Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Ramazanska čestitka Reisu-l-uleme dr. Mustafe-ef. Cerića
RAMAZAN - RADOST I NA NEBU I NA ZEMLJI
Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 10. August 2010. 14:08:27

Lider europskih muslimana i Bošnjaka upućuje čestitku u povodu mjeseca Mubarek Ramazana
Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio ramazansku čestitku u kojoj se kaže:

- Draga braćo i sestre,
POČETAK RAMAZANA: U srijedu 11. avgusta 2010. god. po Miladu pada 1. dan ramazana u 1431. god. po Hidžri. Ovo je 1429. Ramazan od kako je Uzvišeni Allah objavio svom Poslaniku Muhammedu, a.s., da je mjesec Ramazan vrijeme posta: - O vjernici neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni i skrušeni (Bakare, 179).

Vjera nas uči da postoje tri vrste bića: meleki sa razumom bez strasti, životinje sa strastima bez razuma, i čovjek sa razumom i sa strastima. Ako strasti nadvladaju razum, onda je životinja bolja od čovjeka, ali ako razum nadvlada strasti, onda je čovjek bolji od meleka.

ČOVJEK IZMEĐU RAZUMA DUŠE I POŽUDE TIJELA: Prema tome, čovjek je u sredini između razuma duše i požude tijela. U tom stalnom nadmetanju između čovjekovog duha i čovjekovog tijela najbolji sudija je pobožnost i skrušenost koju propisuje vjera kroz post. Jer u postu duša i tijelo postaju jedno biće u pokornosti Uzvišenom Bogu.

Mubarek Ramazan je vrijeme u kojem se najsnažnije očituje ta osobna pobožnost čovjeka za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovodunjalučkom vrijednosti. "Post je - kaže Uzvišeni Allah – moja stvar i ja ću to posebno vrednovati."

Ramazanska akcija "Pet hiljada iftara"

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić i predsjednik Udruženja ilmije IZ u BiH Muharem Hasanbegović posjetili su danas kuhinju Stari Grad u Sarajevu i uručili ovoj ustanovi pet hiljada K.M. za početak akcije tokom Ramazana kojom bi se svakodnevno realizovalo pet hiljada iftara.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je pozivao sve imućne ljude i one koji zbog bolesti, starosti ili nekog drugog razloga ne mogu postiti pa su dužni podijeliti fidju (otplatu duga posta u visini jednodnevne ishrane za jednu osobu) da ovoga Ramazana umjesto velikih iftara uplate iftar na račun kuhinje Stari Grad u Sarajevu sa ciljem da se svakim danom organizira pet hiljada iftara za sve one koji zaslužuju kolektivnu brigu i ljubav.

Reisu-l-ulema je pozvao i omladinu-studente da svojim dobrovoljnim radom pomognu ovu plemenitu ramazansku akciju sa ciljem da u našoj zemlji niko ne bude gladan.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je prisustvovao susretu u kuhinji Stari Grad podržao je ovu akciju i obećao pomoć u njenoj realizaciji.

Tetka Zilha koja vodi kuhinju izrazila je spremnost da uspješno obave akciju.
SAMODICIPLINA TIJELA I DUŠE: Pred nama je mjesec Ramazan u kojem ćemo postiti sa željom da se učimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.

Ibadet posta uči čovjeka da nije sam na svijetu, već da postoje ljudi i stvari oko njega koje treba da upozna.

Post je uzvišeno stanje duše koja se odmara dok posmatra, koja se hrani dok razmišlja, koja se liječi dok razgovara.

Ramazan nam donosi mnoštvo darova, koji nas obavezuju da i mi darujemo:
naš život i našu pobožnost Stvoritelju,
našu zahvalnost i poslušnost roditeljima,
našu vjernost i pouzdanost prijateljima,
našu brigu i naš lijep primjer našoj djeci,
našu ljubav i vjernost bračnom drugu i drugarici,
te da darujemo otvorenost naše duše, širinu našega srca i pružnost naše ruke braći i sestrama kojima dugujemo našu brigu i našu ljubav.

UMJESTO VELIKIH IFTARA UPLATITI IFTAR KUHINJI STARI GRAD: Stoga pozivam sve imućne ljude i one koji zbog bolesti, starosti ili nekog drugog razloga ne mogu postiti pa su, stoga, dužni podijeliti fidju (otplatu duga posta u visini jednodnevne ishrane za jednu osobu) da ovoga Ramazana umjesto velikih iftara uplate iftar na račun kuhinje Stari grad u Sarajevu sa ciljem da se svakim danom organizira pet hiljada iftara za sve one koji zaslužuju našu kolektivnu brigu i ljubav širom naše domovine. Posebno, pozivam omladinu-studente da svojim dobrovoljnim radom pomognu ovu plemenitu ramazansku akciju sa ciljem da u našoj zemlji niko ne bude gladan.

Ramazana je radost na nebu i na Zemlji za one koji će se u ime uzvišenih ideala pobožnosti i humanizma mjesec dana odricati jela i pića da bi im duša bila široka, i ruka darežljiva, i srce puno suosjećanja prema roditeljima, siročadima, siromasima, komšijama, bližim i daljnim rođacima, te svim ljudima dobre volje.

ČESTITKA: Svima vam od srca želim sretan Ramazan, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Ramazan čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

Sa osobitim željama Ramazan čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu:

Ramazan šerif mubarek olsun!Ostali prilozi:
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
» AHMED ALILI NOVI HAFIZ KUR'ANA ČASNOG
Preporod | 31. August 2021 16:17
» 550 GODINA STARE DŽAMIJE U PLAVU
B.net | 17. August 2021 18:16
» VELIČANSTVENA NOĆ KUR'ANA U DONJEM KAMENGRADU
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 15:43
» U HRUSTOVU ODRŽANO VEČE „U VJERI ČVRŠĆI“
Bošnjaci.Net | 28. July 2021 21:12
» VAŽNOST AREFATA I KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2021 14:40
Ostali prilozi istog autora: