Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


DRAGAŠKI RINGIŠPIL
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 20. February 2022. 00:02:55
Od osnivanja Bošnjaci.Net, pored ostalih, imali smo odličnu suradnju sa nizom Bošnjaka i Albanaca sa Kosova. Jedan broj njih redovno objavljuje svoje priloge na ovom portalu, što smo im posebno zahvalni. Tako smo do važnosti držali - društvena, kulturna, vjerska, politička i ekonomska zbivanja, u ovoj mladoj državi na koju Bošnjaci i izvan Kosova gledaju sa velikim simpatijama, te prate sva događanja. Čak smo i neke humanitarne akcije proveli za socijalno ugrožene, bolesne, zatim stipendirali smo više učenika / studenata, te medij na bosanskom jeziku…

Obično kada bi se nešto događalo na Kosovu ili ako bi dobili neku poruku ili tekst, zbog kompolikovanih stranačkih zamršancija ali i narušenih međuljudskih odnosa, da se ne učini još gore nego što jeste, konsultovao bih se s vremena na vrijeme sa Sahitom Kandićem i Ćerimom Bajramijem, o kojem ću ovdje napisati nekoliko rečenica.

Vjerovatno se kroz naš obiman rad dešavalo da su kroz tekstove objavljeni neki stavovi i da se određenim krugovima na Kosovu nisu dopadali, posebno oni koji su pomenuti u negativnom kontekstu. Ali definitivno nismo objavili radi bilo kakvog izazivanja produbljivanja međuljudskih ili međustranačkih odnosa, kako među Bošnjacima, ali ni Albancima. Najzad kako jeste red, autor stoji iza svojih stavova! Međutim često sam kao urednik trpio kritike i udare, ali sam saburio.

Nadam se, oni koji će čitati ovih nekoliko redaka, a i oni koji budu pomenti, da će krajnje uzeti dobronamjerno.

Naime, Ćerim Bajrami godinama je tu na Bošnjaci.Net, pisao je tekstove koje smatram bitnim za bošnjačka ali i kosovska zbivanja. Objavljivali smo i intervjue sa njim. Zbog političkih tokova najviše smo ga podržavali kako bi uspio kao kandidat na izborima. Ne smatrajući druge kandidate slabijim ili lošijim, ali zbog dugogodišnje suradnje jest nam bilo stalo da bude u političkim vodama upravo tamo gdje se odlučuje o Bošnjacima.

Sada da ne duljim, već da konkretno pređem na prepiske od strane Bajramija, koje šalje okolo naokolo što je njegovo pravo, ali naravno bez ikakve osnove i posebnog razloga optužujući upravo mene i ovaj portal Bošnjaci.Net koji smatra svojim. Ali kada je nešto tvoje onda se na to ne kleveće, ne pljuca... Iskreno ne znam ga takvog, pa iako su ranije neki ukazivali “ne znaš ga ti”. Možda je i dobro da nekada malo “zagužvamo” da vidimo iz koga i koliko može (ne)pristojnosti da izađe. Ja sam u biti šutio, a on se sam sa sobom svađao i drugima to slao. Čak sam bez ijedne riječi objavio otvoreno pismo koje je poslao na moj email. I kada bih ga pročitao, ne bih se mogao snaći – zašto i šta je Ćerim Bajrami htio da mi kaže? Zašto me napada?

Naime, prije neki dan dobijem kratku poruku od jednog Bošnjaka iz Dragaša, koji je dvije decenije čitatelj Bošnjaci.net, izuzetno cijeni naš rad. U poruci kaže:

- “Izdali su me ovi moji "Bošnjaci" u Dragašu, pa djelim bol sa prijateljima.
Vakat je doveo na čelo negatora genocida u Srebrenici, koji je SANU proizvod”, kaže Dragašlija.

U nastavku će te saznati o kojem Gorancu je riječ, čiji predsjednik stranke otvoreno prijeti Bošnjacima istrebljenjem i koji po velikosrpskoj matrici udruženo negiraju genocid nad Bošnjacima. Za toga kandidata podigli su ruku i trojica odbornika Vakat kolacije, koja je sastavljena od više stranaka.

I sam taj isti insan iz Dragaša sugerira mi, “upitaj Ćerima Bajramija za više informacija”. Što znači da ga zna i cijeni njegov stav. A iz dobijene poruke zaparalo mi je u oku “negator genocida u Srebrenici”, i odmah sam kontaktirao Ćerima Bajramija, da li on zna nešto o tome slučaju u Dragašu? Očekujući da će hitro se prihvatiti i napisati kritički tekst, jer je pored ostalih jedan od pokretača da se u Parlamentu Kosova usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Bajrami odgovara: “Nisam hič u toku...”, itd.!

Iz pristojnosti ali i zbog međuljudskih odnosa posebno u stranici i koaliciji Vakat u kojoj je i Bajrami, neću iznosti cijeli sadržaj poruka.

Pošto Ćerim Bajrami ne zna, Sahita nisam htio kontaktirati jer je u drugom dijelu Kosova, onda sam logično zbog Bošnjaka Dragaša, a posebno žrtava genocida u Srebrenici, iskazao zainteresiranost da se objavi kratak prilog o tome događaju u Skupštini općine Dragaš. Pred sam završetak radnog dana i odlazak iz officea dobio sam kratak prilog koji sam objavio, pod naslovom: Izborom Fejsala Halilovića za potpredsjednika Općine Dragaš, nakon 22 godine vratili su velikosrpsku politiku odgovornu za genocid i ratne zločine nad stotine hiljada Bošnjaka i Albanaca. I onda smo se zavrtili u dragaški ringišpil.

U transportu i u žurbi na dogovoreni sastanak i večeru, primjetio sam da je od Ćerima stiglo više poruka, traži da “skinem” tekst. Nisam to uzeo za zlo, tako da sam u žurbi kratko sa mobitela i odgovorio, napišite reagiranje, jer svakako tek ujutru ću biti u prilici da objavim. Odložio mobitel u torbicu i čitao Avdin novi roman. I tek u kasne američke sahate stigao sam kući, vidim da me Ćerim zatrpao čudnim porukama. Priznajem da ga takvog nisam poznavao. Ko zna koliko ih je stiglo, a bilo ih je svakakvih, baš neočekivano da on tako nešto nekontrolirano piše. Priznajem, letimično sam prošao kroz nekoliko zadnjih poslatih, i da ne bih stekao neki ružan utisak o njemu, napisao sam da malo prikoči, neka pošalje / pošalju reakciju… Odgovorio je po kratkom postupku, da neće da piše reagiranje.

Najzad i to je do njega, posebno koalicije Vakat. Vidio sam link nekog web sitea, bez ikakvog pojašnjenja, ali koji nisam otvorio.

I ponovo je počeo sa slanjem poruka, zatim sam mu napisao kratko da neću da čitam poruke, time naravno niti ću mu odgovarati na iste. I tako sam ga ostavio u samoprepisivanju, a on može vidjeti da poruke još uvijek nisu otvorene i pročitane.

Naknadno više osoba su mi javili da su dobili pisma ili tekstove od njega, a link web sitea koalcije “Vakat” gdje su objavili optužbe na račun Bošnjaci.Net i mene kao urednika.

Bajrami je na moj privatni email poslao meni otvoreno pismo, koje sam objavio bez uklanjanja jednog zareza. Optužio me za sve i svašta, ističući da nisam htio da objavim reakciju koalcije “Vakat”?! SIC! Naravno da to nije istina, jer nema apsolutno razloga da se ne objavi tekst, stav, mišljenje, reakcija… a Bošnjaci.Net su prepoznatljivi baš po tome. Bajrami to zna odlično. Nego ako je baš tako, pomenuta koalcija treba poslati dokaz da je na email [email protected] poslala reakciju, a ja ću je odmah objaviti i izviniti se zbog eventualnog propusta.

U pismu Bajramija koje mi je poslao, posebno ističe nadnaslov teksta “Skinite Cvijet Srebrenice pa činiti što vam volja”, koji isključivo važi za one članove koalicije Vakat koji su u Skupštini općine Dragaš glasali za onog čija stranka, izglasani potpredsjednik Općine Dragaš i lider JGP po velikosrpskoj SANU mantri negiraju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Zaista čudno, zašto je Ćerim Bajrami gurnuo sebe i još drugih nekoliko Bošnjaka iz rukovodstva Vakat koalicije u prvom planu, a ne distincira se od sramnog poteza svog koalicionog partnera DSV koji su zastupnici dragaške Skupštine općine?

Što se tiče Cvijeta sjećanja ili Cvijeta Srebrenice, puno Bošnjaka i nebošnjaka na Kosovu iz pijeteta prema žrtvama genocida nose ovaj cvijet. Time je bilo nepotrebno skretati pozornost sa glasanja i stvarnog dragaškog događaja.

Najzad, da li se Koalicija Vakat slaže izborom pomenutog potpredsjednika? To je pitanje koje trebaju odgovoriti svojim glasačima u Dragašu i prizrenskoj regiji kojima su dobro poznati aferimi negatora genocida iz Jedinstvene Goranske Partije (JGP) na čelu sa liderom stranke koji je pozivao na linč Bošnjaka, s naglaskom da će Bošnjaci nestati iz Gore.

Neka ovo bude test za DSV, naravno i kolaciju Vakat, da se izjasne po pitanja izbora izvjesnog Fejsala Halilovića za potpredsjednika Općine Dragaš!

Najzad, neka ovo bude test i za Fejsala Halilovića i njegovog lidera - predsjednika Jedinstvene goranske partije (JGP) Adema Hodžu, da se izjasne po pitanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, i da li Adem Hodža izražava pokajanje zbog iznesenih stavova i prijetnji za nestanak Bošnjaka iz toga dijela Kosova. Tada ćemo iz prve ruke saznati, da li su na stajalištima koji su zasnovani na ljudskosti, suosjećanja sa žrtvama, osuđujući genocidne agresore i zločince! Ili su na stajalištu velikosrpske mitologije i politike koja je odgovorna za genocid i masovne ratne zločine nad stotinama hiljada Bošnjaka i Albanaca.

Bujrum, Bošnjaci.Net ostaju otvoreni za vaše stavove. Naravno i Ćerimu, izuzev ako ne bude zauzet ispravljanjem prizrenske Bistrice!

VRHOstali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif