Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

„Nanijeta nepravda ne znači ništa ako je ne pamtiš". (Konfučije)
ISTINOM PROTIV BIROKRATSKE AGRESIJE - POEMOM PROTIV ZABORAVA
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 10. August 2014. 03:08:17

Herojina Bosne Majka Hava Tatarević - simbol bošnjačke boli i stradanja i Admir Muhić, autor poeme "Hava majka Prijedorčanka"


Elmedina MUFTIĆ: I baš kad je krvnik pomislio da je majki Havi Tatarević kao simbolu bošnjačke boli i stradanja zadao posljednji udarac, da je slomio njen duh i snagu njezina otpora, u petak večer, 08. augusta, u amfiteatru čaršijske džamije u Prijedoru, iz pepela bošnjačkog stradanja, uzdigao se feniks bošnjačkog pamćenja, održana je promocija Poeme "Hava majka Prijedorčanka" autora Admira ef. Muhića, inače glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac.
Kad bolesni um zločinca pomisli da je Bošnjaku zadao posljednji udarac i da ga je oborio na koljena, da nema više snage da ustane i uspravi se, desi se čudo bošnjačkog prkosa, ponosa. Uspravi se Bošnjak baš kao na stećku i iznova počinje da prkosi vremenu, ljudima i prostoru. Da prkosi mržnji, pozivajuću na ljubav, da prkosi smrti novim rađanjem, da prkosi dušmanu svojom nesalomljivošću. Da prkosi tami svjetlošću svoga duha kojeg poji na izvoru islama.

Prijedor je grad koji odavno živi mrak. Grad smrti. Grad bijelih traka. Grad zločina i genocida kojeg četničke horde počiniše nad Bošnjacima. Prijedor je grad gdje se sram crveni do neba. Prijedor je mjesto u kojem zločinac i danas svoj zulum provodi. Prijedor je grad u kojem živi majka Hava Tatarević, kojoj četnici ubiše šest sinova i muža. Prijedor je grad nepoštivanja ljudskih prava, grad u kojem nikad nije završeno ubijanje Bošnjaka i ako je rat završio. One koje nisu uspjeli istrijebiti u ratu, ubijaju ih u miru i to mučki, besćutno natenane soleći im otvorene rane. Majka Hava Tatarević je primjer zločinačke psihotičnosti koja ne jenjava ni do danas. Ubili su joj sinove, muža, otvorili rane duše i srca i sad ih tako krvave sole, osporavajući joj pravo na novčanu naknadu iz oblasti civilne porodične invalidnine, koju bi trebala ostavarivati iz Ministarstva za boračko invalidsku zaštitu genocidne tvorevine, obrazlažući to da nije poznato ko je odveo njezine sinove i muža, i da li su uopšte ubijeni u ratnim dejstvima ili nekom kriminalnom obračunu. To je logika krvnika, to je odraz njihove sprenmosti da se osvijeste i pokaju. To su oni s kojima bi trebali graditi budućnost ove zemlje, to su ti koji predstavljaju pravnu državu odnosno njen genocidni entitet u kojem bi Bošnjaci trebali da žive i da se vraćaju odnosno da se osjećaju građanima ne drugog nego nultog reda.


U petak, 8. augusta 2014., u amfiteatru Čaršijske džamije održana je prva promocija poeme "Hava majka Prijedorčanka" autora Admira Muhića. Promotori su bili: Sudbin Musić, žrtva logora smrti - preživio genocid u Prijedoru; Muhidin Šarić, književnik i publicista; Dževad Ponjević, profesor bosanskog jezika; Ferid Krak, zamjenik načelnika Općine Cetingrad i autor Admir Muhić.
Moderator promocije je bio Omer ef. Redžić, imam Čaršijske džamije u Prijedoru.
Na promociji je bila prisutna majka Hava sa kćerkom Senadom i sinom Semirom.
Izdavač poeme je Web magazin Bošnjaci.Net - New York


I baš kad je krvnik pomislio da je majki Havi Tatarević kao simbolu bošnjačke boli i stradanja zadao posljednji udarac, da je slomio njen duh i snagu njezina otpora, u petak večer, 08. augusta, u amfiteatru čaršijske džamije u Prijedoru, iz pepela bošnjačkog stradanja, uzdigao se feniks bošnjačkog pamćenja, održana je promocija Poeme "Hava majka Prijedorčanka" autora Admira ef. Muhića, inače glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac. Izdavač Muhićeve poeme je web magazin Bošnjaci.Net iz New Yorka. U Prijedoru je u petak zapaljena baklja naše svijesti, našeg otpora zaboravu, našeg odgovara na nepravdu našim pamćenjem. U petak je Prijedor pobijedio bar na sahat vremena zlo u sebi, pokazao da nada nikad ne umire, i da gube samo oni koji odustanu. Odjekivali su stihovi mladog poete, koji svojom istinom lede krv u žilama, koji pričaju najužasniju priču ljudske zloće i snagu ljudske izdržljivosti. Stihovima je pisana historija pamćenja. Poslana poruka zaboravu, da su mu vrata bošnjačke svijesti zatvorena. Tuga je igrala glavnu ulogu u ovoj predstavi smrti u režiji srpsko-crnogorskog agresora, Odzvanjale su riječi kao opomena, ljubav kao dova, majčinska suza kao nada, uzdah kao shvatanje. Tišina je bila jača od vriska, Blijedi obrazi, zamijenili su crven stida. Poput arije nastale iz derta duše odjekivala su imena: Muharem; Senad; Sead; Nihad; Zijad; Zilhad i Nihad. Odzavanjo je svemir od tišine.

Bol se uvlačio u pore duše, suze su svjedočile jačini emocije. Stihovi mladog poete su budile svijest o zločinu, pozivale na pamćenje, dovili za ljubav. Stoječki iz poštovanja prema majki Havi Tatarević koja je bila prisutna na promociji Admir ef. Muhić je izgovarao poemu, najtežu priču je govorio, savladavajući suze, gušeći jecaje, a svemir je plakao. Ljubeći joj staračke ruke s buketom cvijeća u kojima su se isticali ljiljani, Admir ef. Muhić je upalio svjetlo istine, koje će molim Stvoritelja ostati trajno da obasjava srca Bošnjaka da nam osvjetljava put, budi pamćenje. Čitajući stihove poeme zamolih Stvoritelja "Gospodaru podari mi smisao za ljepotom"...  Dossier: "Hava majka Prijedorčanka" autor Admir Muhić
» MAJKA HAVA JE BOŠNJAČKI DŽENNET
Preporod | 06.05.2015 21:08
» U ŠVEDSKOJ ISTINOM PROTIV GENOCIDA
B.net | 04.01.2015 12:16
» I STUTTGARTOM SUZE POTEKOŠE
Dr. Ferid Kugić | 31.12.2014 11:56
» TIŠINA JE PISALA PRIČU VRISKA
B.net | 29.09.2014 23:24

Ostali prilozi:
» NOĆAJE – SELO NEZNANOG ŠEHA
Prof. dr. Hajrudin Balić | 08. February 2018 02:43
» GDJE SUNCE NE GRIJE
Vijesti | 02. February 2018 18:58
» NOSE GA, - ODLAZI I DIO MENE SA NJIM!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 31. January 2018 02:17
» ULOGA AĆIF EFENDI BLJUTE U DŽEMIJETU
Ismet Azizi | 22. January 2018 01:43
» NEKADAŠNJI MEKTEBI, RUŽDIJE I MEDRESE U SANDŽAKU
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 18. December 2017 00:40
» KRIZA LJUDSKOG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. December 2017 16:49
» UDRUŽENI ZLOČINAČKI KRIMINAL U ALUMINIJU
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2017 01:29
Ostali prilozi istog autora:
» PROBUDI SE, BOŠNJAČE!
12. February 2018 17:41
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
28. December 2017 13:57
» FINA GRADSKA (PIJANA) RAJA
19. December 2017 21:20
» OTROVNE EMOCIJE ZORANA ČEGARA
04. December 2017 02:15
» ČASNE SESTRE U SLUŽBI ĐAVOLU
30. November 2017 14:32
» SPIN VELIKO-SRPSKE BRATIJE
15. November 2017 14:52
» ČETIRI BOŠNJAČKA VELIKANA
18. October 2017 19:07
» VAŠAR SEZONE
12. October 2017 18:22