Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Feljton: "90 GODINA OD DOLASKA NACIZMA I NJEGOV SLOM": Revolucija na ulicama njemačkih gradova
PREVIRANJA NA POLITIČKOJ SCENI NJEMAČKE (4)
Procitaj komentar

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 14. May 2023. 19:05:20
Od danas 9. maja, koji se u svijetu obilježava kao Dan pobjede, redakcija Bošnjaci.net počinje objavljivanje feljtona o usponu i padu nacizma. U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je neprimjetno prošao „jubilej“ mračne ideologije – 90 godina od dolaska na vlast Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke (NSDAP). U Berlinu je 30. januara 1933. nacizam stupio demokratskim putem na političku scenu, sa koje će biti nemilosrdno „izbrisan“ 1945. godine. Hitler i nacisti su završili u blatu historije 8 / 9. maja 1945. kada je general Wilhelm Keitel potpisao bezuvjetnu kapitulaciju pred nadirućim jedinicama sovjetske i savezničkih armija iz antihitletrovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavije. Za 12 godina koliko su nacisti bili na vlasti na nišanu te mračne ideologije i fašističke države koju su stvorili, našli su se cijeli narodi. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našli i druge etničke, vjerske i političke skupine. Među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koje su nacisti smatrali manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišljenici – komunisti, socijaldemokrati, disidenti, ratni zarobljenici, homoseksualci, Jehovini svjedoci i mentalno i fizički onesposobljeni – napisao je akademik dr. Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Hitlera, Musolininija, i kasnije pogubljenjima njihovih doglavnika u Nürnberškim procesima, splasnule fašističke ideje? Nacizam / fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. U svijetu se danas pomaljaju ostaci poraženih snaga uz, čini se, nedovoljne reakcije država pobjednica. Poljednji srpski genocid u Srebrenici nad Bošnjacima BiH u kome je za pet dana ubijeno blizu 9000 muškaraca i dječaka, o tome svjedoči bez ostatka.


PREVIRANJA NA POLITIČKOJ SCENI NJEMAČKE (4): Početkom oktobra 1918. godine tadašnji reichskanzler princ Max von Baden ponudio je primirje američkom predsjedniku Thomas Woodrow Wilson-u (Vudro Vilson), a krajem tog istog mjeseca je izmijenjen dotadašnji carski ustav iz 1871. godine. Htjelo se stvoriti jedno demokratsko društveno ozračje za razliku od dotadašnjeg institucionalnog militarizma. Prema novim ustavnim dokumentima reichskanzelar ubuduće bi svoju snagu izvodio iz odgovornosti prema Reichstagu (Skupštini) a ne prema caru. Namjera je bila da se od Njemačke stvori ustavna monarhija. Nijemcima je uzor bilo Ujedinjeno Kraljevstvo (Britanija), ali ovaj plan se pokazao neupotrebljivim posebno u uslovima političkih nemira i potpunog haosa koji je vladao u društvu.

Pobuna mornarice

Stalne tuče su karakterizirale političku situaciju pred sami kraj Velikog rata. Prve iskre revolucije su krenule iz luka gdje je bila smještena njemačka ratna flota. Komanda mornarice je skoro napravila skoro nepopravljivu grešku, jer je 27. oktobra bez znanja njemačke vlade naredila pokret njemačke flote i stupanje u borbena djejszva sa britanskom mornaricom za tri dana. Ovo je zaprijetilo mirovnim pregovorima. Trupe su inače već bile umorne i tada već nespremmne za ratna djejestva a vidjelo se da je rat pri samome kraju. Niko više nije želio ići u novi ratni pokolj. i zaprijetio je mirovnim pregovorima o kojima je bilo riječi naprijed. Trećeg novembra počela je pobuna mornara na Sjevernom moru i uglavnom u pomorskoj bazi u Kielu koji je postao centar revolucije koji će se vrlo brzo proširiti po cijeloj zemlji... Ložači su odbili zadatke, ostali dijelovi su se pobunili pa je je veliki broj mornara pohapšen. Nakon što je uhapšeno 1000 mornara jedna lokalna pubuna se pretvorila u svenjemačku. Pobuna se širila kao zaraza. Velikom brzinom su se sa mornarima solidarisali vojni kopnene vojske. Sazalo se primirja koja su zatražile Bugarska, Turska postignuta, a nije se moglo sakriti ni proimirje između Austrije i Italije. Sila koju su upotrijebili njihovi komandanti pri gušenju revolucije pokazala se kao potpuno promašeno sredstvo. Došlo je do otvorene vojne pobune sa mnogo poginulih i ranjenih. Uhapšenim monarima su se pridružili drugi mornari. Veliki metež je vladao na brodovima ratne mornarice, a posebno na krstarici Kenig.. Pod uticajem Ruske revolucije (1917.) Počeli su da se stvaranju paralelni organi vlasti po uzoru na ruske sovjete Pod uticajem Ruske revolucije (1917.) stvaraju se tako radnički i vojni sovjeti. Istaknute su crvene zastave na brodovima, a pobnjeni mornari su zahtjevali puštanej na slobodu zarobljenih moranara, priznavanje vojnih vijeća, tražili su slobodu štampe, zapravo revolucionarne promjene. Revolucija se odatle širila po ostalim lukama i njemačkim gradovima. Vrlo brzo su zauzet Hambrug, Liebeku, pa zatim Bremen u kojem su revolucionari silom oslobodili zatvorenike i obrazovali vijeće radnika i vojnika. Sovjeti su su postali efektivna vlast u mnogim njemačkim gradovima u unutrašnjosti Njemačke. Od trenutka kada je revolucija krenula 4.novembra brzo je zahvatila gradove kao što su Stuttgart u Württembergu (Virtenberg). Tamo je izašao prvi broj revolucionarnog časopisa Die rote fahne (Crvena zastava), Revolucija je kulminirala u Münchenu kada je 7. novembra detroniziran bavarski kralj Ludwig III. Vlast je preuzeo sovjer radnika i vojnika koje je prevodio Kurt Eisner (Kurt Ajzner). Pred revolucionarima, koji su ukinuli monarhiju kralj je pobjegao iz zemlje i tri godine zatim umro u Budimpešti. Monarhija je ukinuta što je dovelo do kraja višestoljetne vlasti Wittelsbachovaca u Bavarskoj.

Kao plima revolucija raste i preplavljuje Rajnsku oblast, Ruhr, u ruke vojnikai radnika padaju gradovi Kӧln, Essen, Diesseldorf... Uklanjaju se stari organi vlasti u Braunschweigu, Hanoveru a odmah zatim revolucije se pridružuju pokrajina Tirginija, saksonski gradovi u kojima je bila jaka radnička klasa kao Dresden, Halle, Leipzig... Na transparentima pobunjenika su natpisi upućeni vojnicima koji još nisu prišli revoluciji: „Braćo ne pucajte“. Najdramatičniji događaji njemačke revolucije, međutim, prenijeli su se na Berlin, jer je to bio administrativni centar carstva i znalo se da ukoliko glavni grad padne u ruke demonstranata da je za njih izgubljena Njemačka. Komandant grada je izdao proglas u kome se kaže da neki krugovi pokušavaju „da obrazuju sovjete (vijeća) radnika i vojnika po ruskom uzoru“ i upozorava da su takve institucije „u suprtotnosti sa postojećim državnim poretkom“. Zatim se komandant vojske imperativno zabranjuje „svako obrazovanje tih tijela i učešće u niima“ očigledno ne shvatajući da je voda došla do samog grla - Ne slušaju ga i 9. novembra se pridružuju pozivu na generalni štrajk. Vojnici i radnici silom oružja oslobađaju policijsku stanicu i oslobađaju 650 zatočenika. Izlazi iz štampe prvi broj lista Die rote fahne sa naslovom Berlin unter der roten Fahne, u prevodu Berlin pod crvenom zastavom“ u kojem se obazrivo poziva rukovodstvo pobune da ostane pribrano i da se čuvaju ushićenja. „Prevrat u Njemačkoj treba da otvori put socijalizmu pod ovim znamenjem. Iz praha i ruševina svjetskog rata pobjednički revolucionarni proletarijat nora izgraditi novu privredu. A za to treba politička vlast i snaga“. Pisac uvodnik upozorava demonstrante da su najneposredniji zadaci „hitno postizanje mira i stvarna vlast proletarijata, preobražaj privrede od prividnog socijalizma iz vremena rata u pravi socjalizam u vrijeme mira...“ I dalekovido zaključuje: „ Mi smo još uvijek na početku teškog puta, a možda čak nisu isključeni ni preokreti!“ Još se na novini nije osušila boja, iz Vowärtsa, glasila „umirenih“ socijademokrata koji su smatrali da su postignuti rezultati i da sada treba samo promijeniti lidere, sparatkovcima poručuju da je vrijeme ne za socijalistiku nego za „socijalnu republiku“.

(Sutra: Proglašenje republike)

VRH


  Dossier: Akademik dr. Adamir Jerković: 90 GODINA OD DOLASKA NACIZMA I NJEGOV SLOM
» ZADAH KUKAVIČLUKA (29)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19.08.2023 23:06
» KAPITULANTSTVO BRITANIJE I FRANCUSKE (28)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18.08.2023 14:52
» HLADNOKRVNI KONSTRUKTORI ZLOČINA (27)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.08.2023 13:19
» PROFIL UBICA IZ WANNSEEA (26)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 02.08.2023 17:06
» ZABRANA MIJEŠANJE SA JEVREJSKOM KRVLJU (25)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 29.07.2023 19:46
» BIROKRATSKA TAČNOST (24)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24.07.2023 00:17
» KONAČNO RJEŠENJE (23)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23.07.2023 13:13
» ANSCHLUSS AUSTRIJE (21)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18.07.2023 16:03
» NÜRNBERŠKI ZAKONI (20)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.07.2023 16:29
» GUŠENJE UMJETNOSTI (19)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 07.07.2023 21:08
» PARAVOJNE JEDINICE I UBISTVO RÖHMA (18)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 03.07.2023 16:01
» ZAKON O OVLASTIMA / ERMÄCHTIGUNGSGESETZ (17)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25.06.2023 20:31
» ZAKON O OVLASTIMA / ERMÄCHTIGUNGSGESETZ (17)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23.06.2023 20:25
» DIKTATURA NACISTA (16)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22.06.2023 16:13
» PALJEVINA REICHSTAGA (15)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16.06.2023 18:28
» UBISTVO VON SCHLEICHERA (14):
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 15.06.2023 17:11
» PAD BRÜNINGOVE VLADE (13)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 13.06.2023 18:24
» BRÜNINGOVA VLADA KAO POSLJEDNJA ŠANSA (12)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11.06.2023 17:30
» POSVAĐANA LJEVICA (11)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 06.06.2023 13:36
» PROPAGANDA KLJUČ NACISTIČKOG USPJEHA (10)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 04.06.2023 17:48
» RAST LJEVICE (9)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 01.06.2023 16:21
» MEIN KAMPF PRIČA O MRŽNJI (8)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25.05.2023 21:47
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22.05.2023 01:20
» PORAZ NJEMAČKE REVOLUCIJE (6)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19.05.2023 13:45
» PROGLAŠENJE REPUBLIKE (5)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.05.2023 13:48
» PREVIRANJA NA POLITIČKOJ SCENI NJEMAČKE (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 14.05.2023 19:52
» POLARIZACIJA SOCIJALDEMOKRATIJE (3)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11.05.2023 18:28
» USTOLIČENJE NACISTIČKE IDEOLOGIJE (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10.05.2023 15:41
» NACIZAM U BUĐENJU (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08.05.2023 13:31

Ostali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
» JE LI RAT BLIZU NAS?
01. May 2024 22:07
» CVILEŽ JEDNOG VUKA
30. April 2024 19:46
» PRIČA OSTAJE ISTA
22. April 2024 00:20
» PROPALA INVAZIJA IZRAELA
19. April 2024 21:38
» KOCKA JE BAČENA
17. April 2024 18:27
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
23. February 2024 20:25
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
30. January 2024 21:49
» PRIČE O ČOJSTVU I VARVARSTVU
28. January 2024 15:03
» PLENKOVIĆU, SKINI NAM SE S VRATA!
26. January 2024 03:02
» ESTAR EN BOSNIA
24. January 2024 13:42
» ŽIDOVI I STOCKHOLMSKI SINDROM
17. January 2024 21:41
» VATRA SE ŠIRI ARAPSKIM POLUOTOKOM
16. January 2024 01:56
» JEMENSKI REBUS (2)
11. January 2024 18:33
» JEMENSKI REBUS
10. January 2024 19:31
» BOŽIĆNE ILUZIJE
09. January 2024 09:48
» MILOŠEVIĆ JE, IPAK, ŽIV!
28. December 2023 03:37
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif