Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


OSNOVAN INSTITUT ZA ISTORIJU, ANTROPOLOGIJU I KULTURU SANDŽAKA
Procitaj komentar

Autor: BANU
Objavljeno: 31. January 2022. 14:01:47
Ovih dana u Novom Pazaru (29.01.2022.) održana je osnivačka skupština Instituta za istoriju, antropologiju i kulturu Sandžaka uz prisustvo gotovo svih najutjecajnijih ličnosti među Bošnjacima iz Sandžaka, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Švedske, Njemačke, Engleske, Australije. Osnivači Instituta su Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti - BANU i Matica Bošnjačka.

“...Inicijativa koju je za života pokrenuo akademik Muamer Zukorlić, ima smisla i osuđena je na uspjeh samo ako se shvati da je interes svih”, kazao je akademik Šerbo Rastoder predsjednik Inicijativnog odobra za osnivanje. Zatim je dodao da ga izuzetno raduje što “spisak pozvanih nije bio uslovljen političkom, vjerskom ili nacionalnom pripadnosti i da je odziv prisutnih potvrda toga... Posebna zahvalnost upućujem predsjedniku BANU akademiku Mehmedu Akšamiji i predsjedniku Mešihata IZ u Srbiji muftiji dr. Mevludu ef. Dudiću. Duhovnici i intelektualci shvataju da nauka i dogma nisu suprotstavljene”, smatra Rastoder.

Predsjednik Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti Mehmed Akšamija između ostalog je istakao kako ...“kreativnost i inovativnost razvojni su imperativi 21. stoljeća, pa shodno tome zastupamo stav da akademija ima ključnu ulogu u razvoju ljudske multipotencijale – od individue do ličnosti u funkciji; nacionalne i interkulturalne, duboko etičke i estetičke spoznaje i razumijevanje svijeta na duševnu i duhovnu dobrobit i blagostanje i pojedinca i društva... U skladu s tim BANU je u okviru inicijacije i razvoja programa za 21. stoljeće planirala i organiziranje i osnivanje institucije koja bi se bavila istraživanjem, edukacijom i sistematskim organiziranim i naučno utemeljenim pitanjima od značaja za prošlost, kulturu, religiju i antropologiju Sandžaka. Današnje osnivanje Instituta za istoriju, antropologiju i kulturu Sandžaka kao naučne institucije, interdisciplinarne orijentacije, omogućit će kontinuirano i sistematično inovativno izučavanje, čiji će doprinos društvenom i kulturnom razvoju i oblikovanju zacrtanih vrijednosti biti od značaja. Svjesni smo, da će se ova inicijacija Instituta akademije provoditi lokalno, interdisciplinarno, nacionalno i transnacionalno u okviru regionalnog poslanstva na istraživačkom i kulturnom području Sandžaka, kao apolitični radni i reprezentativni sastavni dio akademskog društva. Uvjereni smo da će Instutut postati vodeće nacionalno, regionalno, a zašto ne i međunarodno središte znanja i kreativnosti, centar izvrsnosti u istraživanju, koji će strateškim i aplikativnim razvojem kreativno upućivati i rješavati društvene, historijske, socijalno političke, vjerske i međukulturne teme u regiji Sandžaka. Kao dio otvorenog akademskog društva ponudit će projekte koji mogu doprinijeti održivom razvoju, miru i demokratiji, te time dati svoj doprinos integraciji Bošnjaka na naučnim činjenicama uz poštivanje različitosti što podrazumijeva toleranciju i uvažavanje...”Predsjednik Matice Bošnjačke dr. Jahja Fehratović je istakao neophodnost osnivanja Instituta kako bi se, između ostalog, prevazišle poteškoće na koje nailaze istraživači.

“...Jedna od najvećih sponzaja jeste da je mnogo toga zapisano o Sandžaku, ali je problem što je zapisivano u velikim centrima i nije do sada objedinjeno. Za ljude među nama koji se bave naukom i koji će obrađivati svaku vrstu naslijeđa velika je stvar što će biti u prilici da mi o nama pišemo i slušamo od nas, te da se sve što je skupljano u svijetu bude sabrano na jednom mjestu. Institut će praviti prijateljstva i rastočiti sve zablude, kazao je dr. Fehratović.

Sjedište Instituta je u Novom Pazaru, a zamišljen je kao elitna naučna institucija. Ovo je djelo koje se stvara, Institut treba donijeti korist ne samo za ovaj kraj, već za čitav narod, poruka je sa skupa.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif