Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


EDHEM PAŠIĆ: SKANDAL TOKOM POSJETE LAVROVA OBOSTRANI DIPLOMATSKI ”ŠAMAR“
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 18. December 2020. 12:12:57
EDHEM PAŠIĆ: Zaista sam iznenađen. Uopšte ne mogu razumjeti da je moglo doći do ovakvog nereda u toj posjeti. To je jedan veliki diplomatski šamar obostran, kako za Rusku Federaciju, tako i za BiH. Za BiH nekako i razumijem s obzirom na to da smo mi ovakva konstrukcija kakva jesmo, ali ne razumijem rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ja mislim da bi zbog ovog skandala, to su gabariti svjetske diplomatije, rusko MVP trebalo pod hitno povući svog ambasadora


Penzionisani diplomata i dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine u arapskom svijetu Edhem Pašić smatra kako je tokom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova došlo do velikog skandala koji je “veliki diplomatski šamar” za Rusiju, ali i BiH.

Pašić se u razgovoru za Anadolu Agency (AA) osvrnuo na nedavnu posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini, koja je izazvala pažnju šire javnosti i medija, te reakcije s obje strane, odnose Rusije spram Balkana, naročito kada je u pitanju BiH te odnose Rusije spram Bliskog istoka.

Ruski ministar Lavrov se početkom sedmice sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, a na sastanku nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine niti su prisustvovali drugi članovi Predsjedništva BIH. Potom su se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili sastati se s ruskim diplomatom, što je privuklo pažnju javnosti, zvaničnika i medija širom svijeta.

Pašić: To je jedan veliki obostrani ”diplomatski šamar“

Pašić je kazao kako ga je kao građanina BiH veoma stid što se dogodio jedan takav skandal svjetskih razmjera.

”Tamo gdje profesionalna diplomatija zakaže, tada se događaju ovakve stvari. U posjetama manjeg nivoa, postoji nešto što se zove protokol. Protokol je lijepo lice svake države. Posjeta takvog nivoa, nivoa ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, trebala je biti tako što će doći prethodnica Lavrova i zajedno sa protokolom MVP BiH i Predsjedništva BiH, u koordinaciji strogoj sa sva tri člana Predsjedništva, njihovim kabinetima, dogovoriti svaki detalj te posjete”, rekao je Pašić.

Podsjetio je da kada svi koji su domaćini ruskom diplomati, tri člana Predsjedništva BiH i ministrica vanjskih poslova, odobre svaki detalj te posjete (vrijeme, mjesto dolaska, gdje će se nalaziti zastava, teme razgovora…), kada se postigne opšta saglasnost, onda dolazi do posjete.

”Zaista sam iznenađen. Uopšte ne mogu razumjeti da je moglo doći do ovakvog nereda u toj posjeti. To je jedan veliki diplomatski šamar obostran, kako za Rusku Federaciju, tako i za BiH. Za BiH nekako i razumijem s obzirom na to da smo mi ovakva konstrukcija kakva jesmo, ali ne razumijem rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ja mislim da bi zbog ovog skandala, to su gabariti svjetske diplomatije, rusko MVP trebalo pod hitno povući svog ambasadora”, rekao je Pašić.

Podsjetio je kako su u pripremi takve posjete angažirane ambasade obje zemlje, kako ambasada BiH u Moskvi, tako i ambasada Ruske Federacije u Sarajevu.

“Reakcija dva člana Predsjedništva BiH nakon skandala u Istočnom Sarajevu je sasvim razumljiva. Ali, do nje nije trebalo doći da je bilo profesionalne diplomatije i kod jednih i kod drugih“, rekao je Pašić.

Naveo je, ako je bilo profesionalno i dogovoreno gdje će stajati zastave, a nisu stavljene, to je onda jedna ”nedopustiva prevara“ te je trebalo kazati, ako je tako bilo.

”Što se tiče gasa, ja prosto ne vjerujem da bi poslije ovog skandala ruska diplomatija išla još toliko dole. To bi bilo baš ispod svakog nivoa”, rekao je Pašić.

Odnos BiH prema svjetskim silama

Govoreći o odnosima Rusije spram Balkana, s posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu, Pašić je kazao kako postoje velike sile i treba se imati mnogo više senzora nego bilo ko da bismo znali naći svoje dolično mjesto u veoma komplikovanim međunarodnim odnosima i interesima, s obzirom na to da je BiH geostrateški tu gdje jeste.

”Moramo strogo voditi računa o svim stranama, bitna nam je i Rusija svakako, pored Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Turske, Evropske unije (EU), arapskih zemalja…. Svi nam trebaju. Mi smo takvi, tu smo gdje jesmo i imamo kapacitet unutra da možemo biti prijatelji sa svima. Mi smo najjači u multikulturi. Naša multikultura je svjetski fenomen. Ovdje su se uvijek spajali svjetovi, spajale se vjere. Pravilo se jedno razumijevanje, tako da je to jedan civilizacijski fenomen koji nama omogućava da imamo najbolje odnose sa svima“, rekao je Pašić.

Podsjetio je i na duboke kulturološke veze ovih područja s Ruskom Federacijom.

“Uvijek postoji ta slavenska duša koja nas spaja. Nas i veliku Rusiju. Rusija je velika, ruski narod je veliki. Mi smo vezani kulturno i civilizacijski“, rekao je Pašić.

Smatra kako danas nema nijedne kuće u BiH, bez obzira da li u njoj živi katolik, musliman, Jevrej ili pravoslavac, a da nije vezan za tu kulturu.

”Stalno smo imali te kulturne veze koje su uvijek bile među nama. Kada god smo sretali nekog Rusa uvijek smo ga smatrali i gledali kroz tu vizuru i obratno. To je bilo od carske Rusije, za vrijeme Sovjetskog saveza… Danas imamo te odnose u jednom nevjerovatnom ćorsokaku. Da vam pravo kažem, ne razumijem odnos spoljne politike Ruske Federacije prema BiH, upravo zbog toga“, rekao je Pašić.

Prisjetio se kako je u periodu dok je bio u Vijeću ministara BiH poslije Daytona, bila najbolja saradnja s ruskim ambasadorima.

”Ruski ambasadori su prema BiH bili tako široki i dobronamjerni da su bili dobrodošli u svaku kuću u BiH. Međutim, danas, ja vjerujem da to (predsjednik Ruske Federacije Vladimir, op.a.) Putin ne zna dovoljno, s obzirom na svjetske velike probleme u kojima se nalazi i njegova zemlja. Danas je, nažalost, ruski ambasador, moram to reći s gorčinom i tugom, samo ambasador i to jedne struje u okviru naših Srba u BiH. On se pretvorio u glasnogovornika Milorada Dodika. Od toliko časnih Srba, naših Srba u BiH, kompletna ruska spoljna politika veže se za čovjeka, ja mislim, koji ni sam nije svjestan gdje ide i šta radi”, rekao je Pašić.

Podsjetio je na ”ružan odnos Dodika prema muslimanima“, jer to nije Bosna i Hercegovina u kojoj su vijekovima bili prisutni dobrosusjedski odnosi.

”Na kraju, poslije svog ovog ‘orgijanja’ koje je pravio s Lavrovom, neobjašnjivo mi je da je Lavrov mogao spustiti se na tako nizak nivo, zbog sebe, zbog svoje velike zemlje, koju mi poštujemo u BiH, onda mu je ovdje poručio i rekao: ‘Evo sad si ovdje bio, dobrodošao si u Republiku Srpsku, a sutra ideš tamo negdje u neku BiH.’ To je strašno i nedopustivo. Ja apelujem na ovaj svijet, posebno na glavne aktere koji oblikuju međunarodne odnose, i na predsjednika (Republike Turske, Recepa Tayyipa, op.a) Erdogana i predsjednika Putina, koji sigurno ne zna detalje ovog skandala, i na međunarodnu zajednicu da obrate pažnju na ovaj necivilizacijski fenomen u BiH”, rekao je Pašić.

Pašić je govorio i o načinima na koje se može unaprijediti odnos BiH s Ruskom Federacijom.

”Naši ekonomski odnosi nisu tako loši, mogu biti daleko bolji. Ali, kulturni odnosi, diplomatski i tako dalje bi se morali popraviti i staviti na ispravan odnos između nas. Da ruski ambasadori, koji dođu ovdje, budu kao što su bili ambasadori i poslije Daytona. Da bude dobrodošao u svaku kuću u BiH, a ne samo u kuće koje slijede jednog Milorada Dodika. Samo tako se mogu popraviti”, rekao je Pašić.

Dodao je kako su ljudi u BiH mnogo toga doživjeli i još uvijek doživljavaju.

”Ispostavilo se da čovjek može svašta pretrpjeti, ali poniženje ne“, rekao je Pašić.

O odnosu ruske politike prema Bliskom istoku

Dogogodišnji bh. diplomata je govorio i odnosima Ruske Federacije prema Bliskom istoku.

Naveo je kako prati i te odnose i da mu se čini kako ruska vanjska politika i odnos prema Bliskom istoku, ali i ovim područjima, ”pomalo liči na politiku SAD-a ’60-ih godina prošlog stoljeća kada je vladao svjetski sudar komunizma i kapitalizma, a ratovalo se i u Vijetnamu, Kambodži …“.

”Tada se vanjska politika SAD-a vezala za najgore predsjednike i diktatore u Latinskoj Americi, ne bi li oni zaštitili od prodora komunističkih ideja i tako dalje. Hoću reći, tada se spoljna politika SAD-a vezala za najgore momke. Danas to isto radi ruska politika“, rekao je Pašić.

Naveo je i kako je to neobjašnjivo.

”Od nas svih u BiH, sva se ruska velika politika, opšteljudska, humana dimenzija velike Rusije se svela na jednog probisvijeta iz Laktaša, da bi zanemarili sve nas druge koji smo ovdje, koji smo uvijek voljeli Rusiju“, rekao je Pašić.

Smatra i kako se isto događa na Bliskom istoku, a posebno se osvrnuo na Siriju i rusku podršku predsjedniku te zemlje Basharu al-Assadu.

Naveo je kako Assad predstavlja jednu manjinu, alevite, a kada je došlo do rata, Rusija je podržala Assada.

”Od toliko opcija, a bilo ih je više, koje su imale i svoj ljudski dignitet i borile se da se uspostavi jedan sistem u Siriji koji će biti demokratski i jednakopravan za sve Sirijce, Rusi su se vezali samo za jednog Assada i oni su ga spasili na uštrb, odnosno rezultat toga je mnogo proljevene krvi. Volio bih da ruska politika preispita svoj odnos i prema Bliskom istoku i prema nama ovdje“, rekao je Pašić.

Istakao je i kako je prije nekoliko godina, kada je svečano otvorena džamija u Moskvi, kojoj je prisustovao i turski predsjednik te brojni drugi državni zvaničnici, Putin održao veoma lijep govor o islamskoj civilizaciji.

”Skoro dvije milijarde muslimana u svijetu gledaju Putina, da je to jedan čovjek koji je prijatelj islama i muslimana. On je takav. Međutim, on se ovdje veže za ljude koji su sasvim suprotno od onoga što on jeste“, rekao je Pašić.

Naveo je i kako bi volio da Putin bude obaviješten o svemu ovome i kada sjedne s Erdoganom, s kojim podržava mir i bezbjednost, koliko se to može u regionu i svijetu, da stave na agendu i BiH.

”Jer, BiH je jako važna u odnosu svjetova“, zaključio je Pašić.

VRH


  Dossier: AFERA IKONA: DODIK LAVROVU POKLONIO OPLJAČKANU IKONU
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16.01.2021 17:35
» UKRAJINSKA IKONA I SRPSKO-RUSKI PLJAČKARAJ
Esad Krcić | 26.12.2020 15:31
» AMBASADOR STIGAO U BIH A IKONU NIJE PREDAO?
Oslobođenje | 25.12.2020 12:54
» LAVROV STAVIO DODIKA NA RUSKU OTPUSNU LISTU
Vijesti.ba | 24.12.2020 13:14
» PREDSJEDNIČE PUTIN, MINISTAR LAVROV JE OSRAMOTIO RUSIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20.12.2020 15:02
» LAVROV VRAĆA IKONU KOJU MU JE DODIK POKLONIO
Anadolu Agency (AA) | 19.12.2020 13:13
» PRAVI POTEZ ŠEFIKA I ŽELJKA, BRAVO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 16.12.2020 22:59
» LAVROV I NACISTIČKA TRI PRSTA
Bošnjaci.Net | 16.12.2020 17:21
» LUKAVI LAVROV I SRPSKO-RUSKI MALI PIJUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15.12.2020 13:49

Ostali prilozi:
» BOSANSKI NOVI: SJEĆANJE - TRAJNI ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. July 2024 13:46
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif