Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Toronto
BOŠNJACI KANADE PODRŽALI INICIJATIVU REISU-L-ULEME DA SE DODIK I NJEGOVI MENTORI PROGLESE NEPOŽELJNIM OSOBAMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. December 2011. 19:12:24

Na istom zadatku


Povodom kontinuiranog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka od kojih su mnogi upravo kao posljedica agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima morali napustiti svoju domovinu i doći u Kanadu, zbog kontinuiranog omalovažavanja islama i muslimana od strane Milorada Dodika i njegovih istomišljenika, Bošnjački islamski centri u Kanadi: Bošnjačka islamska zajednica “Gazi Husrev beg” Toronto, Bošnjački islamski centar Toronto, Bošnjački islamski centar Hamilton i Bošnjački islamski i kulturni centar London, (u daljem tekstu bošnjački džemati), izdaju saopćenje za javnost:

Bošnjački džemati protestiraju protiv kontinuiranog kršenja ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i omalovažavanja islama i muslimana od strane Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, te traže da se osigura poštivanje ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i dostojanstvo islama i islamskih vrijednosti. Bošnjački džemati su veoma zabrinuti zbog govora mrženje i islamofobičnih izjava Milorada Dodika i njegovih istomišljenika što direktno i opasno ugrožava egzistenciju ideje Bosne i bosanskog duha, oličenih u priznavanju, poštovanja, prihvatanju i tolerisanju drugog i drugačijeg kao modusa egzistencije bosanskoheregovačke države i društva, ali i modusa egzistencije Europe i Svijeta. Politička filozofija i ideologija Milorada Dodika kontinuirano opravdava agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima te odgaja i podstiče nove generacije da realizuju rezultate agresije i genocida putem rada na uništenju države Bosne i Hercegovine i istrebljenju Bošnjaka.

Bošnjački džemati podržavaju inicijativu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića da vlade islamskih zemalja razmotre i proglase Milorada Dodika i njegove zaštitnike i mentore nepoželjnim osobama, persona non grata, u islamskim zemljama.

Kanadski Bošnjaci očekuju da islamske zemlje prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antičovječnu politiku islamofoba Milorada Dodika, nasljednika zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Islamske zemlje imaju obavezu da zaštite islam i islamske vrijednosti i da svojim postupkom pokažu da protagonisti mržnje prema islamu i muslimanima nisu dobrodošli u njihovim zemljama, stoji u saopćenju koje je upućeno ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu, vladama islamskih država i medijima.

Podsjećanja radi, akademik dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ u BiH 19. decembra 2011. godine uputio je pismo ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu u kojem je predložio da se zbog širenja islamofobije, netolerancije i mržnje prema muslimanima i vrijednostima islama Miloradu Dodiku i njegovim zaštitnicima i mentorima u Beogradu uskrati gostoprimstvo i proglase personom non grata. Pismo je upućeno svim ambasadama islamskih zemalja u Sarajevu. Isti zahtjev uvaženi reisu-l-ulema je ponovio na Međunarodnoj konferenciji u Kuvajtu.

VRH


  Dossier: Inicijativa - Milorad Dodik proglasiti 'persona non grata'
» BZK „PREPOROD" - DOBOJ: PODRŠKA REISU-L-ULEMI
Islamskazajednica.ba | 04.01.2012 10:25

Ostali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif