Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Popis ide, popisu se nadam
BOŠNJACI ILI „NATURALIZOVANI“ CRNOGORCI
Autor: Avdo Metjahić
Objavljeno: 19. January 2011. 20:01:12
Avdo METJAHIĆ: Već se nazire da će kampanja biti prljava a tako i popis, gdje će sigurno doći do “kupovine” ili pak pritisaka na sve one koji u istinu nisu Crnogorci, a to su muslimani odnosno zalutali Bošnjaci gdje neki od njih imaju tedenciju za jeftine pare prodavati svoje glasove političkim strankama, pa će se naći neki od njih, koji će prodat i svoju nacionalnu pripadnost.
Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti. (A.Č.)

Nekoliko sati pred kraj 2010.godine Sudsko vijeće na čelu sa Šefkijom Đeševićem obznanilo je, da nije bilo dovoljno dokaza da se osude optuženii za zločine u Bukovici kod Pljevalja. Opa bato!

Nije dovoljno dokaza za zločin desetak nevino ubijenih Bošnjaka, stotine koji su prošli torture, svi stanovinici Bukovice raseljeni i protjerani, a njihova imovina opljačkana, dvije džamije spakjene, srušene… I eto nema za osudu dovoljno dokaza, rekoše sudci crnogorske države.

Država i društvo koje krije, zataškava i ne suočava se sa zločinima svojih građana, ona počiva na zločinima i tim ponašanjem poziva na nove i još veće zločine, zar ne?

O sramnom zataškavanju zločina u Bukovici, piše se i pisalo se, a zaborava sigurno neće i ne smije biti. Zaboravu nisu propušteni događaju iz 1912. -1913.godine, okupacija plavsko-gusinjske doline, masovni masakri muslimana na Previji, Racini, dok pojedinačnim nema ni broja. Zaboravu nije propušten masakar u Šahovićima, pa ni oni od okupacije Bara, Nikšića, Podgorice, Kolašina te mnogim mjestima diljem današnje Crne Gore, gdje su živjeli muslimani, Bošnjaci i Albanci.

Pošto je danas javno mijenje prilično informisano, prići fizičkom istrebljenju jednog naroda itekako je komplikovano, zato vlast traži drugog i drugačijeg načina da izmijeni demografsku sliku stanovništva.

U Crnoj Gori u aprilu mjeseca bit će održan popis stanovništva i domaćinstava. Par mjeseci prije popisa, a to je u februaru, počinje “živa” kampanja, koju će predvoditi vladajuća kaolicija i koji će “upućivati” građane kako da se izjašnjavaju.

Već se nazire da će kampanja biti prljava a tako i popis, gdje će sigurno doći do “kupovine” ili pak pritisaka na sve one koji u istinu nisu Crnogorci, a to su muslimani odnosno zalutali Bošnjaci gdje neki od njih imaju tedenciju za jeftine pare prodavati svoje glasove političkim strankama, pa će se naći neki od njih, koji će prodat i svoju nacionalnu pripadnost.
Muslimanske nacije nema, i nikad je nije bilo, to je jasno; ali zato ima Bošnjaka, Albanaca, Turaka, Arapa, Kineza i drugih. Jedno za sigurno, nema crnogorskih i srpskih muslimana, jer sa njima su rasčistili “istragom poturica” i kasnije pokrštavanjem “vasojevićkih” muslimana i drugih.

Istina je, da će mnogi dosad deklarisani “muslimani”, ako se budu izjašnjavali ono što i jesu, vratiti se svom narodu kojem pripadaju. Jer je neshvatljivo desiti da se jedan Avdul Kurpejović nacionalno izjašnjava kao “Musliman” a ostali Krpejovići - Bošnjaci, što u istinu i jesu.

O mentalnom sklopu nekih takozvanih „crnogorskih“ muslimana koji će odrađivat prljave poslove, u vidu nagovaranja, pritiska i ucjenjivanja svojih sunarodnjaka, da prihvate crnogorstvo, bit će prisutno, jer to nalagodavac traži od njih. Koliko će biti prihvaćeno crnogorstvo od „muslimana“ sa velikim „M“ nije teško pogoditi, te da će ostat na cjedilu samo oni koji su svemu ovome kumovali i koji su već izgubili podršku svog istinskog naroda.

Sudbina „Muslimana“ u CG me podsjeća na stihove narodne pjesme koja kaža: „Lijevo desno nigdje moga stana, oj ulice alaj si pijana.“
Govori se da će najveću „asimilaciju“ pretrpjeti baš ti „muslimani“ i to od Bošnjaka, što je smiješno, jer oni i jesu dio bošnjačkog naroda, koji je zalutao i opredijelio se nacionalno kao muslimani. Najveća istina je, da će Crnogorci probat asimilirati ovu grupu ljudi, gdje su manjina ubijeđeni i misle da su po nacionalnosti „muslimani“, a sve je to zaslugom onih koji su se prodali za radna mjesta, privilegije, ili pak preživljvanje.

Svakako politika i političari će imati velikog uticaja na ovom popisu (implicated hands) gdje će se kupovati „ljudi“ iz drugih nacionalnosti, što je uobičajeno i postala praksa pri svim političkim izborima na tom podneblju, pa zašto nebi i pri popisu stanovništva.

Postoje tvrdnje, a i za vjerovati je, da će vlast raditi na tome da povećaju procenat građana koji će se izjašnjavati kao Crnogorci, i oni koji govore crnogorskim jezikom.

Istine radi, tu su upravo tzv. „Muslimani“ na udaru, na koje se u veliko nadaju vodeće crnogorske stranke, koje nastupaju pod plaštom građanske opcije. Hoće da procentualno uvećaju crnogorsku naciju samo na papiru, ali instinski „muslimani“ nikad neće bit prihvaćeni u crnogorsko oro. Bilo kakav pritisak od strane vlade i političkih stranaka na jedan narod, bi bilo kršenje nacionalnog naslijeđa i istinske pripadnosti građana svom naslijeđu, što su dosad i radili. Dobro nam je poznato da su veliki dio onih koji su se dosad deklarisali kao „Muslimani“, mnogi su shvatili da je to greška, te da ih istinski neće prihvatiti, čak ni kao „naturalizovane“ Crnogorace. Također oni koji su se dosad deklarisali kao muslimani sa velikim „M“, ako se ne vrate svom istinskom nacionalnom korpusu - Bošnjacima, postaju kao ovce koje se odvoje od svog stada i postanu žrtva vukova, kojih Balkan nikad nije oskudijevao.

Imaju za dužnost generacije mladih iz ove takozvane nacinalne grupe, da se otrgnu iz ralja onih koji su ih pogrešno uputili i ubijedili, da postoji jedina muslimanska nacija na svijetu, i to baš u Crnoj Gori, zemlji istrage poturica i pokrštavanja.

Da bi bilo sve fer i na sviom mjestu, neka svaka ptica ostane u svom jatu, ili ode svom pravom jatu, a svi zajedno neka ravnopravno grade državu u kojoj žive, za bolje sutra svih generacija koje pristižu.

Želimo fer popis stanovništva, bez uplitanja politike i pojedinaca nama dobro poznatih iz svih naroda u državi Crnoj Gori. Abdulu Kurpejoviću i njegovm ahbabima preporuičujemo da se osvijeste i vrate se u okrilje svojih bratstva iz kojih strče, i koja se većinski deklariraju kao Bošnjaci, što i jesu!


  Dossier: Popis stanovništva u CG 01-15. april 2011.
» KAD ĆE SE BOŠNJACI PRESTATI GUBITI U BROJKAMA?!
Nedžad Latić | 03.04.2011 07:21
» "CRNOGORSKA KUĆA" - STATISTIKA I POLITIKA
Enver Korać | 23.03.2011 13:40
» P(R)OPIS I JOŠ NEKE STVARI
| 22.03.2011 20:06
» BOŠNJACI, NE ODRIČITE SE SAMI SEBE
Avdo Metjahić | 21.03.2011 11:18
» OOOOO MUSLIMANIIII! U CRNOJ GORI, SRBIJI, SANDŽAKU...
Ferid Ferko Šantić | 12.03.2011 10:56
» BOŠNJACI IZJASNITE SE O ONOME ŠTO JESTE
Bošnjaci.Net | 03.03.2011 21:07
» BOŠNJACI ILI „NATURALIZOVANI“ CRNOGORCI
Avdo Metjahić | 19.01.2011 20:58

Ostali prilozi:
» NOĆAJE – SELO NEZNANOG ŠEHA
Prof. dr. Hajrudin Balić | 08. February 2018 02:43
» GDJE SUNCE NE GRIJE
Vijesti | 02. February 2018 18:58
» NOSE GA, - ODLAZI I DIO MENE SA NJIM!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 31. January 2018 02:17
» ULOGA AĆIF EFENDI BLJUTE U DŽEMIJETU
Ismet Azizi | 22. January 2018 01:43
» NEKADAŠNJI MEKTEBI, RUŽDIJE I MEDRESE U SANDŽAKU
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 18. December 2017 00:40
» KRIZA LJUDSKOG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. December 2017 16:49
» UDRUŽENI ZLOČINAČKI KRIMINAL U ALUMINIJU
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2017 01:29
Ostali prilozi istog autora:
» POSLUŠAJ SVOJU SAVJEST
12. January 2018 22:23
» AMA NIKO DA KVRKNE!
30. October 2017 01:27
» PRAZNINA U LJUDSKOM DUHU
16. September 2017 23:46
» NIJE NAROD OSTAO BEZ SVIJESTI
11. October 2016 02:25
» MILO(RADO)V REFERENDUM I IZBORI
28. September 2016 02:55
» ZLO GOREMU KONJA VODI
17. May 2016 17:19
» DOSTA JE POSRNUĆA
28. January 2016 02:02
» JEDNO KRIVO DRVO CIJELI TOVAR RASPE
27. September 2015 17:56
» VOJVODE, OSTANITE KOD KUĆE
09. July 2015 00:06
» CRNOGORSKA SUDSKA FARSA
12. June 2015 16:06
» PRAZNINA LJUDSKOG UMA
26. May 2015 18:19
» OSVETNIK ILI TERORISTA
04. May 2015 15:32