Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Feljton: 90 GODINA OD DOLASKA NACIZMA I NJEGOV SLOM: Hapšenje komunista 1933. godine
DIKTATURA NACISTA (16)
Procitaj komentar

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković
Objavljeno: 22. June 2023. 16:06:55
Od danas 9. maja, koji se u svijetu obilježava kao Dan pobjede, redakcija Bošnjaci.net počinje objavljivanje feljtona o usponu i padu nacizma. U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je neprimjetno prošao „jubilej“ mračne ideologije – 90 godina od dolaska na vlast Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke (NSDAP). U Berlinu je 30. januara 1933. nacizam stupio demokratskim putem na političku scenu, sa koje će biti nemilosrdno „izbrisan“ 1945. godine. Hitler i nacisti su završili u blatu historije 8 / 9. maja 1945. kada je general Wilhelm Keitel potpisao bezuvjetnu kapitulaciju pred nadirućim jedinicama sovjetske i savezničkih armija iz antihitletrovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavije. Za 12 godina koliko su nacisti bili na vlasti na nišanu te mračne ideologije i fašističke države koju su stvorili, našli su se cijeli narodi. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našli i druge etničke, vjerske i političke skupine. Među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koje su nacisti smatrali manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišljenici – komunisti, socijaldemokrati, disidenti, ratni zarobljenici, homoseksualci, Jehovini svjedoci i mentalno i fizički onesposobljeni – napisao je akademik dr. Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Hitlera, Musolininija, i kasnije pogubljenjima njihovih doglavnika u Nürnberškim procesima, splasnule fašističke ideje? Nacizam / fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. U svijetu se danas pomaljaju ostaci poraženih snaga uz, čini se, nedovoljne reakcije država pobjednica. Poljednji srpski genocid u Srebrenici nad Bošnjacima BiH u kome je za pet dana ubijeno blizu 9000 muškaraca i dječaka, o tome svjedoči bez ostatka.


DIKTATURA NACISTA (16): Nacističkoj vladi koja je preuzela vlast nedostraja je međutim parlamentarna većina. Komunisti Hitleru nisu više predstavljali nikakvu smetnju pošto ih je pohapsio i izgnao iz Reichstaga. Nacisti su spriječili svih 81 komunistu Reichstaga i 26 od 120 socijaldemokrata koji su bili članovi Reichstaga da zauzmu svoja poslanička mjesta zatvorivši ih u logore pod njihovom kontrolom. Inače, na izborima koji su održani u 5. marta 1933. godine, Nacionalsocijalistička radnička partija je osvojila je 43,91% biračkog tijela. U koaliciji s DNVP-om (Njemačkom nacionalnom narodnom partijom) nacisti su držali 51,88%, većinu parlamentarnih sjedišta u Reichstagu. Za 2/3 u parlamentu su nedostajali glasovi katoličke partije Zentrum, što je Hitler i dobio jer je dao neka obećanja ovom svećeniku inače predsjedniku Ludwigu Kaasu, ali ih nikada nije ispunio. Zahvaljujući tom dogovoru Hitler je 23. 3. 1933. dobio 31 glas Zentruma za usvajanje Zakona o punomoći // Zakon o omogućavanju/, kojim je Hitler postao diktator dok je nacistički kabinet imao moć stvaranja novih zakona, uključujući i one koji krše Vajmarski ustav, bez uplitanja odnosno pristanka Reichstaga, postavljajući osnove za potpunu nacifikaciju društva. Njegov puni naziv bio je “Zakon za otklanjanje nevolja naroda i Rajha”. Nacistički kabinet mogao je po slovu Zakona punomoći samo potvrditi prijedloge koje je postavio kancelar a diktatorske ovlasti su trebale isteći nakon četiri godine ili u slučaju da se uspostavi nova vlada. Neko je šaljivo primijetio da je ovo vrhunski primjer demokratije koja glasa za sopstvenu propast. Jednim potezom Hitler se riješio opozicije. To je svakako bilo tačno jer će Hitler početi ukidati parlamentarni život gašenjem stranaka.

Oko ovog zakona nikada nije vođena rasprava i on je produžavan bez bilo kakve debate ili opozicije sve do završetka Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da Vrhovni sud odnosno njemačke sudije nisu osporile legitimnost zakona. Ustvari, većina sudija je smatrala Hitlerovu vladu legitimnom a sebe su nastavili smatrati državnim službenicima koji mu duguju svoju odanost i podršku. Zapravo, većina sudija je bila potpuno uvjerena u legitimnost procesa. Oni nisu shvatali zašto su nacionalsocijalisti proglasili „nacističku revoluciju“. Jedan od prvih sudija Vrhovnog suda Erich Schultze koji se pridružio Nacističkoj stranci rekao je da se izraz "revolucija" ne odnosi na rušenje uspostavljenog poretka, već na radikalno različite Hitlerove ideje.

Zabrana rada političkim strankama

Odmah nakon izglasavanja ovog Zakona oovlastima/omogućavanju nacistički kabinet je zabranio rad političkim stranakama. Ukinuta je bilo kakve opozicija ili kritika nove vlasti. Hitler je zadobio diktatorska , potpuna i apsolutnu ovlašćenja za samo nekoliko mjeseci. U avgustu 1934. je umro predsjednik Paul von Hindenburg, koji je izabran 1925. i 1932. godine. Umjesto raspisivanja izbora za novog predsjednika Republike nacistički kabinet je izglasao zakon o spajanju uloge kancelara i predsjednika. Adolf Hitler je sada vršio tri funkcije: predsjednika Nacionalsocijalističke radničke partije (nacističke stranke), kancelara i predsjednika države. Ova konsolidacija snaga bila je potvrđena od strane biračkog tijela sredinom avgusta 1934. godine. Aktom od 23. marta 1933., zakonodavne moći Reichstaga prebačene su tako na Nacionalsocijalističku radničku partiju.

Sada ću ispričati o dijelu atmosfere kod glasanja za Zakon o ovlastima/punomoći. Otto Wels, član Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i poslanik više od 20 godina jedini se otvoreno protivio usvajanju ovog zakona. Govorio je o atmosferi zastrašivanja kako bi nacistička vlast osigurala usvajanje zakona. U parlamentarim holovima su su neki pripadnici SA služili kao stražari, a drugi su se gurali ispred zgrade, kako bi zastrašili one koji su imali suprotne stavove. Wels je ukazao na progone socijaldemokrata (SPD) rekavši da predstavnici njegove stranke neće dati podršku Zakonu o omogućavanju. On je optužio naciste da žele potpuno eutanizirati Reichstag da nastave svoju "nacionalnu revoluciju". U svom izjašnjenju o zakonu rekao je:
„U ovom istorijskom času, mi, nemački socijaldemokrati, obavezujemo se na principe humanosti i pravde, slobode i socijalizma. Zakon o omogućavanju ne daje vam moć da iskorijenite ideje koje su vječne i neuništive.”

Prilikom glasanja samo je delegacija Socijaldemokratske partije (SPD) glasala protiv zakona. Kako je naglašeno naprijed, komunisti su sa dijelom socijaldemokrata već bili istjerani iz Reichstaga i mahom pohapšeni. Kako je usvajanje ovog zakona zavisilo od dvotrećinske većine u parlamentu, nacisti su se koristili zastrašivanjem i progonima kako bi osigurali željeni ishod. Pod prisilom to im je pošlo za rukom. Ovo uprrkos tome što nacistička partija nije imala apsolutnu većinu u Reichstagu, pošto su socijaldemokrati i komunisti zajedno imali više poslanika. Za Zakon je glasalo četiri stotine poslanika a protiv su bili samo socijaldemokrati.

Stapanje NSDAP sa državom

Vrhovni sud nije učinio ništa da ospori legitimnost ovog zakona. Zanemareno je odsustvo komunističkih delegata i socijaldemokrata koji su bili uhapšeni. Sljedeći dokumenti koje je propisala nacistička mašinerija- ograničili su demokratiju i uveli diktaturu: Uredba predsjednika Rajha za zaštitu naroda i države 28. februar 1933., zatim hapšenja bez naloga ili sudske revizije: preventivna policijska akcija u nacističkoj Njemačkoj, od 28. februara 1933. Zakon za ispravljanje nevolja naroda i Rajha (Zakon o omogućavanju/ ovlastima), 24. mart 1933. (o kojem je bilo riječi naprijed), pa Zakon o izricanju i provođenju smrtne kazne (Lex van der Lubbe), 29. mart 1933., Zakon protiv osnivanja novih partija, 14. jula 1933. i Zakletve lojalnosti za sve državne službenike, 20. avgusta 1934.

Diktatura je tako naprosto protjerala demokratiju iz života Nijemaca. Ovim je označen kraj Weimarske Republike, a po Zakonu od 1. decembra 1933. godine Nacionalsocijalistička partija (NSDAP) je "nepovratno stopljen s državom". Nacistička stranka od tada postaje instrument za provođenje totalitarističke kontrole njemačke države i društva.

Nacionalsocijalistička radnička partija je bila sastavljena od aktivista „čiste krvi“. Oni su morali iskazivati neograničenu vjernost Adolfu Hitleru. Jednopartijska država je u „svoju“ stranku počela da prima dobrovoljce, ali mnogi su joj pristupili iz karijerističkih pobuda ili straha. Na kraju II svjetskog rata stranka je imala 8 miliona članova. Ona se oslanjala na silu i nedemokratske metode rada.

(Sutra: Zakon o ovlastima / Ermächtigungsgesetz)

VRH


  Dossier: Akademik dr. Adamir Jerković: 90 GODINA OD DOLASKA NACIZMA I NJEGOV SLOM
» ZADAH KUKAVIČLUKA (29)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19.08.2023 23:06
» KAPITULANTSTVO BRITANIJE I FRANCUSKE (28)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18.08.2023 14:52
» HLADNOKRVNI KONSTRUKTORI ZLOČINA (27)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.08.2023 13:19
» PROFIL UBICA IZ WANNSEEA (26)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 02.08.2023 17:06
» ZABRANA MIJEŠANJE SA JEVREJSKOM KRVLJU (25)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 29.07.2023 19:46
» BIROKRATSKA TAČNOST (24)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24.07.2023 00:17
» KONAČNO RJEŠENJE (23)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23.07.2023 13:13
» ANSCHLUSS AUSTRIJE (21)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18.07.2023 16:03
» NÜRNBERŠKI ZAKONI (20)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.07.2023 16:29
» GUŠENJE UMJETNOSTI (19)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 07.07.2023 21:08
» PARAVOJNE JEDINICE I UBISTVO RÖHMA (18)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 03.07.2023 16:01
» ZAKON O OVLASTIMA / ERMÄCHTIGUNGSGESETZ (17)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25.06.2023 20:31
» ZAKON O OVLASTIMA / ERMÄCHTIGUNGSGESETZ (17)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23.06.2023 20:25
» DIKTATURA NACISTA (16)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22.06.2023 16:13
» PALJEVINA REICHSTAGA (15)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16.06.2023 18:28
» UBISTVO VON SCHLEICHERA (14):
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 15.06.2023 17:11
» PAD BRÜNINGOVE VLADE (13)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 13.06.2023 18:24
» BRÜNINGOVA VLADA KAO POSLJEDNJA ŠANSA (12)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11.06.2023 17:30
» POSVAĐANA LJEVICA (11)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 06.06.2023 13:36
» PROPAGANDA KLJUČ NACISTIČKOG USPJEHA (10)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 04.06.2023 17:48
» RAST LJEVICE (9)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 01.06.2023 16:21
» MEIN KAMPF PRIČA O MRŽNJI (8)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25.05.2023 21:47
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22.05.2023 01:20
» PORAZ NJEMAČKE REVOLUCIJE (6)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19.05.2023 13:45
» PROGLAŠENJE REPUBLIKE (5)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17.05.2023 13:48
» PREVIRANJA NA POLITIČKOJ SCENI NJEMAČKE (4)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 14.05.2023 19:52
» POLARIZACIJA SOCIJALDEMOKRATIJE (3)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11.05.2023 18:28
» USTOLIČENJE NACISTIČKE IDEOLOGIJE (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10.05.2023 15:41
» NACIZAM U BUĐENJU (1)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08.05.2023 13:31

Ostali prilozi:
» DANI BOROVNICE PROGRAMI KOJI SE PAMTE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 23. July 2024 18:17
» PJESNIČKI FESTIVAL “PLAVSKI ZAGRLJAJ STIHOM”
Sahit Kandić | 21. July 2024 13:00
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆEVI SLALOMI?
24. July 2024 11:49
» SPASAVANJE DEMOKRATA
23. July 2024 12:38
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
11. July 2024 23:50
» DOBRO JE SNAŽNIJE OD ZLA
22. June 2024 01:14
» MASKE SU POPADALE
30. May 2024 15:02
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
20. May 2024 22:11
» JE LI RAT BLIZU NAS?
01. May 2024 22:07
» CVILEŽ JEDNOG VUKA
30. April 2024 19:46
» PRIČA OSTAJE ISTA
22. April 2024 00:20
» PROPALA INVAZIJA IZRAELA
19. April 2024 21:38
» KOCKA JE BAČENA
17. April 2024 18:27
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
23. February 2024 20:25
» POVRATAK AMERIKANACA IZ DAYTONA
30. January 2024 21:49
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif