Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Protestno pismo rukovodstvu Crne Gore u povodu učešća na tribini osuđenih srpskih ratnih zločinaca
SRPSKI RATNI ZLOČINCI KARADŽIĆ I KRAJIŠNIK IZ PODGORICE PONOVO POZIVAJU NA KRV I RAT
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. May 2019. 17:05:40


U povodu tribine koja je održana u Podgorici, na koju se iz zatvorske ćelije iz Haaga putem telefona uključio srpski ratni zločinac Radovan Karadžić, dok je jedan od učesnika bio također ratni zločinac Momčilo Krajišnik, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija uputila je prostestno pismo rukovodstvu Republike Crne Gore, BiH, EU, SAD. U nastavku pismo objavljujemo u cjelosti:

Rukovodstvo Republike Crne Gore
Predsjednik Skupštine RCG Ivan Brajović
Premijer Vlade RCG Duško Marković
Ministar MUP-a CG Mevludin Nuhodžić

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje učestvovanje velikosrpskih monstruma i ratnih zločinaca na javnoj tribini koja je održana u „Srpskoj kući“ u Podgorici. Naime u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta i Srpskog informativno-kulturnog centra "Sveti Sava" na tribini je učestvovao ratni zločinac Momčilo Krajišnik, osuđen za proganjanje, uništavanje, ubijanje, deportaciju i nasilno prebacivanje, zločine protiv čovječnosti, dok se na tribini iz zatvora iz Haaga telefonski uključio ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu robiju za genocid nad Bošnjacima, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ratni zločinci Karadžić i Krajišnik na tribini su govorili o stvaranju tzv. Republike srpske, opisujući brutalnosti kako su je stvarali na tlu države Republike Bosne i Hercegovine. Dobro je poznato da je stvorena na krvi i kostima nedužnih civila, odnosno genocidu, etničkom čišćenju i potpunom istrebljenju bošnjačkog naroda i svih onih koji se nisu uklapali u plan stvaranja “Velike Srbije”. Međunarodni sud pravde i Haški tribunal presudili su i osudili taj udruženi velikosrpski zločinački poduhvat i projekat - RS, koji je stvoren u političkoj i vojnoj agresiji Srbije i Crne Gore na međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu (1992. – 1995).

Nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, Crna Gora je reterirala od takve ratne politike, okrenula se europskim tokovima i vrijednostima. Skupština CG je usvojila Europsku rezoluciju o Genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, time osuđujući genocid – tj. plan uništenja jednog europskog naroda. Ali je poražavajuće da se danas upravo u Crnoj Gori čuju prijeteće poruke ratnog zločinca Karadžića, osuđenog za genocid, koji svoje sljedbenike u Crnoj Gori podstiče na ponovno krvoproliće, citiramo:

- Ako želiš da imaš nešto svoje i da bude tvoje, a to je država i dijete, da ne bude tuđe, ono se rađa u krvi, - poručio je ratni zločinac Radovan Karadžić srpskoj sviti koja ga na tribini slušala. Jasno, upućujući ih da svoje ciljeve ostvaruju na krvlju, kostima, genocidu, etničkom čišćenju baš kako je i on to uradio u period 1992. - 1995. godine nad Bošnjacima u BiH.

Bošnjaci - žrtve genocida su izuzetno uznemireni ovakvim genocidnim porukama koje su čuju iz Republike Crne Gore –, državi koja je po riječima političkog i diplomatskog rukovodstva zauzela europski demokratski kurs. Osuđujemo jedan ovakav necivilizacijski čin da je dvojici osuđenih srpskih ratnih zločinaca upravo za krvavi genocidni projekat, dozvoljeno da putem javnih tribina nastavljaju širiti mržnju među narodima i promovirati genocidne projekte koji su osuđeni. Naravno, ovo jeste čin ponižavanja žrtava genocida ali i nakon toga širenja straha upravo prema Bošnjacima u Crnoj Gori, Srbiji, Sandžaku i BiH, gdje se Srbima upućuju savjeti, ako žele nešto svoje onda da proliju krv svima oko sebe.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija poziva rukovodstvo i sve političke i društvene faktore u Republici Crnoj Gori da osude ovaj necivilizacijski čin u kojem glavnu ulogu vode srpski ratni zločinci, koji i nakon presuda najvećeg Internacionalnog suda Ujedinjenih nacija pozivaju na krvoproliće kako bi ostvarili svoje politicidne i genocidne ciljeve.

BANA poziva premijera Vlade Republike Crne Gore i ministra Ministarstva unutarnjih poslova da bez odlaganja preko svojih organa istraže cijeli slučaj i procesuiraju organizatore tribine u Podgorici zbog angažmana osuđenih srpskih ratnih zločinaca koji negiraju genocid, promoviraju fašizam, šovinizam, te upućuju prijetnje novim krvoprolićem koje su izrečene na istoj. Ujedno da ratnim zločincima zabrane ulazak u Republiku Crnu Goru i sva obraćanja, javna ili putem medija ili telefonskih mreža.

BANA poziva Skupštinu Repubilike Crne Gore, predsjednika i sve parlamentarce, da bez odlaganja usvoje Zakon o strogom kažnjavanju negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Na taj način parlamentarci i rukovodstvo CG, iskazat će poštovanje prema žrtama genocida, da poštuju presude najvećih sudova na zemlji planeti. Ukoliko to ne urade, mi Bošnjaci – žrtve genocida shvatit ćemo, Europsku rezoluciju o Genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici da su usvojili samo radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva i osobne promocije ka europskim institucijama.

BANA poziva rukovodstvo Republike Crne Gore da naše zahtjeve uzmu ozbiljno u razmatranje, naravno i kroz državne institucije usvaje pomenuti zakon, time u povodu 27. godišnjice hapšenja prognanika iz Bosne i Hercegovine na Crnogorskom primoriju i deportacije ratnom zločincu Karadžiću na nož javno obznane da je to velika greška rukovodstva, Vlade i MUP-a RCG, javno se izvinu i pokažu poštovanje prema žrtvama rata i genocida, procesuiraju sve odgovorne za ovaj ratni zločin i napokon otkriju gdje su ostaci žrtava da budu pokopani i dobiju svoje ime i identitet!, - piše u pismu Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije koje je upućeno premijeru RCG, predsjedniku Skupštine CG, ministru MUP-a CG te svim političkim, društvenim faktorima u Crnoj Gori i diplomaciji CG. Pismo je upućeno zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, SAD i EU.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif