Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Najcrnji dan u historiji Vareša:
STUPNI DO - VAREŠ: DAN KAD JE MRŽNJA HVO ZATVORILA SVAKA VRATA RAZUMU
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 21. October 2018. 22:10:04

Fotografija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prikazuje tri ubijene i zaklane žene u Stupnom Dolu, ratni zločin su počinile snage bosanskih Hrvata


ELMEDINA MUFTIĆ: Po već isprobanom scenariju u Ahmićima kod Viteza, u cik zore su upali u selo Stupni Do i počeli sa ubijenjam svega što je živo, ubijali su djecu, žene, starce. Žive ljude su palili zajedno sa njihovim kućama, silovali su, uništavali. Bio je to najcrnji dan u historiji Vareša. Dan kad je mržnja zatvorila svaka vrata razumu, kad se ubijalo iz užitka, i kad su bojovnici HVO smrt dvogodišnje djece slavili kao pobjedu evropske vrijednosti, odnosno kad je duh križara oživio u punoj snazi, s ciljem da se zatre svaki trag postojanja Bošnjaka i islama na ovim prostorima. Suludi naum da se na tlu države bosanske napravi nekakva hrvatska tvorevina, bez korjena, historije, tradicije, 44 nevina Bošnjaka su platili svojim životima.
Ovih dana, tačnije 23.oktobra, obilježit će se dvadeset peta godišnjica od izvršenog zločina HVO Vareš, Maturica i Apostola iz Kiseljaka, nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša. Prošlo je dvadeset pet godina, a rana je svježa, sjećanja na užas izvršenog ratnog zločina su živa, istina je ostala nepobijeđena unatoč pokušaju zločinaca HVO i njihovih nalogodavaca da zločin sakriju, negiraju, relativiziraju, pravda je nezadovoljena, zločinci su na slobodi, hrvatski narod nije doživio katarzu, a žrtve strpljivo čekaju trenutak kad će ratni zločini doći na naplatu, kad će zločincima biti suđeno po istinskoj pravdi od Najpravednijeg Sudca, koji žestoko kažnjava.

Tog 23.10.1993. godine, postrojbe HVO Vareš, zloglasni Apostoli i Maturice iz Kiseljaka izvršili su zločin protiv čovječnosti nad 38 civila sela Stupni Do kod Vareša i šest civila u Varešu. U ovom zločinačkom pohodu, bojovnici HVO su pokazali svu svirepost ustaške ideologije koju kao narod i danas njeguju. Po već isprobanom scenariju u Ahmićima kod Viteza, u cik zore su upali u selo Stupni Do i počeli sa ubijenjam svega što je živo, ubijali su djecu, žene, starce. Žive ljude su palili zajedno sa njihovim kućama, silovali su, uništavali. Bio je to najcrnji dan u historiji Vareša. Dan kad je mržnja zatvorila svaka vrata razumu, kad se ubijalo iz užitka, i kad su bojovnici HVO smrt dvogodišnje djece slavili kao pobjedu evropske vrijednosti, odnosno kad je duh križara oživio u punoj snazi, s ciljem da se zatre svaki trag postojanja Bošnjaka i islama na ovim prostorima. Suludi naum da se na tlu države bosanske napravi nekakva hrvatska tvorevina, bez korjena, historije, tradicije, 44 nevina Bošnjaka su platili svojim životima.

U samo nekoliko sati zločinci HVO Vareš, Apostoli i Maturice iz Kiseljaka, su od Stupnog Dola napravili zgarište, selo u plamenu gasila je krv 38 nevino ubijenih mještana. Krv dvogodišnje Sabine Likić, trogodišnje Indire Žutić i Enisa Likića, trajni je pečat stravičnosti izvršenog zločina, za koji hrvatski narod nije smogao moralnog digniteta da se suoči, da prizna, da se ogradi, i na kraju da se pokloni žrtvama. Unatoč tome, mi gledamo slike veličanja osuđenih ratnih zločinaca, Praljka i ostalih, veličanje presuđenih zločina, ne samo od političkog, nego i od vjerskog vrha, što se naravno posljedično reflektuje i na sam hrvatski narod.

HVO jedinica Maturice počinili su ratni zločin


Zločinački apetit bojovnici HVO Vareš, Apostoli i Maturice nisu zadovoljili ubijanjem na Stupnom Dolu, nego su svoj krvavi pir nastavili i u gradu Varešu, gdje su ubili šest civila, te su formirali logore u kojima su mučeni, premlaćivani, psihički maltretirani Bošnjaci. Ni žene nisu bile pošteđene, izvršena su brojna silovanja i druge vrste psiho-fizičkih tortura. Pljačka i ostala orgijanja su bili samo dodatni ritual u ovoj službi đavolu.

Historija je zabilježila, da je 23.10.1993. godine nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša, od strane HVO izvršen zločin protiv čovječnosti, u kojem su ubijene 44 osobe, civila, izvršena su brojna silovanja žena, mučenja i premlaćivanja bošnjačkih muškaraca. Selo Stupni Do je sravnjeno sa zemljom, a u gradu Varešu su zapaljeni: kompleks stambenih objekata, hotel, silos, mesdžid na Stupnom Dolu i džamija na Daštanskom. Za ova, i druge izvršene zločine na području Srednje Bosne, kao i u Hercegovini, Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu je 29.11.2017. godine, izrekao drugostepenu presudu za šestoricu optuženih Hrvata čija kazna iznosi 111 godina zatvora, a čije djelovanje je okarakterisano kao Udruženi zločinački poduhvat (UZP), te oružani sukob HVO, kao i HV protiv Armije R BiH, definisan kao međunarodni sukob, odnosno agresija Hrvatske na nezavisnu R BiH.

UNPROFOR na zagrištu nakon hrvatskog ratnog zločuna nad Bošnjacima


Kultura sjećanja na agresiju, genocid i UZP, spada u primarni vid borbe za interpretaciju istine o trodržavnoj agresiji na našu domovinu R BiH, na genocid koji je izvršen nad Bošnjacima, što je nama preživjelima trajna obaveza ne samo prema žrtvama, nego i prema generacijama koje tek dolaze.

Ma koliko naši dušmani bili uporni, mi se umorit nećemo, tragat ćemo za pravdom, borit ćemo se za istinu i na kraju više im nikad nećemo dozvoliti da nam oni zločinci pišu historiju.
Stupni Do je naša opomena, ako se uzoholimo da zaboravimo može biti naše prokletstvo.

Zločincima žrtve oprostit neće, ako Bog da!


Nakon ubijanja i silovanja sve je spaljenoOstali prilozi:
» RASKOL U PRAVOSLAVNIM CRKVAMA
Davut Nuriler | 15. July 2019 14:22
» ŠTA I KAKO SA ALUMINIJEM?
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2019 13:33
» BOSNA JE JOŠ UVJEK U RALJAMA SRPSKE POLITIKE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. July 2019 16:39
» POSJETA NANI FATI ORLOVIĆ U KONJEVIĆ POLJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2019 17:40
» ALUMINIJ, NEOBIČNA FIRMA, SA OBIČNIM PADOM?
Mr. Milan Jovičić | 12. July 2019 17:36
» ZAŠTO RS NIJE KAŽNJENA NAKON PRESUDA ZA GENOCID
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. July 2019 16:26
» JEDNOM DOBROM BOŠNJANINU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2019 19:05
» ILIJAZ PILAV - LJAKAR KOJI JE POBIJEDIO NEMOGUĆE
Elmedina Muftić | 10. July 2019 18:17
» SAMRTNIČKI ROPAC HERCEGOVAČKOG GIGANTA
Zijad Bećirević | 07. July 2019 16:34
» GENOCID I URBICID
Mr. Milan Jovičić | 07. July 2019 15:57
» GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I PRIJEDORU - DANI VELIKE POUKE I OPOMENE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 05. July 2019 16:03
» PORAZ POLITIKA NA TLU BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Mehmed Čaušević | 02. July 2019 17:37
» DUHOVI IZ „ALUMINIJSKE“ MOSTARSKE KUTIJE
Mr. Milan Jovičić | 02. July 2019 17:08
» NEZRELI ZA PARIZ
Albinot Maloku | 28. June 2019 15:54
» MOSTAR 11 GODINA BEZ IZBORA, TO NIJE NORMALNO!
Matthew Field, British Ambassador to BiH | 26. June 2019 21:14
» LAŽIMO SE, LAŽIMO I BUDIMO, ZA DOM SPREMNI
Mr. Milan Jovičić | 25. June 2019 17:18
» JEDNOM SRPSKOM NEGATORU GENOCIDA PRVO PISMO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. June 2019 13:15
» PROKLETSTVO MUSLIMANA
Šerif Ajradinoski | 21. June 2019 16:50
Ostali prilozi istog autora:
» SIKTER OD BOSNE I BOŠNJAKA
29. May 2019 13:24
» STRATEGIJA DUŠMANA BOSNE
07. May 2019 21:03