Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ZUKORLIĆ: MORA SE STAVITI TAČKA NA DODIKOVO ANTIMUSLIMANSKO DJELOVANJE
Procitaj komentar
Objavljeno: 26. December 2011. 06:12:54

Zukorlić: Bošnjaci moraju imati pet stubova bošnjačke nacije
Muftija ISZ podržao poziv reis-ul-uleme svim muslimanskim ambasadama u Sarajevu da uskrate gostoprimstvo predsjedniku RS Miloradu Dodiku i njegovim mentorima iz Beograda.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić podržao je poziv reis-ul-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića upućen svim muslimanskim ambasadama u Sarajevu da uskrate gostoprimstvo predsjedniku RS Miloradu Dodiku i njegovim, kako je rekao, mentorima iz Beograda.
"Time se mora staviti tačka na antimuslimansko djelovanje ovog čovjeka (Dodika) i njegovih mentora iz Beograda koji ne skrivaju svoje neprijateljstvo prema islamu, muslimanima i Bošnjacima, a koji od muslimanskih zemalja traže da im budu partneri u ostvarivanju njihovih nacionalnih interesa", rekao je Zukorlić prekidan često aplauzima.

Govoreći na svečanosti povodom obilježavanja druge godišnjice od osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), Zukorlić je ocijenio da je za kratko vrijeme ta nevladina organizacija iznjedrila Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU) koja predstavja "barjak bošnjačkog vođstva", kao i Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ), stranku koja će na predstojećim izborima, kako je rekao, triumfalno pobijediti na svim nivoima - lokalnim i republičkim.

Muftija je najavio da će "iz sjemena BKZ" narednih dana biti formirana Bošnjačka nacionalna fondacija, institucija koja će, kako je rekao, ujediniti bošnjačke privrednike.

"Još neko vrijeme nam je neophodno da skupimo finansijsku snagu koja će nam obezbjediti finansiranje BANU i svih drugih nacionalnih bošnjačkih institucija. Samo bošnjačka finansijska samostalnost i autonomnost nam može obezbjediti slobodu djelovanja", kazao je Zukorlić.

On je najavio da će narednih mjeseci biti formiran Svjetski bošnjački kongres, kao krovna organizacija svih Bošnjaka svijeta koja će okupljati i koordinirati svu bošnjačku energiju i koji će tražiti svoje predstavništvo u Ujedinjenim nacijama po modelu Svjetskog jevrejskog kongresa.

Jevreji su dobili mjesto u Ujedinjenim nacijama, jer su preživeli holokaust, a Bošnjaci su preživjeli genocid i zato "imamo pravo na svoje mjesto" u toj svjetskoj organizaciji.

Zukorlić je kazao da će "kao kruna BKZ" nastati Matica bošnjačka koja će okupiti sve kulturne kapacitete i okupirati svu bosnjačku kulturu. On je dodao da je još neizvjesno da li će njeno sjedište biti u Novom Pazaru ili Sarajevu.

"Bošnjaci u Sandžaku imaju Internacionalni univerzitet, ali svim Bošnjacima je potreban bošnjački nacionalni univerzitet i zato će on nastati u Sarajevu", obećao je muftija dodavši da će tako Bošnjaci iz BKZ imati pet stubova bošnjačke nacije.

"Tih pet stubova su nam potrebni kako bismo obezbjedili opstanak bošnjačke nacije koja nema svoju nacionalnu državu jer se naša Bosna i Hercegovina, odnosno Bosna nalazi u stanju u kome se nalazi. Ali to nas ne smije spriječiti da očuvanje Bosne bude prvi nacionalni interesi svih Bošnjaka svijeta i svi oni zato moraju djelovati u tom smjeru", poručio je muftija.

VRH


  Dossier: Inicijativa - Milorad Dodik proglasiti 'persona non grata'
» BZK „PREPOROD" - DOBOJ: PODRŠKA REISU-L-ULEMI
Islamskazajednica.ba | 04.01.2012 10:25

Ostali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif