Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BiH
U SANSKOM MOSTU SNIMLJENE IGRANE SCENE ZA FILM "BOŠNJAČKA HEROINA - NANA FATA ORLOVIĆ"
Autor: B.net
Objavljeno: 25. September 2018. 01:09:51


Jučer su u Sanskom Mostu, u naselju Zdena, tačnije na lokalitetu napuštenog kamenoloma, rađeni dijelovi igranih scena (rekonstrukcija) za potrebe dokumentarnog filma radnog naslova "Bošnjačka heroina - nana Fata Orlović".

Na snimanju je učestvovalo 15-tak glumaca i statista, kao i tehnička ekipa multimedijalnog servisa Exit Meda. Snimljeni su fragmenti stradanja nedužnih civila koji su 1995. godine svirepo ubijeni u srebreničkom genocidu.Radi se o još jednom dokumentarnom filmu iz produkcije Exit Media, autora Enesa Hotić, koji govori o sizifovskoj borbi i pravnom nonsensu utjelovljenom u slučaju starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca. Naime, potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena. Ovo je reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosansko-hercegovački entitet. Nana Fata je u međuvremenu postala neka vrsta bosanskog Nelsona Mandele, simbol povratničkog prkosa.

Scenarij filma potpisuje Nermin Spahić.Ovom prilikom se zahvaljujemo gosp. Edinu Seferoviću, predstavniku Muzeja oslobodilaca Sanskog Mosta i KES Kondor iz Sanskoga Mosta na nesebičnoj podršci.

Pokrovitelj ovog značajnog projekta je Savez bošnjačkih NVO, objavio je portal Exitmediafilm.com.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: