Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Izjava kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH povodom reakcija međunarodnih zvaničnika direktora USAID Davida Bartha i vojnog atašea pukovnika Scotta Millera, u vezi sa raspodjelom pomoći ugroženima od poplava i nesposobnosti političara u BiH
DR. CERIĆ: NE SRAMOTITE NAS VIŠE!
Autor: B.net
Objavljeno: 19. September 2014. 11:09:47

DR. CERIĆ: Stid me je, kao i sve nas, da ovo slušamo i osjećam bol u duši što oni kojima je pomoć neophodna još uvijek žive u neizvjesnosti, dok se političari nadmeću u kampanji, nudeći iznova praznu priču i isprazna obećanja. Zar smo zaista, kao građani, dosegli taj nivo da nam lekcije iz osnova političkog i moralnog ponašanja moraju čitati prijatelji iz svijeta, ukazujući nam koliko je prljava vlast koju imamo i kolika je naša odgovornost da tu vlast mijenjamo


„Poplave su u našoj zemlji otkrile svu prljavštinu aktuelne vlasti, ali i potvrdile moralnu veličinu običnog bosanskog čovjeka. Iako smo kao građani svjesni te prljavštine vlastodržaca u našoj zemlji, ipak nam drugi još uvijek otvaraju oči“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom najnovijih reakcija međunarodnih zvaničnika u vezi sa raspodjelom pomoći ugroženima od poplava.

Nadali smo se, dodao je dr. Cerić, da će nedavne ozbiljne, diplomatski neuobičajene, kritike japanskog ambasadora imati odjeka i barem malo zastidjeti političare, što se očito nije desilo.

„Pokazujući svu svoju bestidnost i bezobrazluk, kako je već rekao i japanski ambasador, političari od kojih se očekivalo da urade svoj posao i pomognu ugroženima od poplava, nisu učinili ono za što su plaćeni i odgovorni. To su ponovo primjetili prijatelji iz međunarodne zajednice“.

Zvaničnici Američke ambasade u našoj zemlji, David Barth i Scott Miller u zvaničnom blogu Američke ambasade u Sarajevu ponovo nas podsjećaju na gorku istinu o tome da političari, čija je dužnost bila da pomoć koja je bila namijenjena najugroženijima, njima i dostave, a ne da je usmjere u svoje „lične imperije“.

Kao ni japanski ambasador, tako se ni američke diplomate nisu libile izreći jasnu istinu o ponašanju bosanskohercegovačkih vlastodržaca, pa i sami zaključuju: „Političari u Bosni i Hercegovini su se pokazali nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i sa pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favoritizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugog“.

„Stid me je, kao i sve nas, da ovo slušamo i osjećam bol u duši što oni kojima je pomoć neophodna još uvijek žive u neizvjesnosti, dok se političari nadmeću u kampanji, nudeći iznova praznu priču i isprazna obećanja. Zar smo zaista, kao građani, dosegli taj nivo da nam lekcije iz osnova političkog i moralnog ponašanja moraju čitati prijatelji iz svijeta, ukazujući nam koliko je prljava vlast koju imamo i kolika je naša odgovornost da tu vlast mijenjamo“, izjavio je dr. Cerić te naglasio da je ovo posljednja prilika za spašavanje ugleda države i časti i ponosa nacije.

„Ako političari kojima su upućeni prijekori od japanskog ambasadora i američkih diplomata, imaju i trun moralnog i ljudskog integriteta u sebi, morali bi se trznuti, probuditi i shvatiti da je vrijeme za njihove ostavke, vrijeme za njihovo povlačenje sa političke scene, a ne za pokušaj da i dalje ostanu na njoj. Naša zemlja treba nove ljude, sa novom energijom, novim elanom, novom vizijom i istinskim moralom suosjećanja sa svim ljudima, a posebno onima koji su ugroženi na bilo koji način“, smatra dr. Cerić.

Upozorava da nema više vremena za gubljenje, niti uvjerljivih opravdanja ove vlasti.

„Moramo svi ustati i pobrinuti se za bolju budućnost naše djece i naše zemlje, jer se ovako više ne može. Svako ima crvenu liniju ispod koje se ne smije“, zaključio je dr. Cerić te naglasio: „Vrijeme im je da odu s vlasti i da nas više ne sramote!“
David Barth, direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini i pukovnik Scott Miller, vojni ataše SA, kao gosti-bloggeri usembassysarajevo.blogspot.com, napisali su, citiramo: Obojica smo se lično uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima...! Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.


  Dossier: Dr. Mustafa Cerić, kandidat za člana Predsjedništva BiH - Izbori 2014.
» SA LJUDIMA KAO ŠTO JE CERIĆ MOŽDA IPAK IMA NADE
Georgie Anne Geyer | 06.10.2014 13:35
» DR. CERIĆ: POZIVAM DODIKA NA MEGDAN
B.net | 06.10.2014 00:57
» DR. CERIĆ: TU SAM DA ZATALASAM
B.net | 30.09.2014 00:29
» DR. CERIĆ: SUOČIMO SE S PROBLEMIMA
B.net | 27.09.2014 10:48
» ILI BOSNA ILI NIŠTA
Elmedina Muftić | 23.09.2014 00:22
» DR. CERIĆ: NE SRAMOTITE NAS VIŠE!
B.net | 19.09.2014 11:44
» HOĆEMO LI BIRATI PO DJELU ILI PO ODIJELU?
Aziz Hurem | 12.09.2014 16:10
» DR. CERIĆ U POSJETI SAD-U
B.net | 08.09.2014 19:28
» DR. CERIĆ: MI ZNAMO PUT
Fena | 21.08.2014 16:21
» KAKO IZBROJITI KRVNA ZRNCA?
Muhamed Mahmutović | 20.08.2014 15:15
» DR. MUSTAFA CERIĆ – LIDER, DRŽAVNIK I ČOVJEK IZ NARODA
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 20.08.2014 14:58
» DRŽAVI JE POTREBAN DRŽAVNIK, NE VLADAR
Elmedina Muftić | 19.08.2014 13:48
» ISKONSKA SVJETLOST U BOSANSKOJ TAMI
Nedžad Ćeman | 19.08.2014 13:30

Ostali prilozi:
» PSIHO SOCIJALNA POMOĆ U VRIJEME COVID-A 19
Eset Muračević | 21. October 2020 14:02
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» MIJENJAJMO OVO STANJE IZ TEMELJA
16. October 2020 14:40