Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Ekskluzivno sa Kosova: Azem Vllasi, jedan od najuglednijih albanskih intelektualaca i političara uputio podršku Dr. Mustafi Ceriću, kandidatu za član Predsjedništva BiH
DR. MUSTAFA CERIĆ JE NAJBOLJI KANDIDAT ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Procitaj komentar

Autor: Azem Vllasi
Objavljeno: 19. September 2014. 22:09:36

Ako Mustafa Cerić bude član Predsjedništva BiH, uvjeren sam, oni koji rade protiv Bosne, neće moći više to mirno raditi kao do sada.


Azem VLLASI: U bošnjačkom narodu Cerić je poznato i afirmirano ime, ne samo kao istaknuti čelnik Islamske zajednice u BiH, već i kao čovjek koji je dao veliki doprinos afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka, u najteže vrijeme, kada se ovaj narod suočio sa genocidom i fizičkim uništenjem. Na najbolji način je u Bošnjaka spojio vjersku i nacionalnu svijest. Vjerska osjećanja Bošnjaka kao muslimana usmjerio je prema očuvanju nacionalnog identiteta u pravcu jačanja nacionalne svijesti, a da pri tome druge ne povrijedi niti od njih stvara otklon i nepovjerenje.
Kao prijatelj Bosne i Hercegovine koji iskreno želim da ova država, poslije toliko patnji i stradanja, normalno živi i funkcionira na doborbit svih svojih građana, razmišljam ovih dana o spisku kandidata za članove Predsjedništva BiH.

Za mene je Dr. Mustafa Cerić najbolji kandidat za člana Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda. Cijenim još neke bošnjačke kandidate kao ljude predane svome narodu i državi, ali evo nekih razloga zašto izdvajam Mustafu Cerića.

U bošnjačkom narodu Cerić je poznato i afirmirano ime, ne samo kao istaknuti čelnik Islamske zajednice u BiH, već i kao čovjek koji je dao veliki doprinos afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka, u najteže vrijeme, kada se ovaj narod suočio sa genocidom i fizičkim uništenjem. Na najbolji način je u Bošnjaka spojio vjersku i nacionalnu svijest. Vjerska osjećanja Bošnjaka kao muslimana usmjerio je prema očuvanju nacionalnog identiteta u pravcu jačanja nacionalne svijesti, a da pri tome druge ne povrijedi niti od njih stvara otklon i nepovjerenje.

Svoj zadatak kao Reisu-l-ulema je uspješno obavio. On je najzaslužniji što su obnovljene džamije svuda gdje su tokom rata porušene. Ne iz političkih pobuda niti u inat drugima, nego ih je bilo neophodno obnoviti zato što su porušene iz pobuda vjerske i političke mržnje. Poruka je, da se više ne ruše i da se mržnja ne isplati.

Mustafa Cerić je intelektualac i erudita, sa izraženim političkim sensom, rezonom i smislom za realizam. On je hrabar čovjek dobre komunikacije i javnog nastupa.

U Bosni, državi zakovanoj, onemogućenoj, unesrećenoj Daytonskim odlukama, teško je da pojedinac, pa ni član trojnog Predsjedništva može nešto bitno promjeniti tako da ona postane normalna funkcionalna država. Naročito ne kada jedan od trojice članova toga tijela, nastavlja politiku rastakanja države na čijem je čelu, otvoreno radi na tome da se dokaže da je Bosna besmislena država.

Ali čak i u takvim okolnostima moguća su različita ponašanja. Važno je sačuvati dostojanstvo, suočiti se sa izazovima i tragati za rješenjima. Dr. Mustafa Cerić nije zasigurno čovjek koji će zabiti glavu u pijesak i šutiti o mukama i problemima svog naroda i države. Jer, dok se šuti, krije, zataškava, nema nikakve šanse da bude bolje. Dok se ne govori o problemima, niko neće, pa i ne može pomoći da se oni riješe, pa ni oni koji su državu Bosnu takvu ostavili nemoćnu i nefunkcionalnu.


Svjedok sam brige dr.Mustafe Cerića, (dok je bio Reisu-l-ulema kao i kasnije kao Predsjednik SBK) o bošnjačkoj disjapori, tom vrlo značajnom dijelu bošnjačkog etničkog korpusa koji je bio prepušten sam sebi. Posebno u regionu. Sjećam se njegovih dolazaka na Kosovo, u Albaniju, Makedoniju,Sandžak… onda kada Bošnjacima niko iz BiH nije dolazio. U to vrijeme samo je on ohrabrivao i pružio je podršku Bošnjacima o kojima na Kosovu i Albaniji mnogi političari u Bosni nisu ni znali i nisu ni htjeli da znaju, odnosno nisu ih uopće interesovali niti ih je bilo briga kako oni žive bez ikakvih veza sa svojom matičnom zemljom. Ti političari nisu Bošnjacima u region i dijaspori ni dozvoljavali da imaju svoju matičnu zemlju.
Uvjeren sam da će Mustafa Cerić tražiti promjene, mogućnosti, nuditi rješenja, na dobrobit svih građana i etničkih zajednica i države Bosne i Hercegovine.

Svjedok sam brige dr.Mustafe Cerića, (dok je bio Reisu-l-ulema kao i kasnije kao Predsjednik SBK) o bošnjačkoj disjapori, tom vrlo značajnom dijelu bošnjačkog etničkog korpusa koji je bio prepušten sam sebi. Posebno u regionu. Sjećam se njegovih dolazaka na Kosovo, u Albaniju, Makedoniju,Sandžak… onda kada Bošnjacima niko iz BiH nije dolazio. U to vrijeme samo je on ohrabrivao i pružio je podršku Bošnjacima o kojima na Kosovu i Albaniji mnogi političari u Bosni nisu ni znali i nisu ni htjeli da znaju, odnosno nisu ih uopće interesovali niti ih je bilo briga kako oni žive bez ikakvih veza sa svojom matičnom zemljom. Ti političari nisu Bošnjacima u region i dijaspori ni dozvoljavali da imaju svoju matičnu zemlju.

Uz to, moram primjetiti da je Mustafa Cerić jedina javna i poznata osoba koja pokazuje pažnju prema svim građanima BiH, pa i za brojnu zajednicu Albanaca koji žive u Bosni. Ne zaboravlja da su se i oni tokom rata borili, rame iz rame, sa Bošnjacima. Albanci u Bosni su integrisana zajednica, vrijedno rade, uredno plaćaju porez, ali su politički i institucionalno obespravljeni, nemaju svog predstavnika u parlamentu, u institucijama, a da ne govorimo o zidu podignutom između Bosanaca i Kosovara, o viznom režimu koje Kosovo nema čak ni sa Srbijom, ali ima sa Bosnom...

Oni koji Ceriću zamjeraju što je nosio ili što je skinuo ahmediju, da bi ušao u politiku, nisu u pravu. Takvih primjera u historiji ima puno, posebno u situacijama koje su presudne za državu i narod.

Poznajem dr. Mustafu Cerića i vjerujem da on ne ulazi u politiku sa oduševljenjem. Treba za to odricanja, smjelosti, jer on zaista hoće i može da uradi nešto.

Hrabrost uz iskustvo, najvažnije su i najpotrebnije osobine koje su nedostajale mnogim aktualnim bošnjačkim čelnicima. Umjesto da uživa kao profesor na poznatim univerzitetima i bavi se mirovnim aktivnostima u svijetu gdje je poznat i cijenjen, Mustafa Cerić kreće u neizvjesnost politike u najteže vrijeme i upravo zato, potpuno svjestan svih prepreka koje su pred njim. Ali on jednostavno više ne može podnijeti da mirno posmatra kako politički diletanti, neradnici, kukavice, rastaču njegovu zemlju. Mogao se odmarati, pisati, predavati, raditi mnogo unosnije poslove... Očigledno svjestan prilika u kojima se nalazi njegova država i njegov narod, Mustafa Cerić se iz krajnje nužde upustio u političku trku. Vjerujem da bi bio sretniji da politika i vlast nema potrebe za njim. Ali on ne može skrštenih ruku gledati stanje u državi i narodu kojem pripada. Osobni mir i udoban lični život u neskladu su sa njegovom brigom za svoj narod i državu.

Ako ne može mnogo toga promjeniti sa funkcije člana Predsjedništva BiH, Mustafa Cerić barem će tražiti promjene nabolje. On ima ideja, iskustva, kontakte, sigurno će davati inicijative, neć e se plašiti, tragaće za onim što će pomoći da Bosna i Hercegovina krene, izađe iz blata, postane normalna i funkcionalna europska država.

U najmanju ruku, uvjeren sam, oni koji rade protiv Bosne, neće moći, ako Mustafa Cerić bude član Predsjedništva BiH, više to mirno raditi kao do sada.

VRH


  Dossier: Dr. Mustafa Cerić, kandidat za člana Predsjedništva BiH - Izbori 2014.
» SA LJUDIMA KAO ŠTO JE CERIĆ MOŽDA IPAK IMA NADE
Georgie Anne Geyer | 06.10.2014 13:35
» DR. CERIĆ: POZIVAM DODIKA NA MEGDAN
B.net | 06.10.2014 00:57
» DR. CERIĆ: TU SAM DA ZATALASAM
B.net | 30.09.2014 00:29
» DR. CERIĆ: SUOČIMO SE S PROBLEMIMA
B.net | 27.09.2014 10:48
» ILI BOSNA ILI NIŠTA
Elmedina Muftić | 23.09.2014 00:22
» DR. CERIĆ: NE SRAMOTITE NAS VIŠE!
B.net | 19.09.2014 11:44
» HOĆEMO LI BIRATI PO DJELU ILI PO ODIJELU?
Aziz Hurem | 12.09.2014 16:10
» DR. CERIĆ U POSJETI SAD-U
B.net | 08.09.2014 19:28
» DR. CERIĆ: MI ZNAMO PUT
Fena | 21.08.2014 16:21
» KAKO IZBROJITI KRVNA ZRNCA?
Muhamed Mahmutović | 20.08.2014 15:15
» DR. MUSTAFA CERIĆ – LIDER, DRŽAVNIK I ČOVJEK IZ NARODA
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 20.08.2014 14:58
» DRŽAVI JE POTREBAN DRŽAVNIK, NE VLADAR
Elmedina Muftić | 19.08.2014 13:48
» ISKONSKA SVJETLOST U BOSANSKOJ TAMI
Nedžad Ćeman | 19.08.2014 13:30

Ostali prilozi:
» DA LI SE MOŽE ILI TREBA ZABORAVITI?
Mr. Milan Jovičić | 07. February 2023 17:25
» LJUBOMORA
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2023 15:41
» BOŠNJACI MOJI, JE LI ABJURACIJA NAŠA SUDBINA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. February 2023 13:08
» SLAMANJE NESALOMLJIVIH
Mr. Ekrem Tucaković | 04. February 2023 20:57
» IZVINJENJE DŽELATU SVOM
Muhamed Mahmutović | 04. February 2023 20:42
» RIJEČ PO RIJEČ - REČENICA
Mehmed Meša Delić | 03. February 2023 20:32
» HAFIZ AMIR EF. MAHIĆ - KOZARAČKI IMAM, LAVLJEG SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. February 2023 13:53
» HAFIZ AMIR EF. MAJIĆ - NA ISTINI NE STOJITE SAMI
Elmedina Muftić | 03. February 2023 13:43
» BOSNO I HERCEGOVINO, DOMOVINA MOJA PONOSNA I PRKOSNA!
Mr. Milan Jovičić | 02. February 2023 17:26
» HIDŽAB
Elmedina Muftić | 31. January 2023 15:12
» KO SU OSTALI?
Dr. Mesud A. Ramić | 30. January 2023 20:17
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
Suad Karamustafić | 30. January 2023 12:35
» O OVOME GUS(L)ARI HISTORIJE NE GUSLAJU
Mehmed Meša Delić | 29. January 2023 23:46
» UZ 20 GODINA BOŠNJACI.NET: PORUKA BOŠNJACIMA
Prof. dr. Adamir Jerković | 25. January 2023 06:50
» SRETAN TI ROĐENDAN, BOŠNJAČE MOJ MILI
Mr. Milan Jovičić | 25. January 2023 06:30
» BOŠNJAK BOŠNJACIMA
Said Šteta | 25. January 2023 05:39
» UZ DVADESET GODINA WEB MAGAZINA BOŠNJACI. NET
Mehmed Meša Delić | 25. January 2023 05:03
» JUBILEJ – 20 GODINA RADA BOŠNJACI.NET
Esad Krcić | 25. January 2023 03:48
» POVIJEST KOJA SE PONAVLJA U VIDU NACISTIČKIH APETITA PREMA BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. January 2023 18:59
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif