Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Protestno pismo Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove - Den Haag
ŽRTVE GENOCIDA ZAHTJEVAJU OD MEĐUNARODNOG REZIDUALNOG MEHANIZMA ZA KRIVIČNE SUDOVE DA RATNIM ZLOČINCIMA ZABRANE JAVNA ISTUPANJA
Autor: B.net
Objavljeno: 06. May 2019. 16:05:29

Ratni zločinci savjetuju svesrpstvo u Crnoj Gori i regionu kako da prave državu: „Država i djeca rađaju se u krvi“


Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ uputili su protestno pismo Međunarodnom rezidualnom mehanizamu za krivične sudove, u povodu tribine koja je održana u Podgorici (Crna Gora), na kojoj su govorili osuđeni srpski ratni zločinci Radovan Karadžić koji se iz Haaga putem telefona uključio i Momčilo Krajišnik, učesnik tribine. Potpisnici pisma od sekretara Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Olufemi Eliasa, zahtjevaju da ‘preduzme potrebne mjere kako bi ovakvi medijski i javni nastupi u budućnosti bili spriječeni’. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Ovim putem želimo iskazati našu zabrinutost i frustriranost kontinuiranim sramnim ponašanjem osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Scheveningen.

Kako saznajemo iz medija, osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić se javio telefonom iz Haaga i sudjelovao u tribini u Crnoj Gori koju je vodio drugi ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Tom prilikom zločinac Karadžić je poručio kako se „država i djeca rađaju u krvi“, nakon čega mu je zločinac Krajišnik rekao da „prestane tamo da se izležava i dođe ovamo“.

Podsjećamo da ovo nije prvi put da se ratni zločinci javno obraćaju telefonskim putem iz svojih ćelija i na taj način ne samo da uznemiravaju žrtve i cjelokupnu javnost, već ismijavaju i dovode u pitanje rad Haškog tribunala.

Ne sporeći prava osuđenih osoba, smatramo da osuđenim ratnim zločincima korištenje prava ne podrazumijeva upotrebu ratno-huškačke retorike u svrhu vrijeđanja žrtava i pozivanja na nove sukobe putem medijskih istupa.

U prilog tome ide i saopštenje dato iz Haaškog tribunala povodom obraćanja zločinca Mladića na televiziji Happy, u kojem stoji da ratnim zločincima nije dozvoljeno medijsko istupanje bez posebne dozvole.

Molimo Vas da u skladu s Vašim ovlaštenjima preduzmete potrebne mjere kako bi ovakvi medijski nastupi u budućnosti bili spriječeni, piše u pismu koje su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.Ostali prilozi:
» MIGRANTI NE PROPUŠTAJU MOLITVE
Eset Muračević | 29. May 2020 13:49
Ostali prilozi istog autora: