Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
SA LICA MJESTA: Kamen temeljac za Islamski kulturni centar u Ljubljani
LJUBLJANSKI SAN OD REISA KEMURE DO MUFTIJE GRABUSA
Procitaj komentar

Autor: Muhamed Mahmutović
Objavljeno: 17. September 2013. 02:09:22


Muhamed MAHMUTOVIĆ: Doista je bilo neopisiv osjećaj vidjeti čitavu jednu četvrt Ljubljane preplavljenu vjernicima, a tekbiri koji su odjekivali i ilahije sa pozornice su osjećaju davali nekakvu nestvarnu dimenziju, tako da su se mnogi pitali, da li se to stvarno dešava u državi koja je službeno prema nama prijateljski nastrojena, ali je uvjek nalazila izgovore da se to, što se taj dan dešavalo, nikad ne desi.
Polaganje kamena temeljca za Islamski centar i džamiju u Ljubljani je bio događaj koji su Bošnjaci čekali pune četrdeset i četiri godine, još od vremena uvaženog reisa Sulejmana ef. Kemure, koji se u tadašnjem teškom vremenu odlučio zatražiti dozvolu za izgradnju džamije.

Mnogo je onih koji su u nastavku borbe za ostvarenje ovog cilja imali zasluga da se to desi 14. 09. 2013. godine, ali najveće zasluge mnogi pripisuju sadašnjem muftiji Islamske zajednice u Sloveniji dr. Nedžadu Grabusu, koji će zasigurno ovaj dan pamtiti do kraja života, a razloga za to ima na pretek.

Osim što je uspješno okončao dugogodišnju borbu i uspješno sakupio enormno velika sredstva za zemljište na kojem će se graditi Islamski kulturni centar (iako države u principu vjerskim zajednicama daju zemljište za simbolične sume od jednog eura), pa do rješenja finacijske konstrukcije za samu izgradnju Islamskog centra, taj dan će sigurno pamtiti po lijepom vremenu i hiljadama ozarenih lica vjernika, kao i porukama koje su za govornicom odaslale visoke zvanice.

Autor ovog teksta je bio prisutan na mnogim manifestacijama sličnoga tipa, ali zasigurno nijedna nije bila organizirana na ovako visokom nivou, od najsitnijeg do najkrupnijih detalja.

Do samog mjesta gdje je manifestacija održana upućivali su nas mnogobrojni uniformirani redari, a na prostoru za počasne goste i visoke zvanice mogao je biti i skup mnogo višeg značaja i nivoa, kao i sama bina sa koje su se obraćali visoki gosti i ozareni domaćin.

U drugom dijelu, gdje se po našim pretpostavkama okupilo oko dvadeset hiljada vjernika iz svih krajeva svijeta, mnoštvo volentera je dijelilo besplatne obroke hrane i hladnu flaširanu vodu, a velik broj prelijepih djevojaka je nosalo tacne sa nezaobilaznom kahvom.
Masovno prisustvo na svečanosti

Alenka Bratušek čestita muftiji GrabusuObraćanje velikog prijatelja BiH i Bošnjaka Danila Türka

Hafiz Aziz Alili

Gradonačelnik Ljubljane Janković sa autorom priloga

Borci za ljudska prava Tanja Fajon i Jelko Kacin u razgovoru sa MahmutovićemBešlić i Perva

Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević i Rifet Hozanović sa autorom priloga

Svečano polaganje ploče za IKC u Ljubljani


Doista je bilo neopisiv osjećaj vidjeti čitavu jednu četvrt Ljubljane preplavljenu vjernicima, a tekbiri koji su odjekivali i ilahije sa pozornice su osjećaju davali nekakvu nestvarnu dimenziju, tako da su se mnogi pitali, da li se to stvarno dešava u državi koja je službeno prema nama prijateljski nastrojena, ali je uvjek nalazila izgovore da se to, što se taj dan dešavalo, nikad ne desi.

Dolazak visokih zvanica je izazivao buru oduševljenja među prisutnima. Teško je procjeniti ko je dobio najveći aplauz, ali se meni učinilo da je to bio gradonačelnik Ljubljane gospodin Zoran Janković, koji je prema riječima mnogih, posebno muftije dr. Grabusa, najzaslužniji što su svi odbornici u Gradskoj upravi glasali za izgradnju Islamskog centra. I sam je iz privatnog džepa donirao pozamašnu sumu, a nije krijo svoju sreću što prisustvuje tom činu. Na moju opsaku da ga izgleda Bošnjaci mnogo vole, odgovorio je veoma iskreno:
- I ja njih mnogo volim!

On je kasnije sa govornice izazvao buru oduševljenja svojim iskrenim i nenapisanim govorom, a pogotovo kad je ispred grada Ljubljane "poklonio" prisutnima popularnog pjevača Halida Bešlića, koji je uz pratnju hora otpjevao ilahiju "Oj zefire".

Toplo su dočekani i ispraćeni u uvodnom obraćanju muftija Grabus, predsjednik Slovenske biskupske konferencije, gospodin Andrej Gavlan, katarski ministar za vakufe Ghaith bin Mubarak Al Kuwari, uvaženi reisu-l-ulema mr. Husejin ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH gospodin Bakir Izetbegović, bivši predsjednik Republike Slovenije gospodin Danilo Türk i na kraju predsjednica Vlade Slovenije, gospođa Alenka Bratušek.

Zajednički imenilac svim obraćanjima bio je radost zbog pobjede tolerancije i razuma, nad ograničavanjem osnovnih ljudskih sloboda i nada da će se život u Sloveniji biti bolji za sve njezine građane.

Ovdje bih izdvoio nekoliko riječi bivšeg predsjednika Slovenije gospodina Türka, koji se jako emotivno obratio skupu između ostaloga i sa ovim riječima:

- Bošnjaci su u Sloveniju uložili mnogo svoga truda i rada, zato je red da im na ovaj način barem dio toga bude vraćen!

U periodu čekanja na službeni početak i nakon manifestacije imao sam priliku razgovarati sa velikim brojem visokih zvanica.

Izdvajam izjave dvoje EU-parlamentaraca, gospodina Jelka Kacina i gospođe Tanje Fajon, dvoje prijatelja BiH i dokazanih boraca za pravdu.

Gospodina Kacina sam, kao izvjestitelja EU za Srbiju, zamolio da prokomentira trenutnu situaciju sa tom susjedom od koje mnogo zavisi i situacija u BiH:

- Stvari se odvijaju dosta polahko, ali u pravom smjeru. Srbija je nekako prihvatila Deklaraciju EU parlamenta o genocidu u Srebrenici, ali ne u izvornom obliku. Sad bi pozitivna kretanja mogao ugorziti izlazak Vojislava Šešelja iz Haškog pritvora, dodao je Kacin na kraju vidno zabrinut zbog te mogućnosti.

Tanja Fajon se mnogo borila za ukidanje viza građanima BiH, pa sam je zamolio da prokomentira trenutna dešavanja po tom pitanju:
- Evropski parlament je prije nekoliko dana glasao za mehanizam sa kojim bi mogao ponovo uvesti vize za zemlje zapadnog Balkana, među kojima je je i BiH, na žalost, ali se nadam da usprkost tome što je mehanizam usvojen do toga neće doći. Vlade zemalja mogu više učiniti na sprječavanju zloupotreba bezviznog režima, što će otkloniti mogućnost ponovnog uvođenja viza, rekla je Fajon sa optimizmom u glasu.

Zasigurno je na ovaj skup pristiga najveći broj vjernika iz Cazinske krajine, na čelu sa sveprisutnim načelnikom Nerminom Ogreševićem i mnogim poznatim krajišnicima, a dosta Krajišnika dugi niz godina boravi u glavnom gradu Slovenije.

Na kraju želim spomenuti još jednog čovjeka, gospodina Esada Bajraktarevića, kojem je ovo zasigurno bio najdraži dan u životu, a to je jedan od džematlija i članova odbora za izgradnju, kojem je pripala čast da pripremi postolje za polaganje temeljca. On je drhtavim rukama razvlačio malter ne krijući suze na licu naboranom od čekanja ovog trenutka, što je kod mnogih prisutnih također izazvalo emocije.

Temeljac su polozili, muftija dr. Nedžad Grabus, reisu-l-ulema mr. Husejin ef. Kavazović, Bakir Izetbegović, Alenka Bratušek i Ghaith bin Mubarak Al Kuwari, Danilo Türk i Zoran Janković.

VRH


  Dossier: Islamski kulturni centar u Ljubljani
» DŽAMIJA U LJUBLJANI: ONI IDU ISPRED SVOG VREMENA
Muhamed Gafić | 21.12.2016 20:32
» LJUBLJANSKI SAN OD REISA KEMURE DO MUFTIJE GRABUSA
Muhamed Mahmutović | 17.09.2013 02:23
» JASIN I DOVA U LOGU POD MANGARTOM
MINAS | 15.06.2009 09:25
» LJUBLJANA IPAK DOBIJA DŽAMIJU
Emir Numanović, Dw-world.de | 19.09.2008 06:56

Ostali prilozi:
» LEVIJATAN U PALESTINI
Dr. Sead Alić | 08. December 2023 15:45
» BOŠNJAČKI DUH I ZAPADNA KULTURA
Mehmed Meša Delić | 06. December 2023 17:28
» HITLER SA BLISKOG ISTOKA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 04. December 2023 21:42
» NACIONALNA I DRŽAVOTVORNA SVIJEST BOŠNJAKA
Aziz Hurem | 04. December 2023 21:13
» JASTREBOVI U BOŠNJAKA, NA RESPIRATORIMA U ALUMINIJSKOJ FOLIJI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 04. December 2023 20:49
» KISSINGEROVE MANTRE O BOSNI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. November 2023 19:29
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
Elmedina Muftić | 29. November 2023 14:08
» „DRMA MI SE NA ŠUBARI CVEĆE“
Sead Zubanović | 28. November 2023 16:07
» SVEČANA AKADEMIJA U FRANKFURTU - DIJAGNOZA I PORUKE BOŠNJACIMA
Mr. sci. Džavid Begović | 28. November 2023 15:43
» ZAPOSTAVLJENA UKRAJINA-RAT I NEMOĆ U SJENI SVJETSKE POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 27. November 2023 17:42
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. November 2023 16:06
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 26. November 2023 13:04
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2023 12:44
» ŠOK
Aziz Hurem | 24. November 2023 14:29
» OTVORIMO „KRIMINALNU ALUMINIJSKU FOLIJU“, VRIJEME JE!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 24. November 2023 14:17
» IMA LI KRAJA STRADANJU NAPAĆENOG PALESTINSKOG NARODA?
Zijad Bećirević | 23. November 2023 17:28
» I „SKAJ“ APLIKACIJA JE „MAHSUZIJA“ BOŠNJACIMA
Sead Zubanović | 20. November 2023 15:52
Ostali prilozi istog autora:
» UZP KREĆE U ODLUČUJUĆU OFANZIVU
14. November 2023 14:58
» IZVINJENJE DŽELATU SVOM
04. February 2023 20:42
» PLJUVAONICE LATIĆ FILIPA
27. March 2022 17:17
» HRANI PSA DA TE UGRIZE
11. August 2021 08:39
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif