Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Reakcija potpredsjednika Salkića na izjave međunarodnih zvaničnika o ugroženosti i pravima Hrvata u BiH
SALKIĆ: POZIVAM PREDSTAVNIKE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE DA RADE NA ELIMINACIJI POSLJEDICA GENOCIDA
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. November 2021. 16:11:55
RAMIZ SALKIĆ: Neće biti trajnog mira i prosperiteta sve dok se ne krene u pravcu eliminacije posljedica koje su nastupile genocidnim radnjama i udruženim zločinačkim poduhvatima, ne zbog onih nad kojima je izvršen genocid i radnje udruženog zločinačkog poduhvata, već zbog onih koji su danas ideološki i politički sljedbenici onih koji su počinili udružene zločinačke poduhvate i genocid, jer smatraju da se to jedino poštuje i prihvata.


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 26. novembra 2021. godine, reagujući na izjave međunarodnih zvaničnika o problemima i ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, da bi predmet rasprave trebali biti problemi Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, gdje su u potpunosti diskriminirani, a ne da u prvom planu budu problemi Hrvata koji po ustavnom principu ravnopravnosti popunjavaju pozicije na nivou države Bosne i Hercegovine i nivou entiteta Federacije Bosne i Hercegovine.

- Zašto svi govore o problemima Hrvata u Bosni i Hercegovini, a niko ne govori o problemima Bošnjaka, ali i Hrvata, u entitetu RS. Kako to da je u prvom planu problem Hrvata koji po ustavnom principu ravnopravnosti popunjavaju pozicije na nivou države Bosne i Hercegovine i nivou entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, a nema rasprave o problemima Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, gdje su u potpunosti diskriminirani.

Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS isključeni su iz učešća u bilo kakvim društvenim procesima, osim u endemskim slučajevima. Bošnjaka je od nivoa entiteta do lokalnih zajednica, agencija, javnih preduzeća, zaposleno oko 1%, a Hrvata još i manje. Bošnjaci nemaju pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku u ovom entitetu. Obrazovni proces je potpuno pravoslaviziran kao i administracija na svim nivoima u ovom entitetu.

Bošnjacima se biraju i imenuju predstavnici od strane srpskih političkih partija. Kako to da Evropsku uniju, SAD i druge zemlje ne dotiču problemi Bošnjaka u ovom entitetu.

Rezolucija Generalne skupštine UN-a o odgovornosti država za međunarodne protivpravne radnje usvojena na 56. zasjedanju Generalne Skupštine UN 2002. godine. u članu 41. stav 2. kaže: “Nijedna država neće priznati kao zakonitu situaciju koja je nastala ozbiljnim kršenjem imperativnih normi međunarodnog prava, niti će pružati pomoć ili održavati takvo stanje.” Zločin genocida predstavlja kršenje imperativnih normi međunarodnog prava, jer predstavlja kršenje UN Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Zločin genocida u Bosni i Hercegovini je utvrđen u presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Ovi sudovi su utvrdili ko su počinioci i ko su žrtve genocida.

Kako to da ova tema nije na vašem stolu, je li to samo zbog toga što smo mi Bošnjaci koji živimo u ovom entitetu, koji nepravedno nosi ime samo po jednom narodu, čija je vojska presuđena da je počinila genocid, čije je vojno i političko rukovodstvo presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i genocid.

Neće biti trajnog mira i prosperiteta sve dok se ne krene u pravcu eliminacije posljedica koje su nastupile genocidnim radnjama i udruženim zločinačkim poduhvatima, ne zbog onih nad kojima je izvršen genocid i radnje udruženog zločinačkog poduhvata, već zbog onih koji su danas ideološki i politički sljedbenici onih koji su počinili udružene zločinačke poduhvate i genocid, jer smatraju da se to jedino poštuje i prihvata.

Pozivam predstavnike međunarodne zajednice, koji su tu, nadam se, kao prijatelji da pomognu Bosni i Hercegovini i njenim građanima, da se okrenu stvarnom rješavanju uzroka problema u ovoj zemlji, a ne fiktivno nametnutih tema koje će dalje podijeliti ovu zemlju i građane ove zemlje, te dugoročno otvoriti puteve novih nesporazuma i podjela.

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKA ČAST: ČESTITKA BIH KRALJICI LANI PUDAR
Bošnjaci.Net | 18. August 2022 14:19
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
B.net | 16. August 2022 08:49
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif