanadskim liderima prenosim izraze naše zahvalnosti naglasavajući da smo razumjeli poruku njihove dobre volje, koja nam daje nadu da se više nigdje i nikome neće ponoviti Srebrenica.
lskreno se nadamo da će primjer Kanade slijediti i druge države".


Na komemoraciji su govorili Mensud Dević, predsjednik Organizacionog odbora komemoracije, Brian Masse član Parlamenta Kanade izaslanik gradonačelnika Windsora Angelo Marignani, Mohummed Peer, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Emir Ramic direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, imam Ramić Avdija, imam Tajib Pašanbegivić. Posebno je potresno bilo svjedočenje Nazife Beganović, preživjele žrtve genocida u Srebrenici.

Za doprinos kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini posebne plakete su uručene: Brian Masse, Mohummed Peer i rahmetli Senad Alićehajić.

Na komemoraciji je reafirmiran proces uspostave Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Parlamenta Kanade.


Na kraju je Emir Ramić je pročitao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau u kome se traži potpuna implementacija Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, posebno u djelu stvaranja nastavnih planova i programa za edukaciju i obrazovanje o genocidu u Srebrenici na kanadskim akademskim, obrazovnim i istraživačkim institucijama.

I ove godine više od 10 kanadskih gradova i mnoge kanadske pokrajine i teritorije su izdale proklamacije povodom 11. jula Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, piše u informaciji Institut za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif