Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Drugi dan posjete reisu-l-uleme Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj
WIESBADEN: SUSRET REISU-L-ULEME KAVAZOVIĆA SA SABORNICIMA MEŠIHATA, PREDSJEDNICIMA DŽEMATA I BOŠNJAČKIM INTELEKTUALCIMA
Procitaj komentar

Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 24. November 2013. 13:11:46


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH mr.Husein ef. Kavazović doputovao je u petodnevnu posjetu Islamskoj zajednici Bošnjaka Njemačke (IZBNJ). Njegova posjeta osim bošnjačkim džematima u Njemačkoj posebno je bila fokusirana na sastanak sa sabornicima Mešihata IZBNj, predsjednicima svih džemata u Njemačkoj, te sastanak sa mladim bošnjačkim intelektualcima koji je bio upriličen u hotelu Holidej Inn u Frankfurtu.
Knjiga na poklon Reisu-l-ulemi

Domaćini sa Reisu-l-ulemom: Adnan Džonlić i Fahrudin ef. Džinić

Edin Atlagić sa Reisu-l-ulemom

Amir Karić, šef vjerske prosvjete u Rijasetu i Mirsad Kalajdžić, rukovodilac Ureda za bonšjačku dijasporu u Rijasetu

Srdačni susreti sa Reisu-l-ulemom

Selamluk imama Makića iz džemata u Mainzu sa reisom Kavazovićem

Sponzorirao svečani ručak: Zijo Junuzović iz Brčkog sa Reisu-l-ulemom

Šefvket Zukić, Edin Atlagić, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftija Pašo Fetić, Fahrudin Džinić i Enver Pašalić


Nakon što je po svom dolasku u Njemačku prvi dan reis je posjetio Islamski kulturni centar u gradu Ulmu, a dan poslije imao je sastanak sa članovima i odborom Mešihata IZBNJ, a koji se odvijao u prostorijama Mešihta u gradu Wiesbadenu.

Sastanak je bio održan iza zatvorenih vrata i trajao je više od dva sata, ali u svom kasnijem obraćanju džematlijama, nakon podne namaz u džematu Wiesbaden, reis Kavazović je rekao kako je članovima odbora Mešihata rekao da je najvažnije da imaju blizak susret sa džematlijama, da paze i čuvaju ono što su stvorili u Njemačkoj, ali isto tako i da imaju čvrstu sponu sa domovinom BiH.

Reisu-l-ulema mr. Kavazović je pohvalio domaćine, posebno predsjednika džemata Wiesbaden, Adnana Džonlića i imama Fahrudina ef. Džinića, kao i njihove džematlije. Reisu-l-ulema je posebno istako činjenicu kako je lijepo čuti da džemat sačinjavaju džematlije kako iz BiH,tako isto i iz Albanije, Kosova, Sandžaka, Turske, ali da mu je drago što ima i Njemaca, koji su se odlučili preći na Islam.

Efendija Džinić u svom kratkom obraćanju poselamio je uvažene musafire i džematlije, i rekao kako mu je ukazana velika čast što je Reisu-l-ulema baš u džematu u kojem je on imam. Na kraju kao mali znak pažnje reisu Kavazoviću poklonio jednu knjigu, a istu mu je na zahtjev i molbu Džinića uručio muftija IZBNj Pašo-ef. Fetić.

Poslije toga uslijedilo je rukovanje džematlija sa reisom Kavazovićem i naravno slikanje za uspomenu.

Zatim je priređen svečani ručak Reisu-l-uleme sa članovima Odbora Mešihata. Kako smo saznali ručak je kompletno donirao uspješni biznismen i vlasnik renomiranog restorana u Njemačkoj, Zijo Junuzović iz Brčkog.

„Ovo je za mene bila velika čast i nezmjerna sreća što sam na ovakav način mogao da dam doprinos ovom velikom, moram da kažem, historijskom trenutku, kada nas je posjetio visoki poglavar naše IZ u BiH. Srećan sam što sam bio dio ovoga i što je sve proteklo u najboljem redu“- rekao nam je Junuzović.

Reis se zahvalio i predsjedniku IZBNJ Edinu Atlagiću na odličnoj organizaciji kao i koordinatoru dolaska Reisu-l-uleme u Njemačku Šefketu Zukiću, članu Glavnog odbora Mešihata, a naravno i muftiji IZBNJ Paši-ef. Fetiću.

Na licima mnogih džematlija mogla se primjetiti neizmjerna sreća zbog dolaska i upoznavanja se reisom Kavazovićem, kao i velika radost što je sa svakim bio blizak i stisnuo im ruku. Posebno je bio zanimljiv i dirljiv susret najmlađih džematlija sa Reisu-l-ulemom, a profesor hafiz Enver fe. Pašalić iz džemata Bodensee-Ravensburg i glavni imam za regiju Stuttgart nam je izjavio:
„Ovim dolaskom Reisu-l-ulema je učinio veliki korak ka približavanju džematima u Njemačkoj kao i sa IZBNJ, pokazao je svu svoju veličinu i ljudskost, ali trezvenost, pamet i jedno visoko intelektualno razmišljanje. Mislim da će se nakon ovog njegovog dolaska mnogo toga promjeniti na bolje, te da će se još više približiti uska saradanja IZBNJ i IZ u BiH“.

Posjetom Reisu-l-uleme, njegovom dobrotom i samim govorom bili su fascinari Jasmina i Almir Handanović, Jasminka, Smail i Hasan Džinić, Mejrema i Amir Karasalihović, Nevzeta Zejnilović, Amila i Suad Guvečić, Šefik Hazlić, Omer Caolja i mnogi drugi.

Nakon ove radne posjete u Mešihatu i džematu Wiesbaden reisu-l-ulema Kavazović otišao je na sastanak sa sabornicima i predsjednicima džemata u Njemačkoj. Nakon ovog sastanka uslijedila je radna svečana večera sa mladim i uspješnim bošnjačkim intelektualcima koji žive u Njemačkoj.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
» IZLET DJECE IZ MEKTEBA HIDAJE U POSJETI DŽAMIJI U PENZBERGU
Damir ef. Babajić | 28. February 2024 16:04
» SEDMOGODIŠNJI MAHIR JEDINI ĐAK U SELU PETROVIĆI KOD OLOVA
Anadolu Agency (AA) | 24. February 2024 12:40
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
Ostali prilozi istog autora:
» TOMAŠICA JE NAŠA OPOMENA
10. April 2014 18:38
» MOJ PROTIVNIK NEMA NIKAKVIH ŠANSI
25. October 2011 14:41
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif