Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


HFZ. DR. HARISU-EF. HADŽIĆU URUČENA PRIZNANJA I DIPLOME U NEW YORKU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. July 2022. 15:07:55
U ponedjeljak, 04. jula 2022. godine, u Islamskom centru Monticello - New York, nakon akšam namaza, šejh kurra’ hfz. dr. Mohammed Metawee El-Masri, iz Kaira - Egipat, uručio je dvije diplome i priznanja iz oblasti Kiraeta i Da'we dr. hfz. Haris-ef. Hadžiću, profesoru Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Naime, početkom februara 2022., na poziv Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje iz New Yorka predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić je kao svog izaslanika poslao dr. hfz. Hadžića, kojeg su imenovali na mjesto Glavnog imama i rasporedom u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, jednom od tri vakufa pomenute zajednice.

Pored obavljanja obaveza u džematu i ramazanskih aktivnosti, hafiz Haris-ef. je u periodu za nešto više od tri mjeseca istovremeno koristio slobodno vrijeme za usavršavanje engleskoga jezika, a Kur'an je učio povremeno pred šejhom Mohammedom iz Kaira. Nakon vraćanja rodnom Sandžaku početkom maja i boravka u njemu oko mjesec ipol dana, Haris-ef. se opet odazvao na ponovni poziv istoga džemata krajem juna te uz izun muftije dr. Mevlud-ef. Dudića i nastavio obavljati funkciju Glavnog imama. Pored toga emaneta, on je nastavio sa specijalizacijom za engleski jezik, a pred šejh Mohammedom Kiraet.


Šejh Mohammed je slušao učenje Kur'ana Harisa-ef. po kira'etu imama Asima el-Kufija, a prema rivajetu imama Hafsa, i izrazio svoje zadovoljstvo ocijenivši njegovo učenje odličnom ocjenom, te pohvalio njegove umjerene stavove u širenju međusobnog poštovanja, suživota i tolerancije sa drugim kulturama i civilizacijana, te posebno istakao njegov doprinos na polju Da'we u IZ&KC PlaviGusinje NY i BIKC Richmond Hill, gdje je održao oko 200 dersova, tribina, hutbi i predavanja sa različitom islamskom tematikom.

Pored navedenih priznanja i diploma, tokom svoje dosadašnje naučne i akademske karijere, hafiz Haris-ef. je stekao još niz sličnih idžaza i certifikata tokom boravka na stručnim usavršavanjima, naučnim konferencijama i simpozijumima, kao i takmičenjima u Sandžaku - Srbiji, BiH, Makedoniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Libiji, Siriji i Kuvajtu.


Inače, šejh dr. kurra’ hfz. Mohammed Metawee El-Masri, pred kojim je učio hafiz Haris-ef. imam je u ICM Monticello -New York, i jedan od najstručnijih i najboljih učača Kur'ana u Sjedinjenim Američkim Državama, doktor nauka, i vlasnik nekoliko idžaza od poznatih kairskih šejhova i autoriteta za Kur'an sa senedom do Allahovog Poslanika Muhammeda a.s.

Ove diplome su još jedno u nizu velikih priznanja kadru FIS-a u Novom Pazaru, a posebno Mešihatu IZ-e u Srbiji i njenim odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima se uči Kur'an i sunnet Muhammeda a.s.
Molimo Allaha dž.š. da nam vodiči budu Njegova Plemenita Knjiga Kur'an i Sunnet našeg voljenog Poslanika Muhammeda s.a.w.s. koji će nas, inšallah, odvesti do Njegovog zadovoljstva i Dženneta. Allahumme amin.

Mubarek olsun i da Allah Uzvišeni podari hajra u daljem radu naših alima i hafiza, u podučavanju mlađih generacija u našim odgojno-obrazovnim ustanovama u BiH, Sandžaku i dijaspori. Amin.

Kraće crtice iz biografije - šejh dr. Mohammeda Metawee:

- Doktorat iz islamskih principa i tumačenja Kur'ana - Univerzitet Al Israa SAD;
- Registrovan za doktorat iz islamskih principa i tumačenja Kur'ana Univerzitet Al Azhar, Egipat;
- Magistarska diploma sa ocjenom odličan na studiju i tumačenju Kur’ana na Fakultetu islamskih osnova i studija Kur’ana - Al Azhar univerziteta, Tanta, Egipat;
- Idžaza za učenje Kur'ana Hafs an Asim & Shu'ba an Asim itd.;
- Profesor na Fakultetu za studije i tumačenje Kur’ana, Univerzitet Al Azhar, Mansura, Egipat;
- Imam u Islamskom centru Monticello, NY;
- Govornik u Upravi za zadužbine al Daqahliya, povezanoj s egipatskim Ministarstvom zadužbina;
- 2012, 2013 i 2014: Držao časove vjeronauke i vodio molitve u Islamskom centru Al Huda, Jersey City, NJ tokom mjeseca Ramazana;
- 2007. i 2008.: Držao predavanja, propovijedao i vodio molitve u Islamskom centru Al Aksa, Filadelfija, Pensilvanija tokom mjeseca Ramazana;
- Član imama Tri države;
- Član Globalnog udruženja al Azhar diplomaca;
- Član Globalnog udruženja naučnih istraživača u obrazovanju.

VRHOstali prilozi:
» “LIJEVO DESNO GLUMAC“ZIJAHA SOKOLOVIĆA NA SCENI CKM
Bošnjaci.Net | 19. September 2022 14:34
» SVEČANO OTVORENA DŽAMIJA U KAĆUNIMA
MINA | 11. September 2022 17:29
» UDAR NA NACIONALNI IDENTITET BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Ruždija Radončić | 08. September 2022 17:18
» MR. JOVIČIĆ: DRUŽE FAHRUDINE, KANI SE TI NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA
Mr. Milan Jovičić | 05. September 2022 15:03
» IZGRADILI DŽAMIJU, A POMOGLE IM I KOMŠIJE HRVATI
Anadolu Agency (AA) | 03. September 2022 16:42
» SVAKA VLAST BUDE I PROĐE
Muhamed Hodžić | 29. August 2022 18:23
» GRADAČAC: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 22. August 2022 14:40
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
» MICHIGAN ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 20. July 2022 15:46
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif