Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Haag

SVJEDOK: “‘CRVENE BERETKE’ PROTJERIVALE BOŠNJAKE I PALILE SELA U BIH”
Autor: BIRN
Objavljeno: 09. May 2018. 15:05:18

Jovica Stanišić i Franko Simatović /MICT/


Bivši policajac posvjedočio je u haškom procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija da su “Crvene beretke” Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije u martu 1993. godine protjerivale Muslimane u Istočnoj Bosni, spaljujući i pljačkajući sela.

Svjedok, čiji je identitet zaštićen, rekao je da je i on učestvovao u toj operaciji kao pripadnik Posebne jedinice policije (PJP) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije koja je u BiH upućena kao podrška “Crvenim beretkama”.

Kada su se našli u BiH policajci iz Srbije, kako je svjedok kazao, saznali su da su “priključeni ‘Crvenim beretkama’ u sastavu SDB-a Srbije” kojima je “rukovodio Frenki Simatović”.

“Oni sami su mi rekli da su rezervni sastav SDB-a Srbije… Rekli su da im je komandant izvjesni Božović, porijeklom sa Cetinja. Pričali su da je nekoliko puta bio ranjen i da je hrabar borac”, kazao je svjedok.

Pod pseudonimom RFJ-083 i skrivenog lika, svjedok je izjavio da su “Crvene beretke” “čistile muslimanska sela” u Podrinju, spaljujući ih zajedno sa pripadnicima PJP-a iz Srbije “do temelja” kako se “Muslimani ne bi vratili”.

“Svrha spaljivanja kuća… bila je da se to stanovništvo protjera i da se očisti, s obzirom da je bilo prijetnja po srpski živalj poslije napada jedinice Nasera Orića na srpska naselja”, rekao je RFJ-083.

Od kolega očevidaca svjedok je čuo i da su u jednom selu pripadnici “Crvenih beretki” u krevetu ubili invalida koji nije mogao da, pred njima, pobjegne s drugim mještanima. Svjedok je izjavio i da je “Crvene beretke” vidio kako pljačkaju napuštene kuće i robu “odnose negdje”.

Artiljerijsku podršku operaciji “čišćenja” muslimanskih sela u okolini Skelana, po svjedoku, pružali su tenkovi Vojske Jugoslavije, koji su iz Srbije granatirali teren u BiH prije nego što bi to područje zauzele “Crvene beretke” i PJP.

“Pretpostavljam da je svrha granatiranja bila da se omogući napredovanje, da se ukloni određeni dio stanovništva i da mi možemo da zauzmemo teritoriju bez akcije”, rekao je on.

RFJ-083 opisao je i kako je s kolegama iz PJP-a, prije nego što su bili upućeni na ratište u BiH prošao sedmodnevnu obuku na Tari u Srbiji, koju su vodile “Crvene beretke”. Potom su upućeni u Bajinu Baštu, kako je kazao, gdje ih je o misiji u BiH u koju idu obavijestio Obrad Stevanović, koji je zapovijedao svim specijalnim jedinicama Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije, uključujući PJP.

“Čuo sam od kolega, koji su bili na sastanku s njim, da je u Bajinoj Bašti tada bio i Frenki Simatović, ali ga nisam vidio”, kazao je svjedok i dodao da im je rečeno da ako ih zarobe “nikako ne kažemo da smo MUP Srbije, nego specijalna jedinica policije iz Banjaluke”.

Bivši šef SDB-a Srbije Jovica Stanišić i operativac te službe Simatović optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Započeto unakrsno ispitivanje ovog svjedoka, Stanišićeva Odbrana nastaviće u srijedu, 9. maja.Ostali prilozi:
» THACI U HAAGU
NAP | 14. July 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora: