Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PISMO REISU-L-ULEME EMERITUSA DR. MUSTAFE CERIĆA MUFTIJI DR. NEDŽADU GRABUSU
Procitaj komentar
Objavljeno: 21. September 2013. 18:09:22
Islamska zajednica u Republici Sloveniji uputila je poziv reisu-l-ulemi emeritusu dr. Mustafi Ceriću da prisustvuje svečanom polaganju kamena temeljca za ljubljansku džamiju. S obzirom da se dr. Cerić nije mogao odazvati pozivu, uputio je pismo muftiji dr. Nedžadu Grabusu.

Allahove džamije podižu oni koji u Allaha i drugi svijet vjeruju i koji klanjaju i zekat daju i koji se nikog osim Allaha ne boje. Oni su, nadati se je, na pravom putu! (Kur'an, 9:18).

Nj. E. dr. Nedžad Grabus, muftija ljubljanski,
Esselamu Aleikum!

Počašćen sam pozivom da prisustvujem svečanom polaganju kamena temeljca za džamiju u Ljubljani, odnosno Islamski kulturni centar u Ljubljani, zakazanom za 14. septembar, 2013. god.

U nemogućnosti da fizički prisustvujem tom značajnom događaju ne samo za muslimane u Ljubljani i Sloveniji, već i za sve muslimane na Balkanu i Europi, dozvolite mi da, nakon zahvalnosti Uzvišenom Bogu, izrazim svoju iskrenu radost i veliko zadovoljstvo što smo doživjeli da se u Ljubljani postavi kamen temeljac za Džamiju o kojoj su generacije muslimana Bošnjaka, Albanaca i drugih dugo sanjali. Izgradnja džamije u Ljubljani je veliki događaj ne samo za Islamsku zajednicu u Sloveniji, već i za cijelo slovenačko društvo, koje je pokazalo visoki stupanj suživota i tolerancije. To će muslimani ovih krajeva znati da cijene i da za uzvrat šire dobru volju u svom komšiluku i na svom radnom mjestu.

Uvaženi muftija dr. Grabus,
Imam potrebu da se Vama posebno zahvalim na naporu kojeg ste uložili da bi se došlo do čina polaganja kamena temeljca za džamiju u Ljubljani. Zahvaljujem Vam se na otvorenoj i iskrenoj suradnji tokom mog obnašanja dužnosti reisu-l-uleme u Bošnjaka. Vašom vidovidošću i hrabošću Vi ste posao oko izgradnje džamije u Ljubljani vodili na njabolji mogući način tako da se sa sigurnošću može reći da ste Vi jedan od najzaslužnijih da san o džamiji u Ljubljani postane stvarnost. Dakako, u tome su Vam pomagali Vaši bliži suradnici, vrijedni imami i džematlije Ljubljane i Slovenije, ali bez Vašeg odlučnog vodstva i predanog rada, izgradnja džamije u Ljubljane ne bi bila moguća. Ovo moje svjedočenje o Vašej zasluzi za početak i, ako Bog da, završetak izgradnje džamije u Ljubljani je važno zato da se zna da ko god uradi i kolio je trun dobra za našu Zajednicu neće mu to biti uzalud, ali isto tako - ko god uradi i koliko je trun zla protiv naše Zajednice, bit će mu to uzalud, jer mi smo Zajednica, koja je otporna na sve izazove. Također, mi svjedočimo da su muslimani u Ljubljani i Slovneniji činom polaganja kamena temeljca za džamiju u Ljubljani pokazali da su duboko svjesni ovih kur'anskih riječi: - Džamije podižu oni koji u Allaha i drugi svijet vjeruju i koji klanjaju i zekat daju i koji se nikog osim Allaha ne boje!

Zato Vas, uvaženi Muftija, molim da prenesete moje iskrene selame i čestitke svim muslimanima u Ljubljani i Sloveniji, kao i svima koji će prisustvovati povijesnom činu polaganja kamena temeljca za džamiju u Ljubljani. Hoću da znadete da sam u duši s Vama i da sam veoma sretan i zadovoljan što će naša djeca u Ljubljani i Sloveniji imati, ako Bog da, džamiju, gdje će se moći okupljati u radosti svoje vjere, nacije i kulture.

U nadi da Vas ovo moje pismo zatekne u dobrom zdravlju i raspoloženju, učim dovu Uzvišenom Allahu da nam pokaže Istinu i da nas vodi Pravim putem do uspjeha na ovome i spasa na drugome svijetu.
Allahu Svemogući, osnaži nas da uradimo započeti posao izgradnje džamije u Ljubljani završimo na Tvoje zadovojstvo!
Allahu Sveznajući, pouči nas da se međusobno volimo i pomažemo i da drugima budemo primjer lijepog ponašanja!

Allahu Milostivi, budi nam Milostiv na ovom i budućem svijetu! Amin!
Resiu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić
Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa

Koristimo priliku da se zahvalimo reisu-l-ulemi emeritusu dr. Mustafi Ceriću za upućene čestitke kao i sve što je učinio za projekat izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani. Molimo Svevišnjeg Gospodara da mu podari dobro zdravlje, sreću i zadovoljstvo u životu.

VRH


  Dossier: Islamski kulturni centar u Ljubljani
» DŽAMIJA U LJUBLJANI: ONI IDU ISPRED SVOG VREMENA
Muhamed Gafić | 21.12.2016 20:32
» LJUBLJANSKI SAN OD REISA KEMURE DO MUFTIJE GRABUSA
Muhamed Mahmutović | 17.09.2013 02:23
» JASIN I DOVA U LOGU POD MANGARTOM
MINAS | 15.06.2009 09:25
» LJUBLJANA IPAK DOBIJA DŽAMIJU
Emir Numanović, Dw-world.de | 19.09.2008 06:56

Ostali prilozi:
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
» NOVI PAZAR JE OSTAO BEZ VELIKOG INSANA - AIDE EROVIĆ
Fatih Hadžić | 24. February 2024 16:05
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif