Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


JASIN I DOVA U LOGU POD MANGARTOM
Procitaj komentar

Autor: MINAS
Objavljeno: 15. June 2009. 09:06:04
Dova za Bošnjake na vojnom mezarju u Logu pod Mangartom
kliknite na sliku za uvećati

Muftija dr. Nedžad Grabus

Načelnik MUP-a Tolmina g. Zdravko Likar

Pažljivo slušanje

Učenje Jasin dove

Dova za šehide

Snimak za sjećanje
U nedjelju, 14. juna 2009. godine, Mešihat IZ-e u Sloveniji u suradnji sa Medžlisom IZ-e Jesenice i imamom Seadom Karišikom organizirao je svečanost na vojnom mezarju u Logu pod Mangartom.

Već četvrtu godinu zaredom vjernici se okupljaju na tom mjestu i sjećaju se žrtava Prvog svjetskog rata koji su se borili na strani Austro-Ugarske monarhije. Po podacima Islamske zajednice u Sloveniji u vojnom groblju u Logu pod Mangartom ukopana su 102 bošnjačka vojnika. Na osnovi dozvole Zavoda za očuvanje kulturne zaostavštine Republike Slovenije, Islamska zajednica u Republici Sloveniji, 18. augusta 2007. godine, zamijenila je križeve koji su bili postavljeni na grobovima boraca – muslimana i postavila odgovarajuće nadgrobne spomenike, nišane.

Jasin dova na vojnom mezarju u Logu pod Mangartom

U kalendar svojih aktivnosti, Islamska zajednica u Sloveniji uvrstila je i datum sjećanja na žrtve iz Prvog svjetskog rata. Zato se već četvrtu godinu vjernici i vjernice okupljaju u Logu pod Mangartom i sjećaju se žrtava Prvog svjetskog rata. Tako je bilo i ove godine. Na svečanosti su se okupili, pored muftije dr. Nedžada Grabusa i sekretara IZ-e Nevzeta Porića, mnogi imami, predsjednici izvršnih odbora medžlisa, članovi Sabora IZ-e u Sloveniji i brojni vjernici i vjernice iz svih džemata Islamske zajednice u Sloveniji. Među prisutnima bio je i načelnik MUP-a Tolmina g. Zdravko Likar koji je na kratko i pozdravio prisutne.

Svečani govornik bio je muftija dr. Nedžad Grabus koji se je prvo zahvalio g. Likaru za pomoć i suradnju prilikom uređenja groblja. Kazao je također da se je s problemom promjene križeva prvi počeo baviti g. Isnam Taljić. Mnogo je u tome doprinio i dr. Ahmed Pašić. Zato im se je još jednom zahvalio. U nastavku podsjetio je da su se Bošnjaci borili u Prvom svjetskom ratu na strani Austro-Ugarske koja je imala visoke standarde i jednaka prava i mogućnosti za sve njene državljane. „To je, ustvari, bila današnja Evropska unija koja se bori za jednakopravnost među ljudima, koja se bori za iste mogućnosti svih svojih državljana, koja se bori za toleranciju među ljudima, koja se bori za suživot različitih, koja se bori protiv diskriminacije među ljudima itd. Danas se nismo okupili u Logu pod Mangartom, da odgovaramo na pitanja koja su važna za historiju kao npr. zašto je došlo do rata, ko je kriv za sve to itd. Danas smo se okupili da se sjetimo poginulih boraca i da im proučimo Jasin i dovu. Raduje me da danas mnogi ljudi, pa i mediji, ovo groblje spominju kao mjesto koje je ponos Slovenije, jer praktično dokazuje međukulturni i međuvjerski suživot ljudi u ovim krajevima. Očekujem, da ćemo ubrzo na ovom mjestu postaviti spomen ploču koja će označavati mjesto na kojem je 1916. godine, stajala prva džamija u Sloveniji“, između ostalog kazao je dr. Grabus.

G. Zdravko Likar s radošću je prihvatio inicijativu i kazao da je potrebno što prije pokrenuti proceduru i postaviti spomen ploču za džamiju. Za to nema nikakvih smetnji.

Slijedilo je učenje sure Jasin kojeg su proučili imami. Dovu je proučio muftija dr. Nedžad Grabus. Nakon toga obavljen je podne-namaz kojeg je predvodio muftija dr. Nedžad Grabus.

VRH


  Dossier: Islamski kulturni centar u Ljubljani
» DŽAMIJA U LJUBLJANI: ONI IDU ISPRED SVOG VREMENA
Muhamed Gafić | 21.12.2016 20:32
» LJUBLJANSKI SAN OD REISA KEMURE DO MUFTIJE GRABUSA
Muhamed Mahmutović | 17.09.2013 02:23
» JASIN I DOVA U LOGU POD MANGARTOM
MINAS | 15.06.2009 09:25
» LJUBLJANA IPAK DOBIJA DŽAMIJU
Emir Numanović, Dw-world.de | 19.09.2008 06:56

Ostali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif