Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

FRA IVO MARKOVIĆ: LJUDSKI JE NEUKUSNO ŠTO ČOVIČ UGOVOR SA ISLAMSKOM ZAJEDNICOM UVJETUJE IZBORNIM ZAKONOM I HERCEG BOSNOM
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. February 2018. 13:02:16


Opstruiranje potpisivanja ugovora između Islamske zajednice Bosne i Hercegovine sa državom Bosnom i Hercegovinom od strane Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića za Vijesti.ba komentarisao je fra Ivo Marković.

Fra Marković ističe da je riječ o demokratskom uređenju odnosa između države i vjerskih zajednica, te da su pri tome važna načela koja je nužno uvažavati.

"Prvo vjerske zajednice su dijelovi društva i nijedna se ne smije teokratično nametati s elementima državne religije, dakle moraju biti ravnopravne. Drugo, društvo-država mora imati definirane interese prema vjerskim zajednicama po čemu su one važne za cjelinu društva – državu, a očito su važne jer socijaliziraju temeljne ljudske vrijednosti bez kojih nijedno društvo ne može biti zdravo. Zato će zdravo društvo – država poštivati vjerske slobode i pomagati vjerskim zajednicama da neometano vrše svoju misiju, primjerice davati im na raspolaganje vlastite školske, medijske, infrastrukturne sustave u kojima će lakše ostvarivati svoju misiju", ocijenio je fra Marković.

Smatra da našemu trenutnom bosansko-hercegovačkom društvu ta se načela se krše.

"Nacionalne stranke nastoje iskoristiti religije za vlastitu ideološku potku čime politiziraju religije, degradiraju svetu misiju religija, a to obilato čine kroz postavku vjeronauka u školskom sustavu, kroz medije, privilegiranu pomoć itd. Bilo bi mudro da se vjerske zajednice same odupru toj politizaciji, ali to je teško očekivati zbog teokratskih tendencija u našim tradicionalnim religijama. Također pozivan izlaz bio bi da država prihvati uzajaman dogovor vjerskih zajednica o odnosima s državom", rekao je fra Marković za Vijesti.ba.

Uz te sve probleme sada se nađe jedan Čović koji problem odnosa države i vjerskih zajednica prebacuje u posve drugačije područje političkih sukoba, dodaje Fra Marković.

"On sada uvjetuje ugovor države BiH s Islamskom zajednicom s prihvaćanjem izbornog zakona, odnosno to njemu konkretno znači očuvanjem Herceg-Bosne, a nakon što su ti ugovori potpisani s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom. To je politički nekorektno, društveno nekulturno, ljudski neukusno. U redu je ako ima primjedbi za stanovite elemente integracije jedne religije u društveni sustav, to se rješava dogovorom, ali igrati se tako s jednom vjerskom zajednicom u BiH na susretištu religija i civilizacija, a iza koje osjetljivo stoji više od milijarde ljudi u najmanju ruku je neodgovorno. O tome bi se po načelima uloge religija u društvu kao vrste moralnog korektiva trebali izjasniti službeni predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve", zaključio je fra Ivo Marković u izjavi za Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
» BATONOVA TRIBINA “BIR RADIO”
Said Šteta | 12. January 2019 16:37
Ostali prilozi istog autora: