Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Crnogorski Ženski Lobi
POVODOM 28 GODINA OD ZLOČINA U ŠTRPCIMA PERFORMANS NA ŽELJEZNIČKOJ STANICI U PODGORICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. February 2021. 15:02:37


Crnogorski ženski lobi (CŽL) danas je obilježio performansom simboličnim stajanjem na željezničkoj stanici u Podgorici na 28. godišnjicu zločina u Štrpcima. CŽL kao mirovna i aktivistička organizacija koja je više od dvije decenije posvećena suočavanju s prošlošću, pravdi i njegovanju i unaprjeđenju pamćenja na sva kršenja prava i ratne zločine podsjeca na iste da se ne zaboravi i nikad nikom ne ponovi.

Otmica i surova likvidacija putnika u Štrpcima je pokazala koliko su pripadnici manjina bili ugroženi a posebno koliko je bilo opasno pripadati bošnjačkom i muslimanskom identitetu. Zločin u Štrpcima je jedan u nizu onih koji nas kao društvo opominje da se nijesmo na odgovarajući način odnijeli prema ratnim zločinima i zločincima sa prostora Crne Gore i ex Yu. Ni 28 godina od tog stravičnog događaja većina porodica žrtava nije saznalo šta se desilo sa posmrtnim ostacima njihovih najbližih, a naredbodavci, podstrekači i izvršitelji zločina nisu privedeni i odgovarali za svoja zlodjela.

Kao što je voz smrti broj 671 tog 27. februara 1993. stao da bi ljudi bili izvedeni, mučeni i ubijeni zbog “pogrešnog” imena, tako je i pravda za stradale i njihove porodice stala i ostala nedostižna i nijema što je neoprostivo i neprihvatljivo u iole demokratskim zemljama.

CŽL poziva vlast na državnom i lokalnom nivou da kreira sopstvene inicijative i osnaži podršku njegovanju sjećanja i kolektivnog pamćenja na teške povrede ljudskih prava i ratne zločine počinjenje na prostorima Crne Gore i bivše Jugoslavije, posebno zbog mladih koji se sve više prepoznaju i identifikuju sa nacionalizmom i radikalnim i ekstremnim oblicima diskriminacije, fašizma i rasizma. Maladima treba pomoci kroz programe i akcije da se ne identifikuju i ne poistovjecuju sa retrogradnim idejama i konceptima nacionaliza koji dugoročno posmatrajuci razaraju njihovo bice i čitavo društvo vraćaju u sunovrat i mračne ideologije. Svakako prema svim žrtvama treba se odnositi s poštovanjem i dubokim pietetom, piše u saopćenju.
Ostali prilozi:
» ARMIJA RBIH JE BILA VOJNA SILA
Bošnjaci.Net | 15. April 2021 16:49
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR GAZILAR
Mesihat.org | 12. April 2021 19:43
» DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Dr. sc. Amir Ismić | 12. April 2021 15:25
Ostali prilozi istog autora:
» ARMIJA RBIH JE BILA VOJNA SILA
15. April 2021 16:49
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
12. April 2021 14:11