Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

FAŠIZAM NA SRPSKI NAČIN: U BILEĆI OTKRIVEN SPOMENIK SRPSKOM RATNOM ZLOČINCU I ČETNIČKOM KOMANDANTU DRAŽI MIHAJLOVIĆU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 01. June 2019. 15:06:21


U Bileći je danas otkriven i osveštan spomenik ratnom zločincu i četničkom komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Spomenik, koji je urađen iz jednog komada i bez postamenta, visok je oko tri ipo metra i djelo je akademskog vajara iz Trebinja Milivoja Bokića.

Bokić, koji je i autor svih skulptura ranije urađenog Ravnogorskog parka u Bileći, u kojem je i spomenik Draži Mihajloviću, otkrio ga je, zajedno sa Radomirom Babićem, bratom jednog od četničkih komandanata.

Iz Bileće je ovom prilikom poručeno da se spomenikom, kao i cjelokupnim Ravnogorskim parkom, ne žele izazivati novi sukobi, već konačno pomirenje ...

Ranije je Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) izrzilo žaljenje i duboku zabrinutost zbog podizanja još jednog spomenika ratnom zločincu Mihailoviću.

Iz UDIK-a ističu da su pod simbolima četništva i Draže Mihailovića ubijani Bošnjaci i Hrvati u dva navrata širom Bosne i Hercegovine, u Drugo svjetskom ratu i posljednjem ratu protiv Bosne i Hercegovine, u kojem je on uzdignut u mitskog junaka za slobodu Srba.

Ovo nije prvi spomenik Draži Mihaloviću u Bosni i Hercegovini. Spomenici ovom zločincu se nalaze širom bh. entiteta Republika Srpska, i u Brčko distriktu BiH. Spomenik Mihailoviću je na pravoslavnom groblju u Brčkom, spomen-česma je u Bijeljini, spomen-kompleks je u Urduljama kod Višegrada, te spomen-ploča na planini Ozren. Takođe, veliki broj ulica u gradovima u Republici Srpskoj nose imena po Mihailoviću i do danas vlast u tom entitetu ne pokazuje ni volju ni želju za promjenom postojećeg stanja, navodi UDIK.

Koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, smatra da je problem Mihailovića i u tome 'što su pod simbolima četništva i Draže Mihailovića ubijani Bošnjaci i Hrvati u dva navrata širom Bosne i Hercegovine, tako da kada govorimo o Mihailoviću treba naglasiti da ne govorimo samo o Drugom svjetskom ratu, nego i posljednjem ratu protiv Bosne i Hercegovine, u kojem je on uzdignut u mitskog junaka za slobodu Srba'.Ostali prilozi:
» ALIJA KAO LIDER I MISLILAC JE JOŠ ŽIV
AA | 16. October 2019 16:19
» BAKIRA HASIČIĆ "ŽENA MIRA 2018“
Bošnjaci.Net | 15. October 2019 16:07
» RUKOVODSTVO NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
B.net | 14. October 2019 12:11
Ostali prilozi istog autora:
» PRIHVATIĆU KANDIDATURU ZA REISA
09. September 2019 15:06