Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH dr. Musatafa Cerić u New Yorku istakao, sačuvajmo državu, uredimo zemlju
MORAMO IMATI DRŽAVU KOJA ĆE ŠTITITI INTERESE BOŠNJAČKOG NARODA
Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. September 2014. 18:09:23


Reisu-l-ulema emeritus dr. Musatafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 8.septembra započeo je četvorodnevnu posjetu SAD, odnosno New Yorku i Washingtonu. Prvog dana posjete u New Yorku imao je niz sastanaka, o čemu će naknadno biti više detalja, dok je u predvečernjim satima u organizaciji Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje posjetio Bošnjački centar u Richmond Hill-u, koji je u završnoj fazi renoviranja i adaptacije. Od nekada Baptističke crkve, vrijednim rukama članova ove zajednice izgrađuje se lijepa džamija i moderan centar koji će imati višenamjensku svrhu. Pored istaknutog islamskog vjerskog segmenta, posebno mjesto će zauzeti edukacija mladih, odnosno vrtić, škola, kultura, te sport... Osim toga, ovo će biti centar okupljanja svih Bošnjaka, kao i svih drigih muslimana, česti su komentari onih koji su ulagali i ulažu u izgradnju ovog bošnjačkog hajrata. Preostali su još fini radovi, tako da su predviđanja da bi ovaj centar uskoro mogao biti stavljen u funkciju ćlanovima pomenute zajednice.
Predsjednik h. Ago Kolenović, koordinator građevinskih radova u Centru h. Smajle Srdanović, gl. imam hfz. Hako Omeragić i sekretar Odbora Ismet Pjetrović, sa prisutnim članovima Odbora IZ Plav-Gusinje, prošetali su kroz Centar dr. Cerića, objašnjavajući sve sadržaje koje sadrži ovaj Centar. Krenuli su od mesdžida, te restoranskog dijela, zatim učionica gdje će buduće generacije sticati zanje, zatim, Memorijalna soba posvećena žrtvama genocida, abdesthanu, gusulhanu, sportsku salu, te na kraju ušli u konferencijsku salu gdje je predviđeno da se održi panel i druženje sa uvaženim musafirom iz Sarajeva, nakon svega što je vidio i šta mu je predstavljeno uputio je pohvale svima koji su dali doprinos u ovom velikom vjerskom i nacionalnom projektu.
Poslije obilaska ovog prelijepog centra, krenulo se s programom. Hafiz Hako Omeragić, glavni imam u ovoj zajednici, učenjem ašereta otvorio je program, dok je u nastavku program vodio dr. Mersim Ziljkić, potpredsjednik IZ Plav-Gusinje. On se zahvalio dr. Ceriću, kandidatu za člana Prijedsjedništva BiH, za sve do sada što je učinio za domovinu BiH, Sandžak, ali i za Bošnjake Plava i Gusinja, koji je sa zvanične pozicije Reisu-l-uleme u više navrata posjećivao naš rodni kraj, ali i zajednicu u New Yorku. Posebno štoje u preiodu 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja uputio proglas, kojim je osudio genocid, tražio od crnogorskih vlasti da se izvinu potomcima žrtava genocida, kao i da se u svim džamijama u BiH i dijaspori po prvi put govori o genocidu u ovom mjestu ispod Prokletija, te da se klanja dženaza El gajib i prouči dova za plavsko-gusinjske šehide.Predsjednik Odbora IZ Plav-Gusinje hadži Ago Kolenović, zaželio je dobrodošlicu reisu dr. Ceriću, čestitao mu na kandidaturi za člana Predsjedništva BiH i poželio mu pobjedu na oktobarskim izborima. On je također istakao zahvalnost svima koji su dio projekta novog centra kao i da je ponosan na sve što je do sad urađeno.
Hadži Smajle Srdanović, glavni kordinator za renoviranje centra rekao je, da je došao vakat da Bošnjaci sebi prave džamije i centre, i da više ne čekaju milostinju i sadaku od drugih. On je također istako da su vrijedne džematlije uložili puno znoja i sredstava u ovom objektu, ali i objektima Ali pašina džamija na Astorji i Islamski centar u Monticello koji su vakuf IZ Plav Gusinje u New Yorku.
Dr. Cerić nakon vala pohvalnih riječi za centar, govorio je na temu "Bošnjaci između domovine Bosne, Sandžaka i tuđine, kako dalje; jačanje države i nacije, kao i jačanje veza sa bratskim prijateljskim narodima u okruženju i u svijetu", kao i ukratko se osvrnuo o razlozima zbog čega se kandidirao za člana Predsjedništva BiH. Nesređeno stanje u državi Bosni i Hercegovini, nezaposlenost, loše političko stanje u državi, nefunkcionalnost državne vanjske politike, su glavni motivi za njegovu kandidaturu. On je mišljenja da državu treba da vode oni koji je vole, koji su spremni da je brane, koji znaju vrijednosti slobode i prava, i na kraju krajeva, oni koji neće dozvoliti da se Bošnjacima ponavljaju genocidi. Također je istakao, ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bošnjacima neće se više ponavljati genocidi. Dr. Cerić je uputio niz savjeta potomcima žrtava genocida u Plavu i Gusinju počinjenom nad Bošnjacima i Albancima 1912., 1913. i 1919., kao i preživjelim žrtvama genocida minule trodržavne agresije na Bosnu i Hercegovinu. Podršku treba davati institucijama i pojedincima koji su potpuno svjesni značaja države. Oni koji se bore za bolje sutra budućih generacija. Kao primjer je naveo Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu, Harisa Hromića, predsjednika te institucije, te Ajlu Delkić, direktora Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu, posebno naglasivši ulogu i važnost djelovanja za državu BiH na način kako je promoviraju u Washingtonu. Bez pohvala nisu ostali ni Bošnjaci.net i gl. urednik Esad Krcić.- Zbog velikih žrtava, zbog šehidske krvi koja je prolivena u minulom ratu ja ne smijem na odmor, istakao je dr. Cerić. Moramo imati državu koja će štititi interese naroda. Francuska država je sada jedna od moćnijih država u Europi, a njen utemeljivač je kardinal Richelieu, koji je obnašao funkciju ministra. Ova konstatacija može poslužiti kao odgovor onim Bošnjacima koji se pitaju: šta ima vjera zajedničko s politikom? Politika je život, podvukao je dr. Cerić.
Dr. Cerić za koji dan kada se vrati u Bosnu svoju kampanju zapčet će iz Velike Kladuše. Baš sa zapadne granice Bosne krenuće i kampanja, ali i obići će sva mjesta državotvornosti Bosne i Hercegovine. Bobovac, Visoko, u tim mjestima gdje su se ustoličavali bosanski kraljevi će da budu posebne manifestacije. U toku obraćanja u više navrata je prekidan snažnim aplauzima.

Skupu su se obratili i prdstavnici Bosanskohercegovačkog islamskog centra u NY Mehdija ef. Demirović; predsjednik Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Sadet Graca i Muharem Purišić ispred Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju. Imam Demirović je poželio uspijeh dr. Ceriću na predstojeće izbore kao cijeloj bošnjačkoj naciji, nezaboravivši i nastradale rudare. Sadet Graca je također dr. Ceriću poželio uspjeh na izborima i kako je rekao, ako Bog da, Bošnjaci Balkana da prevaziđu sve probleme i da se ujedine. Muharem Purišić je istakao da dr. Cerić uvijek bio uz sve Bošnjake i da ga posebno raduje njegova kandidatura za člana Predsjedništva naše matice Bosne i Hercegovine. Pored nabrojanih organizacija tu su bili i predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike - potpredsjednik Eldin Elezović, Instituta za istraživanje genocida Kanada, Bošnjačko-američki zajednički centar iz Cliftona, NJ, Asocijacija Bošnjaka iz Albanija, Islamski centar Monticello... uz posjetu dr. Cerića i druženje članova svih značajnih bošnjačkih organizacija koje djeluju na ovom prostoru će se dugo pamtiti. Nakon bogate večere koju su priredili Odbor IZ i braća Redžić, svi prisutni su izrazili želju da se slikaju sa dr. Cerićem. Prlikom zajedničkog slikanja za zahvalnost Stvoritelju - proučeni su tekbiri, ali nije izostavljeno i gromoglasno skandiranje "Cerić - muftija Zukorlić"!

Nakon prekrasne večeri u Bošnjačkom centru dr. Cerić će ispraćen za Washington, gdje će imati niz važnih susreta sa Amerčkim kongresmenima, predstavnicima NVO, ali održat će predavanje na Georgetown univerzitetu na temi: „Religija, mir, konflikt i upravljanje u 21. stoljeću“. Isto tako govorit će i u Woodrow Wilson centru u Washingtonu. (S.H.- ERK)

Fotogaleriju također možete propratiti na Facebook stranici Džemat Alipašine džamije koju uređuju Rasim Ziljkić, Kemal Hot i Medžid Čekić.


  Dossier: Dr. Mustafa Cerić, kandidat za člana Predsjedništva BiH - Izbori 2014.
» SA LJUDIMA KAO ŠTO JE CERIĆ MOŽDA IPAK IMA NADE
Georgie Anne Geyer | 06.10.2014 13:35
» DR. CERIĆ: POZIVAM DODIKA NA MEGDAN
B.net | 06.10.2014 00:57
» DR. CERIĆ: TU SAM DA ZATALASAM
B.net | 30.09.2014 00:29
» DR. CERIĆ: SUOČIMO SE S PROBLEMIMA
B.net | 27.09.2014 10:48
» ILI BOSNA ILI NIŠTA
Elmedina Muftić | 23.09.2014 00:22
» DR. CERIĆ: NE SRAMOTITE NAS VIŠE!
B.net | 19.09.2014 11:44
» HOĆEMO LI BIRATI PO DJELU ILI PO ODIJELU?
Aziz Hurem | 12.09.2014 16:10
» DR. CERIĆ U POSJETI SAD-U
B.net | 08.09.2014 19:28
» DR. CERIĆ: MI ZNAMO PUT
Fena | 21.08.2014 16:21
» KAKO IZBROJITI KRVNA ZRNCA?
Muhamed Mahmutović | 20.08.2014 15:15
» DR. MUSTAFA CERIĆ – LIDER, DRŽAVNIK I ČOVJEK IZ NARODA
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 20.08.2014 14:58
» DRŽAVI JE POTREBAN DRŽAVNIK, NE VLADAR
Elmedina Muftić | 19.08.2014 13:48
» ISKONSKA SVJETLOST U BOSANSKOJ TAMI
Nedžad Ćeman | 19.08.2014 13:30

Ostali prilozi:
» GLADOMOR 1932-1933 GENOCID NAD UKRAJINOM
Božidar Proročić | 21. September 2020 15:38
» NOVA BAJKA U NOVOM RUHU BOSANSKOG IBLISA FATMIRA ALISPAHIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2020 18:58
» NIJE BERIĆET U BOGATSTVU, VEĆ JE BOGATSTVO U BERIĆETU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. September 2020 16:56
» ALIJIN SIN
Said Šteta | 17. September 2020 18:55
» IMA GORIH OD KOLINDE U HRVATSKOJ - MILANOVIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 18:38
» PITANJE ZA MILIJUN DOLARA: (T)KO U BOŠNJAKA RADI ZA RUSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. September 2020 20:57
» OPERACIJA „NAMJERNA SILA“ – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. September 2020 14:30
» MANIFESTO ZA POBUNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2020 21:57
» JE LI SPAS U NEZNANJU I ŠUTNJI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. September 2020 15:51
» SLOBODA OD GLUPOSTI – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. September 2020 23:15
» UVIJEK TREBA PRVO RJEšAVATI NAJKRUPNIJI PROBLEM
Ajša Čišija | 11. September 2020 11:59
» RIJEČ UTJEHE MOJIM BOŠNJACIMA U JUŽNOM SANDŽAKU - CRNOJ GORI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. September 2020 14:17
» FAKTOR.BA KAO TRAKTOR.GA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. September 2020 13:33
» BOSANSKO ČUDO NE-OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. September 2020 18:28
» LJUBAV AMFILOHIJA RADOVIĆA SA ŠEJTANOM IZ PAKLA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. September 2020 15:21
» "KRIVE SU DRUŠTVENE MREŽE"
Ajša Čišija | 05. September 2020 19:23
» OPET BOŠNJACI POLAŽU ISPIT PRED DŽELATIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. September 2020 16:30
» APEL REISU-L-ULME KAVAZOVIĆA KAO APEL REISU-L-ULEME ČAUŠEVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. September 2020 20:20
» SAFET ISOVIĆ - LEGENDARNI SEVDAHLIJA
Samir Hadzalić | 02. September 2020 13:48
Ostali prilozi istog autora:
» "I JA SAM IZ SREBRENICE" U KANADI
16. November 2016 19:08
» PODRŠKA IZ U BIH I REISU-L-ULEMI
23. January 2016 18:14