Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U povodu 11.jula – Dana genocida u Srebrenici i BiH, upućena poruka sa komemoracije u Luksemburgu
PODRŽIMO GRAĐANSKU KOALICIJU „PRVI MART“
Autor: Mr. Muhamed Ćeman
Objavljeno: 08. July 2013. 16:07:25


Kliknite na sliku za uvećati

Organizatori komemoracije


U nedjeljnim poslijepodnevnim satima, u Luksemburgu je održana komemoracija povodom 18. godišnjice genocida u Srebrenici. Organizator je već tradicionalno petu godinu za redom „Odbor za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici“ kroz koji je objedinjena snaga čak 17 bošnjačkih udruženja i džemata.

Započelo se učenjem Kur'ana od strane Nedžada ef. Zilkića i uistinu nadahnute interpretacije proučenih kur'anskih ajeta na bosanski jezik od strane Irfana ef. Hasanovića. Nakon toga su uslijedili recitali, par prigodnih ilahija i neizostavljivi Srebrenički inferno – sve u izvedbi hora dva bratska džemata CIL-a i AIC SUD-a. Uslijedile je nekoliko kraćih videoprojekcija, od kojih bih posebno izdvojio „Zeleni svatovi“, autorke Šefke Begović Ličina – recital kakav se rijetko može čuti.

Nakon tog prvog dijela programa, prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora Mugdin Halilović, čiji je govor bio nadahnut hrabrošću i nepokolebivošću Nane Fate, pa su izrečene poruke s lahkoćom nalazile put do srca prisutnih.

Skupu je također prisustvovala delegacija Ambasade Bosne i Hercegovine u Briselu koja je akreditovana za zemlje Beneluksa. Na čelu delegacije se nalazio Mustafa Halilović, ministar sjavetnik pri Ambasadi. Gospodin Halilović se također obratio prisutnima, te je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog organiziranja komemoracije s ciljem prisjećanja na nevine žrtve genocida u Bosni i Hercegovini. Među gostima iz Belgije, komemoraciji je prisustvovao i predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Belgije, Nedžad Ćeman.

Uslijedio je obraćanje živog svjedoka genocida u Srebrenici, Fahrudina Hasanovića iz Bratunca. Hasanović je jedan od osnivača Patriotske lige i bio je Komandir čete sve do pada Srebrenice. Zločinci su mu ubili nekoliko užih članova porodice. Hasanović danas obavlja dužnost predsjednika Udruženja RVI Tuzlanskog kantona. U svom iskrenom obraćanju, Hasanović je prenio dio golgota kroz koji je prolazio bošnjački živalj od početka rata pa sve do genocida. Za genocid u Srebrenici je najodgovornija Međunarodna zajednica, jer je upravo ona izigrala povjerenje koje su Bošnjaci u nju polagali te na koncu pristali predati oružje, da bi ih ista ta Međunarodna zajednica koja im je garantovala sigurnost, predala pod nož četnicima – poručio je Hasanović. Genocid u Srebrenici je bio spreman već na početku rata, ali se na njegovo sprovođenje čekao pogodni trenutak, te je 1995. godine učinjeno ono što je i planirano. U svom obraćanju Hasanović je posebno istakao potrebu da se pomognu preživjeli i potomci žrtava u genocidu, a najefikasniji način pomoći po njemu je podržati inicijativu „Prvi mart“, i svakako uzeti učešće na popisu stanovništva, tako što ćemo se popisati na sljedeći način:

Nacija: BOŠNJAK
Vjera: ISLAM
Jezik: BOSANSKI

Skup je okončan učenjem dove od strane Muhameda ef. Rizvića. Komemoraciji je prisustvovalo preko 300 gostiju, a interesovanje za skup su iskazali i luksemburški mediji, tako da je komemoraciji prisustvovalo više lokalnih novinara.Ostali prilozi:
» GENOCID U PRIJEDORU: ISTINA ĆE VJEČNO ŽIVJETI
Mensud Alićušić | 01. June 2020 15:51
» SJEĆANJE NA ŠEHIDA HASANA MURATAGIĆA IZ PEĆI
Sahit Kandić | 28. May 2020 15:26
» OTRGNUTI DRAGULJ IZ BISERNE BOSANSKONOVSKE ŠKOLJKE
Ferhat Korajac | 06. May 2020 23:55
» HAZI ASLANOV LEGENDARNI GENERAL, NARODNI HEROJ AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 18. April 2020 18:32
» VEČERAS JE LEJLETU-LBERAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2020 15:02
» MUSLIM MAGOMAJEV, SLAVNI UMJETNIK AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 18. March 2020 16:52
» MIRUH BOSNE I BALKANSKI SPECIJALITETI
Ferhat Korajac | 11. March 2020 20:47
Ostali prilozi istog autora:
» VI STE NAJBOLJA OMLADINA
02. October 2013 16:00
» U IME ALLAHA ZA INTERES VLAHA
28. April 2013 02:36