Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Hadžijski putopis
Euzu Billahi minešejatnir-radžim Bismillahir-rahmanir-rahim
OD NOVOGA PAZARA DO MESDŽIDUL-HARAMA (I)
Autor: Dr. Jahja Fehratović
Objavljeno: 07. October 2013. 14:10:53

Dr. Jahja FEHRATOVIĆ: Ihrame smo ponijeli iz Novoga Pazara, dobili smo ih kao hediju Mešihata Islamske zajednice. Po malo nevješti, prisjećamo se uputa oko korišćenja ihrama koje nam je dao Muhamed ef. Fetić i blagosiljamo ga zbog toga, jer nije lahko i jednostavno biti odjeven sa samo ova dva bijela ogrtača, bez i ijednog drugog komada odjeće, i uspjeti sačuvati sve druge dijelove tijela koje je haram otkiriti. Oblačenjem ihrama, ostavljamo sve dunjalučke brige, odjeveni ovim bijelim ćefinima u svijesti imamo stalno prisustvu smrti i žurimo da učinimo još dobrih djela i nadamo se konačnom čišćenju od svih grijeha onako kako nam je Stvoritelj obećao!
Ja, Jahja Fehratović, sitni Božiji rob iz Sandžaka, iz Novoga Pazara, među milijardu i po muslimana pozvan sam ove 2013. godine u goste kod Uzvišneog Allaha. I evo, već se dva dana nalizim na najčasnijem mjestu na dunjaluku. Svi rođaci, braća, dostovi i ahbabi koji su dolazili da se halalimo a bili su putnici na ovom časnom mjestu, govorili su da se riječima i jezikom ne mogu opisati ljepote, doživljaji i osjećaji koje jedan običan smrtnik u svom biću prevali dok je u gositma kod svog Premilostivog Gospodara. Po malo im jesam, a pomalo i nisam vjerovao, objašnjavajući to nekom velikom ljubavlju prema Kabi i Mekki i Medini, a jutros, svega dvadesetr četiri sahata nakon prispjeća u krug Božije milosti svjedočim i tvrdim: Ljudska jezik ne može opisati osjećaj kada njegov sahibija prvi put ugleda Kabu, ljudska ruka ne može prenijeti na papir svu radost vjernika kada uputi prvi selam Kabi i Hadžerul-esvedu. Neka se Allah smisluje svima onima koji su riječju i slovom pokušavali približiti to nepojmljivo stanje duha nama običnim smrnicima. Neka se Allah smiluje i meni koji pokušavam slijediti naše vrle prethodnika od Jusufa Livnjaka pa sve do najmlađih dana koji su sveoj hadžijsko hodoljublje ostavljali zabilježeno kao putopisne natuknice za sve one koje izgara čežnja da dođu na ovo džennetsko okupljalište, i otrgnu se od svih dunjalučkih smicalica.

Naša malehna tročlana ekspedicija koji smo na hadž krenuli kao izaslanici Islamske zajednice u Srbiji posredstvom Islamske svejtske lige Rabite, obzirom na putne okolnosti morali smo krenuti tri dana prije ostatka ovogodišnjih hadžija, njih 114. Krenuli smo u subotu 5. Okotbra, iz Novoga Pazara Zejto Rastoder i ja, prema Beogradu gdje nas je već čekao Mumin Bilali iz Beograda. Na samome polasku se halaliimo sa najbližima i krećemo s našim voyačem Habibom Fijuljaninom put aerodroma Nikola Tesla odakle naš avion treba da pleti put Istanbula, a zatim i put Džedde. Pri izlasku iz Novog Pazara, obveseli dodatno nas obveseli poziv brižljivog Muftije Muamer ef. Zukorlić koji nam još jednom poželi hairli i sretan put, i uameneti da selame najvećim našim svetinjama i dove za naše muslimane diljem svijeta, a osobice Sandžaka i Bosne.

Na begradskom aeordromu nas čeka Mumin Bilali sa dr. Smajom Serhatlićem i Kasim ef. Zlatićem. Mumin je iz Preševa stigao mnogo ranije, pa je naš dobri Samir Škrilje organizirao da ga u Beogradu dočekaju dr. Serhatlić i ef. Zlatić i provedu nekoliko sahata sa njim. Nakon što čekiramo karte i pustimo prtljag na traku, naši domaćini nas vode na kahvu u jednom od aerodromskih restorana. Tu saznajem za nevjerovatnu priču Kasim ef. Zlatića koji je 1994. godine, kao Zrenjaninski imam, u svojoj polovnoj ladi, bez ikakve pratnje ili popratnih dokumenata, krenuo na sveto putovanje. Prošao je cijeli put bez problema, i obavaio sve hadžanske obrede, i kući se vratio kao jedan od sretnika. Kaže da je ravno mjesec dana po pobratku svake noći sanjao Kabu, i tavafio kao da je još uvijek u njenoj blizini. Neko od prisutnih to pokuša objasniti time da mu je duša još uvijek ostala u Mekki a da se tijelo vratilo u Zrenjanin, a Kasim ef. Reče da mu se kasnije taj san obejanio kao ponovni odlazak na hadž, ovoga puta preko Rabite, organizacije čiji smo i mi gosti. Selamimo se i halalimo sa našim prijateljima u Beogradu i ulazimo u avion Turkish airlensa sa zebnjom i treperenjem u uščekivanju radosti koja nas čeka na našem konačnom odredištu.

Let do Istanbula je relativno lahak, u ogrmnom Boingu 739 vozilo se svega 50 putnika, što nam je dalo mogućnost da se privremeno raskomotimo i svaki od nas posveti ličnim razmišljanjima, meditaciji ili brizi za ono što je ostavio i ono što želi pronaći. Raspon izmežu slijetanja u na Aerodromu Kemal Ataturk i ponovnog uzlijetanja prema Džeddi jako je skučen, te nas to primorava da žurimo¸ kako bismo na vrijeme prošli tranzitne kontrole i obukli ihrame, jer nijjetimo hadž temettu, obavit ćemo umru i hadž. U ihramima ćemo poletjeti i negdje u zrak ćemo dobiti signal od kapetana da se nalazimo iznda mikata, te ćemo zanijetiti hadž temettuu.

Ihrame smo ponijeli iz Novoga Pazara, dobili smo ih kao hediju Mešihata Islamske zajednice. Po malo nevješti, prisjećamo se uputa oko korišćenja ihrama koje nam je dao Muhamed ef. Fetić i blagosiljamo ga zbog toga, jer nije lahko i jednostavno biti odjeven sa samo ova dva bijela ogrtača, bez i ijednog drugog komada odjeće, i uspjeti sačuvati sve druge dijelove tijela koje je haram otkiriti. Oblačenjem ihrama, ostavljamo sve dunjalučke brige, odjeveni ovim bijelim ćefinima u svijesti imamo stalno prisustvu smrti i žurimo da učinimo još dobrih djela i nadamo se konačnom čišćenju od svih grijeha onako kako nam je Stvoritelj obećao!

Već se u avionu za Džeddu osjeća masovna atmosfera hadža. Većina putnika je poput nas u ihramima. Imam osjećaj da je ovo prvi trening našeg sabura i priprema za sva iskušenja koja ćemo, ako Bog da, sa zadovoljstvom istrpiti, nadajući se Božijoj milosti. Sramežljivi i još uvijek nesigurni u naše ihrame, jedva čekamo da zauzmemno naša mjesta u avionu, kako nam se ne daj Bože ne bi dogodio kakav belaj. Rastureni smo po avionu. Mumin sjedi naspram mene, dok je Zejto nekih desetak sjedala iza. Osim nas, nema drugih predstavnika balkanskih muslimana u avionu, ukoliko izuzmemo Turke. Letimo sa Alžircima, Marokancima, Kazahstancima, Tunižanima i pripadnicima drugih naroda. Većina nas je u ihramima, ali ima i onih koji su odjeveni prema nošnjama kulture kojoj pripadaju. Pokušavamo komunicirati sa njima, ali nam teško ide jer niko od nas ne govori arapski jezik, dobro razumijemo i ponešto govorimo turski, dok naš Zejto prefektno govori engleski jezik. Na njega se najviše oslanjamo, u situacijama kada se treba riješiti neka pravno formalna stvar, ili popuniti neki formular. Do mene sjedaju dva mladića, starosne dobi između 23. i 25. Godina, rođeni Medinlije. Izgledaju kao jako lijepi, stasiti, odvažni mladići u evropskoj nošnji, ali sa nekim posebnim nurom koji ih obasjava i poniznošuću iskrenog Allahovog roba. Po malo komuniciramo na engleskom jeziku, pšita me odakle sam, kuda idem i da li ću svraćati u Medinu, te poziva da budem njegov i gost njegove porodice ukoliko budem dulje ostajao u Gradu Božijeg Poslanika. Negdje na polovici puta dobijamo formulare, koje moramo ispuniti kako bismo mogli uopće ući u Saudijsku Arabiju. Brat iz Medine, koga nisam ni stigao upitati za ime a već me je ponudio da budem gost u njegovoj kući, popunjava formular za mene. I kada od avioprevoznika dobijamo hediju hadžijski set, torbicu, priručnu sedžada, novčanik oko pojasa, mini fotarolu za telefon, čarape, tečni sapun i još jednu sitnu električnu stvar kojoj ne uspijevam odmah otkriti svrhu, ovaj ponosni Medinlija me ljubazno upućuje da je to broja tesbiha.

Nakon četiri i po sahata vožnje slijećemo na džeddanski aerodrom.

Nastavit će se, insha-Allah!


  Dossier: Hadžijski putopis od Novog Pazara do Mesdžidul-harama
» U I OKO MESDZIDUL HARAMA
Dr. Jahja Fehratović | 13.10.2013 16:34
» OSVOJENJE KABE
Dr. Jahja Fehratović | 12.10.2013 21:10
» ROJEVI BIJELIH PČELA KRUŽE OKO KABE
Dr. Jahja Fehratović | 09.10.2013 21:50
» LEBBEJKELLAHUMME LEBBEJK!
Dr. Jahja Fehratović | 09.10.2013 02:17
» OD NOVOGA PAZARA DO MESDŽIDUL-HARAMA (I)
Dr. Jahja Fehratović | 07.10.2013 14:10

Ostali prilozi:
» DUBIČKA DONJA GRADINA DOBIVA NOVI MEMORIJALNI KOMPLEKS
Zijad Bećirević | 02. January 2019 17:30
» DODIKOVO "NJET" - NATO JE PUT NESTANKA BOSANSKOG ENTITETA "REPUBLIKA SRPSKA"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. December 2018 16:03
» „TAMO NAS NEMA A OVDJE NISMO“
Velija Murić | 28. December 2018 15:24
» "SRETAN TI ROĐENDAN", SINE MERJEMIN, I NEKA JE TVOJE I IME MAJKE TVOJE HVALJENO U BOSNI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. December 2018 15:47
» DODIKOVA LOGIKA O SAMOOPREDJELJENJU OPASNA ZA VUČIĆA I SRBIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. December 2018 14:19
» ČOVIĆEV BOŽIĆ U BOSANSKOJ DRŽAVI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. December 2018 17:37
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
» PORUKE ZAVNOBIH SU NAŠE TRAJNO OPREDJELJENJE
Bošnjaci.Net | 25. November 2018 03:23
» SELĀM JĀ RESŪLALLAH, TVOJE IME JE ZUVIJEK SLAVNO, NAŠE IME DANAS NIJE SLAVNO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2018 14:32
» SAUDIJSKI ISLAM
Dr. Džemal Abdussettar | 18. November 2018 04:11
Ostali prilozi istog autora:
» U I OKO MESDZIDUL HARAMA
13. October 2013 16:34
» OSVOJENJE KABE
12. October 2013 21:10
» LEBBEJKELLAHUMME LEBBEJK!
09. October 2013 02:17
» MALI RADOJICA SA VELIKOG TORNJA
23. September 2013 18:31
» KUDA IDE BDZ?
06. March 2013 22:06
» TURSKI HIJANET
25. February 2013 21:25