Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Učimo, tragajmo, čitajmo, živimo čestito i odgovorno ... i pričajući svjedočimo...
PROMOCIJE KNJIGE ADMIRA MUHIĆA U SRCU BIH - ZENICI I TRAVNIKU
Autor: B.net
Objavljeno: 06. November 2014. 17:11:06


Dar riječi jedan je od najvećih Bogom danih darova čovjeku. Kroz taj dar, svaki čovjek pozvan je da postane pronositelj Riječi Božje. Riječi izgovaramo, slušamo, pišemo ... Neke brišemo ili prešućujemo, nekih se stidimo ili ih se gnušamo. Pritom svi znamo da su rijetke riječi koje se s pravom pišu velikim slovom. Zasigurno ime koje valja pisati, čitati, razmišljati, voljeti, ne zaboraviti ... nikada - jeste ime majke HAVE TATAREVIĆ.

Upravo pronositelj njenoga imena i njene sudbine koja jeste i sudbina našega bošnjačkog naroda jeste književnik i poeta Admir-ef. Muhić, koji je priređujući poemu "Hava majka Prijedorčanka" pokrenuo lanac istine čije karike postadoše herojska Zenica i vezirski Travnik.

Zeničani su promociji, ove za današnjicu važne poeme a za budućnost podsjetničke baštine imali prigodu prisustvovati u prostorijama BZK "Preporod" a u organizaciji zeničke Biblioteke. Promociji su pored autora prisutvovali i kazivali, gosp. Ferid Krak, g-đa. Sabina Kulenović, prof. Dževad Ponjević iz Bužima te gosp. Midhat Kasap.

Iako, pored činjenice da poema ali i samo ime majke Have i njena sudbina kao i sudbina brojnih bošnjačkih Hava kazuju mnogo više - i šutnojm kazuju tu večer promotori su nadahnuto prenosili poruke istine. Mnogobrojni ljubitelji pisane riječi slušali su a na njihovim licima, očima, i suzama moglo se pročitati da u sopstvenoj patnji lakše primjećujemo svakog brata patnika koji hrli ka Božjoj blizini utjehe.

Nekoliko dana nakon zeničke promocije, 31.10.2014. ista je priređena i u stolnom gradu vezira Bosne - Travniku. U Biblioteci na "Andrićevim danima" okupili su se i pored brojnih manifestacija te večeri brojne travničanke i travničani. Promotori, pored Admir-ef. su bili također njegov prijatelj Ferid Krak, zamjenik načelnika općine Cetingrad, prof. Dina Alić te poznata turbečanka sa zeničkom adresom, promotorica g-đa. Sedžida Beganović-Isaković.
Večer u Travniku se može teško opisati riječju smrtnika koji nikako ne nalazi prave odrednice koje bi barem dokučile jačinu emocija koje su ovladavale gostima, slušateljima, promotorima ... zrakom uopće.

Ferid Krak, saputnik i prijatelj našega autora prenosio je svoja iskustva koja je od dana kada je upoznavajući majku Havu pa do datog obećanja pri spuštanju njenog najmlađeg sina u mezar, saznavao i živio. Tako slušatelj najbolje saznaje kakvi mi Bošnjaci umijemo sve da budemo, a umijemo svakakvi biti. Od dobrih insana kao nigdje na ovom dunjaluku pa do onih koji su dobri svima ali sebi i svom narodu nikada pa do onih Bošnjaka koji se stide sebe i svega svoga pa bi "gledanjem" u budućnost zaboravljali prošlost ali i time činili začrani krug naših katastrofa.

Autor je izlažući razloga svoga pisanja neštedeći truda i želje nijjet učinio ne stati samo na poemi. Valja kako kaže i drugim načinima iskazivati se i buditi nerijetko uspavanu svijest Bošnjaka. Sve to samo zbog jednog cilja a zove se istina. Tako ćemo uskoro imati prigodu pored poeme, slušati ju cijelu na CD-u, gledati ju na igranom filmu za koji se sprema tekst i režija ali i biti dionici velikih događaja koji predstoje u sedam (7) bosanskohercegovačkih gradova. Sedam, kao sedam nebesa, sedam ajeta časne Fatihe, sedam TATAREVIĆA - NISHADA, ZIJADA, ZILHADA, NIHADA, SEADA, SENADA I MUHAREMA.

Poruka je jasna, učimo, tragajmo, čitajmo, živimo čestito i odgovorno ... i pričajući svjedočimo kako nikada ne treba zaboravljati ono što je naš narod evo po deveti put proživljavao na ovoj našoj najmilijoj svetoj zemlji BiH.

I molim Vas, kada ne znate kuda ćete a na odmoru ste - otiđite u prijedorsko selo Zecove i posjetite našu HAVU MAJKU PRIJEDORČANKU!

Autor: Kenan Hodžić


  Dossier: "Hava majka Prijedorčanka" autor Admir Muhić
» MAJKA HAVA JE BOŠNJAČKI DŽENNET
Preporod | 06.05.2015 21:08
» U ŠVEDSKOJ ISTINOM PROTIV GENOCIDA
B.net | 04.01.2015 12:16
» I STUTTGARTOM SUZE POTEKOŠE
Dr. Ferid Kugić | 31.12.2014 11:56
» TIŠINA JE PISALA PRIČU VRISKA
B.net | 29.09.2014 23:24

Ostali prilozi:
» BATONOVE PRIČE U BUŽIMU I BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 10. January 2018 02:10
» PROMOCIJA KNJIGE „TRAGOM ČAJA OD PAPAJE“ U SEONICI
Bošnjaci.Net | 29. December 2017 16:24
» SREBRN LANČIĆ ZA SEIDA TIGRA
Said Šteta | 10. December 2017 02:52
» VELIDINE RUKE
Said Šteta | 24. November 2017 02:19
» SLOVO UKLESANO U KAMENU
Mr. Sead Ibrić | 17. November 2017 15:22
» IZLOŽBA EMOCIJA U MUZEJU GRADA ZENICA (VIDEO)
Bošnjaci.Net | 11. November 2017 17:30
» DJEČAK NA STEPENICAMA
Said Šteta | 30. October 2017 20:29
» VELIKO HVALA, VELIKOM ČOVJEKU I KNJIŽEVNIKU ISNAMU TALJIĆU
Eset Muračević | 21. October 2017 18:02
» ILHAMIJIN PUT U ŽIVOT
Mirsad Sinanović | 04. October 2017 14:14
» M U Š T U L U K
Šefka Begović-Ličina | 27. August 2017 13:54
Ostali prilozi istog autora: