Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AMBASADA BOSNE I HERCEGOVINE U KANADI PO PRVI PUT OBILJEŽILA 11. JULI - MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. July 2024. 13:07:13
Po prvi put Ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi odala počast žrtvama genocida u Srebrenici ispred spomenika u Windsoru.

Jednoglasno usvojenom Rezolucijom Kanadskog parlamenta 11. juli se još od 2010. godine komemoriše kao Kanadski dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je nedavno proglasila 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U ime otpravnice poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ottawi Daniela Čolić na spomen obilježju žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Vindsoru položen je buket cvijeća sa natpisom:
"U spomen na žrtve Srebrenice. Daniela Čolić, otpravnica poslova, Ambasada Bosne i Hercegovine u Otavi”.

U pismu koga je Institut za istraživanje genocida Kanada dobio od Ambasade Bosne i Hercegovine u Otavi, potpisanog od otpravnice poslova Daniele Čolić piše:
Danas je 11. juli. Dan kada šutimo. Dan kada se sjećamo. Dan kada odajemo počast svim žrtvama genocida u Srebrenici. Obilježavanje 29. godišnjice genocida danas ima poseban značaj za sve žrtve i njihove obitelji. Kao što je poznato 23. maja ove godine, Generalna skupština UN-a je usvojila Rezoluciju kojom je ovaj dan proglašen "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995”. Danas, najmanje što svi možemo uraditi je njegovati kulturu sjećanja i učiti našu djecu da poštuju i uvažavaju sve ljude bez obzira na ime, vjeru i naciju.
Da ono čemu ih učimo na taj način mi pomažemo da zajedno grade bolji svijet. Institutucionalizacija i memorizacija kulture sjećanja na počinjen genocid u Srebrenici je ključ naše zajedničke težnje za boljim, tolerantnijim i pravednijim svijetom. Da se više nikada i nikome ne ponovi”.


Postupak otpravnice poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine Daniele Čolić je značajna ne samo zbog toga što je to prvo javno odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici i prvo javno oglašavanje od strane Ambasade Bosne i Hercegovine u Kanadi, već i zbog toga što aktuelni ambasador Aleksandar Bogdanić koji dolazi iz bosanskohercegovačkog entiteta Rs smatra centralnu kanadsku komemoraciju povodom 29. godišnjice od genocida u Srebrenici privatnom komemoracijom odbijajući bilo kakvu mogućnost dolaska predstavnika Ambasade na komemoraciju. Na taj način ambasador negira genocid u Srebrenici, vrijeđa žrtve genocida u Srebrenici, ponižava jednoglasno usvojene rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, ponižava rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici i ne izvršava upute Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o obilježavanju 11. jula.

Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi i mnogi Kanađani prijatelji Bosne i Hercegovine i prijatelji istine i pravde o genocidu u Srebrenici se zahvaljuju otpravnici poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine Danieli Čolić.

Kanadske komemoracije o genocidu u Srebrenici nisu osvetničke, nasilne, primitivne, one su vrhovni humani, ljudski čin koje treba poštovati ambasador Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Podsjećamo ambasadora da su genocid nad Bošnjacima presudili najviši sudovi Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju. Te sudske presude više nikada i niko ne može izbrisati iz historije čovječanstva. Zbog toga svi treba da poštuju pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija, pogotovo bosanskohercegovačke diplomate.

Kanada je protiv sistematskog negiranja i veličanja genocida. Cilj Centralne kanadske komemoracije o genocidu u Srebrenici je educirati kanadsku i globalnu zajednicu o strašnim posljedicama genocida i naglasiti kritičnu važnost priznanja genocida, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif