Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Ljubljana: Mihel Jarc kao gradski vijećnik koji je pokrenuo tužbu, nema pravo žalbe
UPRAVNI SUD DEFINITIVNO ODBACIO MOGUĆNOST REFERENDUMA ZA LJUBLJANSKU DŽAMIJU
Procitaj komentar

Autor: MINAS
Objavljeno: 23. June 2009. 09:06:40

Zoran Janković

Lokacija na kojoj će biti izgrađena džamija u Ljubljani

Odbačena tužba gradskog vijećnika Mihaela Jarca
U ponedjeljak, 22. juna 2009. godine, Gradska uprava Grada Ljubljane, odnosno gradonačelnik Zoran Janković i Islamska zajednica u Republici Sloveniji dobili su odluku Upravnog suda Republike Slovenije s kojom je isto odlučilo da referendum vezano za izgradnju džamije u Ljubljani, odnosno munare nije moguć i dozvoljen. Odluka suda je konačno, a Mihel Jarc kao gradski vijećnik koji je pokrenuo tužbu, nema pravo žalbe.

Gradonačelnik Janković upoznao javnost sa odlukom suda

U utorak, 23. juna 2009. godine, gradonačelnik Zoran Janković na svojoj redovnoj novinarskoj konferenciji, upoznao je javnost sa odlukom suda i kazao da je prije početka koferencije potpisao dokument s kojim će Gradska uprava objaviti odluku o izgradnji džamije u Službenom listu Republike Slovenije.

Podsjetimo da je Islamska zajednica u Republici Sloveniji, 31. decembra 2008. godine, kupila 11.364 m² zemljišta na kojem planira graditi Islamski vjerski i kulturni centar u Ljubljani. Cijena zemljišta iznosila je 4.568.328,00 EUR. Za konačnu isplatu IZ-a uzela je kredit od banke u visini 2.650.000,00 EUR.

Odluka će biti objavljena u Službenom listu

U proteklih pola godine, IZ-a bila je blokirana da nastavi aktivnosti vezano za izgradnju džamije. Uvjet za nastavak projekta jeste objavljivanje odluke Gradskog vijeća Grada Ljubljane u Službenom listu s kojom se omogućava IZ-i da gradi džamiju na kupljenoj lokaciji. Sada su otklonjene sve prepreke. U narednim danima odluka će biti objavljena u Službenom listu, a IZ-a u suradnji sa advokatom Mirom Senica objavit će već pripremljeni međunarodni natječaj za idejno rješenje buduće ljubljanske džamije. Nakon izabranog projekta, IZ-a će tražiti građevinsku dozvolu za početak izgradnje. Očekujemo da na tom putu nećemo imati dodatnih prepreka.

Muftija dr. Grabus očekivao takav rasplet događaja

No, muftija dr. Nedžad Grabus izjavio je za medije da je IZ-a u Sloveniji i muslimani u Sloveniji nakon četrdeset godina spremni na sve pa čak i na sve opstrukcije koje bi se mogle pojaviti vezano za ovaj projekat. Na pitanje kako komentira odluku Upravnog suda, kazao je da je očekivao takav rasplet događaja, a za Mihaela Jarca kazao je da je to dobar čovjek koji se već dugo bavi pitanjem džamije. Vjerojatno će na koncu nešto i donirati za džamiju. Muftija Grabus zadovoljan je sa akcijom sakupljanja sredstava. Recesija koja je u međuvremenu došla utjecala je i na projekat izgradnje džamije, ali dolazak mjesec ramazana ohrabruje nas kada govorimo o ovom projektu, kazao je muftija Grabus.

Vrijeme da Slovenija omogući početak izgradnje džamije

U mjesecu maju napunilo se četrdeset godina otkako su muslimani pokrenuli projekat izgradnje džamije. Nakon četrdeset godina zaista je vrijeme da Slovenija omogući početak izgradnje, jer se radi o Evropskoj zemlji, članici Evropske unije koju obavezuju određene deklaracije o ljudskim pravima, a izgradnja džamije jeste ljudsko pravo muslimana u Sloveniji.

VRH


  Dossier: Islamski kulturni centar u Ljubljani
» DŽAMIJA U LJUBLJANI: ONI IDU ISPRED SVOG VREMENA
Muhamed Gafić | 21.12.2016 20:32
» LJUBLJANSKI SAN OD REISA KEMURE DO MUFTIJE GRABUSA
Muhamed Mahmutović | 17.09.2013 02:23
» JASIN I DOVA U LOGU POD MANGARTOM
MINAS | 15.06.2009 09:25
» LJUBLJANA IPAK DOBIJA DŽAMIJU
Emir Numanović, Dw-world.de | 19.09.2008 06:56

Ostali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif