Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Bosansko-hercegovački islamski centar iz New Yorka i Islamski centar Monticello – New York podržali incijativu Reisul-l-uleme dr. Mustafe Cerića
ISLAMOFOBA I RASISTU DODIKA I BEOGRADSKE MENTORE PROGLASITI PERSONOM NON GRATA U ISLAMSKIM ZEMLJAMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. December 2011. 21:12:09

Bosansko-hercegovački islamski centar iz New Yorka i Islamski centar Monticello – New York podržavaju inicijativu Reisu-l-uleme da se Miloradu Dodiku i njegovim zaštitnicima i mentorima uskrati gostoprimstvo i da se u islamskim zemljama proglase personom non grata.
Pismo podrške Bosansko-hercegovačkog islamskog centra iz New Yorka i Islamski centra Monticello – New York, podržali inicijativu Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH I poslali pismo ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu da se Miloradu Dodiku i njegovim zaštitnicima i mentorima u Beogradu uskrati gostoprimstvo i proglase personom non grata u islamskim zemljama

Kako smo ranije objavili, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je 19. decembra 2011. godine uputio pismo ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu u kojem je predložio da se Miloradu Dodiku i njegovim zaštitnicima i mentorima u Beogradu uskrati gostoprimstvo i proglase personom non grata u tim zemljama zbog širenja islamofobije, netolerancije i mržnje prema muslimanima i vrijednostima islama. Pismo je poslano ambasadama Egipta, Turske, Indonezije, Irana, Katara, Kuvajta, Libije, Malezije, Pakistana, Palestine i Saudijske Arabije.

Bosansko-hercegovački islamski centar iz New Yorka i Islamski centar Monticello – New York, bezrezervno podržavaju inicijativu uvaženog reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića koju je izložio u pismu ambasadama islamskim zemalja u Sarajevu, da se Miloradu Dodiku i njegovim zaštitnicima i mentorima uskrati gostoprimstvo i da se oni u islamskim zemljama proglase personom non grata.
Već godinama smo svjedoci da Milorad Dodik svojim javno iznesenim stavovima podstiče mržnju i netrpeljivost prema islamu i muslimanima, kreira neprijateljski ambijent što može ponovo dovesti do novog genocida i progona muslimana Bošnjaka. Tražimo da vlade islamskih zemalja najozbiljnije razmotre prijedlog reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića koji odražava i naša očekivanja, interese i našu zabrinutost, jer Milorad Dodik širi i podstiče islamofobiju, netoleranciju i neprijateljstvo prema islamu i muslimanima.

Također vjerujemo da odgovorni politički faktori i na Istoku i na Zapadu, posebno islamske zemlje, moraju što prije prepoznati, osuditi i zaustaviti opasnu, destruktivnu politiku Milorada Dodika.
Vjerujemo da islamske zemlje imaju obavezu da štite islam i islamske vrijednosti od kompromitacije i vrijeđanja i pokažu da protagonisti takvih postupaka nisu dobrodošli i prihvatljivi partneri.
Mi kao muslimani Bošnjaci, preživjele žrtve genocida i etničkog čišćenja, osjećamo se ugroženim, kao i osjećamo strah i zebnju zbog diskriminirajućih i rasističkih izjava Milorada Dodika. Smatramo da je naše zakonsko pravo da uživamo puninu svoga vjerskog identiteta. Izjave da se ne može imati povjerenja u muslimane, te da muslimani ne mogu biti sudije i da su muslimani genetski kvaran materijal podsjeća nas na fašizam i holokaust, i posebno genocid koji je tokom zadnje srpsko-crnogorske agresije na BiH počinjen nad bošnjačkim narodom, stoji u pismu podrške koje su potpisali mr. Senahid Halilović, predsjednik Bosansko-hercegovačkog islamskog centra i Smail Srdanović, predsjednik Islamskog centra Monticello – New York.

VRH


  Dossier: Inicijativa - Milorad Dodik proglasiti 'persona non grata'
» BZK „PREPOROD" - DOBOJ: PODRŠKA REISU-L-ULEMI
Islamskazajednica.ba | 04.01.2012 10:25

Ostali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
» DEKLARACIJA "SVESRPSKOG SVETA"
Faktor.ba | 09. June 2024 17:08
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
11. June 2024 21:10
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif