Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Ljubljana
MUFTIJA DR. NEDŽAD GRABUS U LOGU POD MANGARTOM OSUDIO VANDALIZAM NA VOJNOM GROBLJU
Procitaj komentar

Autor: MINAS
Objavljeno: 12. November 2008. 10:11:16

Muftija u razgovoru sa čelnicima policije

Interesovanje medija u Sloveniji

U srijedu, 12. novembra 2008. godine, muftija dr. Nedžad Grabus zajedno sa sekretarom IZ-e u Sloveniji i imamom u Škofja Loki Ifetom Suljićem, posjetio je vojno groblje iz Prvog svjetskog rata u Logu pod Mangartom gdje je počinjen vandalizam na nišanima muslimanskih vojnika.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji službeno je bila obaviještena od strane Upravne enote (MUPA-a) iz Tolmina o vandalizmu, odnosno skrnavljenju nišana, 07. novembra 2008. godine. Zbog istrage i čišćenja nišana, predstavnici Islamske zajednice sačekali su sa obavještavanjem javnosti sve do utorka, 11. novembra 2008. godine.


U srijedu, 12. novembra 2008. godine, muftija dr. Nedžad Grabus sa svojim suradnicima uvjerio se da je nastala šteta uklonjena te da su nišani očišćeni od svih nacionalističkih natpisa koji su bila na njima ispisani.

Muftija dr. Nedžad izrazio je žaljenje da su u danima kada svijet obilježava 90. godišnjicu kraja Prvog svjetskog rata, mezari muslimanskih vojnika oskrnavljeni nacionalističkim znakovima. Ispostavio je važnost tolerancije i dodao da se radi o djelu vandala na osnovi kojih se ne može općenito ocjenjivati položaj Islamske zajednice u Sloveniji. Položaj muslimana u Sloveniji ocijenio je zadovoljavajućim, a otvorena pitanja se rješavaju sa nadležnim organima. Po njegovom mišljenju takvi vandalizmi ne pripadaju civilizaciji ni jednog evropskog naroda. »Osuđujemo takva djela. Svi se moramo truditi i učiti ljude šta znači tolerancija, jer je to najviši stupanj moći,« kazao je. »Tim ljudima je potreban mir,« dodao je. Zahvalio se je Upravnoj enoti (MUP) Tolmin koja se pobrinula za čišćenje nišana. Posebno se zahvalio načelniku Zdravku Likarju koji je bio također na mjestu događaja.

Nakon posjete Logu pod Mangartom, muftija dr. Nedžad Grabus sastao se na Policijskoj stanici Bovec sa komandirom Seadom Jušićem. Složili su se da takva djela ne spadaju u 21. stoljeće. G. Jušić obećao je da će Policija sve učiniti što je u njenoj moći da otkrije počinitelje ovog vandalizma.

Istog dana o sličnom vandalizmu obaviještena je i Policija u Tolminu gdje je nepoznati počinitelj oskrnavio kapelu iz Prvog svjetskog rata u kraju Gaberje pri Tolminu.

U Logu pod Mangartom bile su brojne novinarske ekipe kao npr.: RTVSLO, Pop-tv (24ur), Akanal (Svet), Delo, Večer i Primorske novice.
VRHOstali prilozi:
» 487 GODINA SARAJEVSKE GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE
Anadolu Agency (AA) | 07. January 2024 12:41
» ODAZIVAM TI SE, ALLAHU, ODAZIVAM …
Esad Krcić | 04. January 2024 18:27
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif