Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U povodu kontinuiranih opasnih izjava Milorada Dodika
DODIKOVE ŠOVINISTIČKE I RASISTIČKE IZJAVE PROTIV ISLAMA, MUSLIMANIMA I BOŠNJAČKE NACIJE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 18. December 2011. 10:12:09

Predvodnik troprstaške rasističko-šovinističke genocidne politike: Milorad Dodik
U povodu kontinuiranih opasnih izjava Milorada Dodika, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercgovini izdaje sljedeće saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Milorad Dodik kontinuirano u svojim javnim nastupima u fokus pažnje uzima islam i muslimane. Neke od tih izajava su šovinističke, rasističke, podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice. Milorad Dodik nije kompetentan da tumači islam, dijeli ga na politički i nepolitički, ali je očito da u političkim odnosima Dodik uzima islam kao kompromitirajući faktor i pogrdnu etiketu koju će, kao takvu, prišivati političkim predstavnicima Bošnjaka i tjerati ih da se brane od islama, a neki i obračunavaju sa islamom, ali i podsticati u društvu opću mržnju i animozitet prema jednoj globalnoj religiji. Nije rijetkost da Dodik Bošnjake tretira kao bosanske muslimane ili samo muslimane što predstavlja drsko negiranje njihovog nacionalnaog identiteta, a odricanje jednom narodu punine njegovog nacionalnog identiteta ustvari je oživljavanje poraženih i odbačenih ideologija aparthejda i fašizma.

RASIZAM I ŠOVINIZAM, I OBRAČUN SA ISLAMOM I MUSLIMANIMA: Rasizam i šovinizam prema muslimanima kod Milorada Dodika ima kontinuitet i predstavlja konstantu njegovog djelovanja. Dodik je političar koji širi uvjerenje da se ne može u muslimane imati povjerenja, koji je ustvrdio da sudije muslimani ne mogu suditi i koji slijedi teorijsku misao haške osuđenice Biljane Plavšić koja je govorila da su muslimani „genetski kvaran materijal“, protiv kojih se ona borila podstičući genocid, zločine protiv čovječnosti, etničko čišćenje.

Obračun sa islamom i muslimanima očito je dio političkog programa kojeg sprovodi Milorad Dodik i njegovi politički istomišljenici. To ilustrira i skorašnja prognoza Nikole Špirića, koji reče „radikalni islamski elementi promijeniće identitet bosanskih muslimana.“ Za Dodika, Špirića i druge njima slične političare i „tumače“ islama, prihvatljiv je i poželjan četnički pokret koji je u II svjetskom ratu na najsvirepiji način pobio i poklao na desetine hiljada Bošnjaka i čija se tradicija ponosno njeguje među pojedinim dijelovima srpskog naroda. Tako se promovira i poručuje da je četničko klanje Bošnjaka muslimana junaštvo i svijetla tradicija srpskog naroda. Također, krsne slave državnih institucija i javnih ustanova su prihvatljiva vjerska praksa za Republiku Srpsku, dok su povratnici muslimani teroristička prijetnja.

NEGIRANJE NACIONALNOG IDENTITETA BOŠNKAKA: Šovinistički i rasistički politički projekat koji negira nacionalni identitet jednog naroda, stigmatizira jednu cijelu vjersku tradiciju i njene pripadnike, te slijedi koncept koji je, kao zločinački i genocidni, osuđen ili mu se sudi u Haškom tribunalu, ustvari urušava samu bit savremene civilizacije i demokratskih vrijednosti modernog svijeta. Odgovorna i civilizirana domaća i međunarodna politika mora naći načina da se zaustavi virus šovinizma i fašizma, jer takva politika se ne može podržavati i prema njoj imati prijateljski i blagonaklon odnos. Takva politika priprema novi genocid i progon Bošnjaka zato što su muslimani, a sve članice Ujedinjenih naroda dužne su boriti se protiv činjenja genocida i svega onoga što tome vodi.

ZAUSTAVITI ANTIČOVJEČNU POLITIKU MILORADA DODIKA: Muslimani Bošnjaci očekuju da relevantni politički faktori prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antičovječnu politiku Milorada Dodika. Posebno je važno da to shvate u Beogradu, jer njihovo prijateljstvo i podrška Miloradu Dodiku znači stajanje iza njegovih šovinističkih i rasističkih izjava i vrijeđanja islama i muslimana. Smrtonosni virus destrukcije i zla mora biti izoliran. Mudrost nas poučava da malo zlo i mala vatra se nikad ne smiju potcijeniti.

Rijaset Islamske zajednice će ovo saopćenje dostaviti ambasadama muslimanskih zemalja sa prijedlogom da se uskrati gostoprimstvo i proglase personom non grata političari poput Milorada Dodika i oni koji podržavaju Dodika iz Beograda. Ideje i govor Dodika i Biljane Plavšić šire islamofobiju, a oni koji to čine i podržavaju, u interesu svjetskog mira i humanizma, moraju biti osuđeni i izolirani, stoji u Saopćenju Službe za odnose s javnošću koje je potpisao Ekrem Tucaković.

VRH


  Dossier: Inicijativa - Milorad Dodik proglasiti 'persona non grata'
» BZK „PREPOROD" - DOBOJ: PODRŠKA REISU-L-ULEMI
Islamskazajednica.ba | 04.01.2012 10:25

Ostali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif