Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


TUŽNA KOLONA S TABUTIMA 14 ŽRTAVA GENOCIDA STIGLA U POTOČARE
Procitaj komentar

Autor: Preporod.info
Objavljeno: 09. July 2024. 19:07:56
Tabuti 14 žrtava genocida u Srebrenici stigli su danas Potočare, gdje će 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop.

Kolona s tabutima krenula je jutros iz Visokog i prošla kroz Sarajevo, gdje se, između ostalog, zaustavilaispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a građani, porodice žrtava, prijatelji i rodbina, kolonu su ispratili učenjem Fatihe. Brojni su i cvijetom odali počast žrtvama genocida.

Tabuti su u Potočarima položeni u prostoru bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.


Porodice su za tijelima tragale godinama, a sada se, iako u bolu, dostojanstveno opraštaju od najmilijih, učenjem Fatihe pred njihove duše.

- Dostojanstvo žrtava genocida je svjetski fenomen. Mislim da na dunjaluku trenutno nema ništa veće od dostojanstva žrtava genocida, prije svega naših majki, očeva. Oni ne samo da na dostojanstven način dočekuju svaku dženazu, ne samo da svaki dan tražeći najmilije pokazuju to dostojanstvo, ono se pokazuje i u tome da su se žrtve genocida vratile u Srebrenicu, da se bore za novi život, da nikad nisu nikom učinili osvetu, niti su pozivali na osvetu. Ponosni smo na to, ali i razočarani što se to nije primijetilo i što se žrtvama nisu dala elementarna prava - izjavio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić.

Esed Bašić ove godine će ukopati svog bratića.

- Došao sam da dočekam tabut svog bratića Izeta Bašića, koji je ubijen u genocidu. Dočekali smo da smirimo njegove kosti. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su na više lokacija - kazao je on.


Među onima koji su dočekali tabute u Potočarima i odali počast su i oni koji su ranijih godina ukopali svoje najmilije. Obilaze mezare u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, uče Fatihu i sjede u tišini.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava ostat će u nekadašnjoj fabrici akumulatora do sutra navečer. Nakon dolaska učesnika brojnih memorijalnih pohoda, tabuti će do Musale Memorijalnog centra biti preneseni na rukama članova porodica ubijenih, ali i svih oni koji će doći u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida.


Ove godine će dženaza biti klanjana za žrtve: Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.


Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine. Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području općine Srebrenica. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine. U genocidu je ubijen i njihov otac Omer.

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe.

Žrtve koje će biti ukopane ove godine u Potočarima ekshumirane su iz grobnica na području Srebrenice, Vlasenice, Zvornika, Bratunca, objavio je preporod.info.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif