Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Historija Sandzak
u oblasti Ljume i Debra, koji je izvršen nakon proglašenja amnestije od srpskih vlasti. U izvještaju se navode imena i prezimena osoba koje su ubili srpski odredi, često na najokrutniji način: spaljivanjem, klanjem, mesarenjem bajunetima i tome slično. Također se navodi detaljan popis spaljenih i opljačkanih sela u oblasti Ljume i Hasa.

B.net | 02. January 2020. 16:01:25 | 0 komentara
Arheološka istraživanja otkrila nove pojedinosti o historiji Novog Pazara i Sandžaka
Zaštitna iskopavanja sjeverne tabije novopazarske tvrđave su počela 3. septembra, s ciljem revitalizacije kule, poznatija kao “Džephana”. Novčić iz 1618. godine, pronađen prilikom čišćenja santrača kule, mađarski srebrni dinar (vladar Matijas II), pokazuje da bi najraniji period gradnje kule mogao biti 1618. godina, a otkriven je i tipični osmanski objekat izgrađen prije nego što je građena tabija.

Anadolu Agency (AA) | 07. October 2019. 13:10:11 | 0 komentara
Gusinje - Južni Sandžak:
"Prije svega, to je bio Mehmed-paša Šabanagić, drugi po redu paša iz Gusinja. On je pradjed Ali-paše Šabanagića, koji kasnije postaje paša iz ovog mjesta. Treći paša bio je Džafer-paša Koljenović. Četvrti paša je Ali-paša Šabanagić, koji je rođen 1817.godine, a umro je 1889.godine. On je bio poznata ličnost druge polovine 19.vijeka. To je strateg koji je u tri bitke porazio vojsku Crne Gore. To su Polimska bitka, bitka na Nokšiće i Murinska bitka“, kaže Gruda.

Anadolu Agency (AA) | 14. August 2014. 17:08:05 | 4 komentara
70 godina od održavanja Zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS)
Na osnovu te odluke, 20. i 21. novembra 1943. godine, u Pljevljima je održana Osnivačka skupština Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka. Na skupštini je učestvovalo 263 delegata iz pet sandžačkih srezova. U Zemaljsko antifašističko vijeće Sandžaka (ZAVNOS) su izabrana 62 vijećnika, a u Izvršni odbor Sandžaka (ratnu sandžačku vladu) 10 vijećnika. Za prvog predsjednika Predsjedništva ZAVNOS-a izabran je Sreten Vukosavljević, a za 3 potpredsjednika: Murad-ef. Šećeragić, Dušan Ivović i Mirko Ćuković.

20. November 2013. 04:11:03 | 1 komentara
Ravnogorski bukvar
Četnički vođa Mihailović je tada boravio u Crnoj Gori pod italijanskom zaštitom. Januara 1943. naređena je mobilizacija četnika za četvrtu osovinsku ofanzivu protiv partizana. Mihailović je u tome video priliku da usput "očisti" muslimansko stanovništvo. On je naredio crnogorskim četnicima pod vođstvom Pavla Đurišića da krenu ka Bosni, preko Sandžaka, usput "čisteći" sve pred sobom.

Damjan Pavlica | 22. July 2013. 00:07:53 | 1 komentara
Sazeti rad Safeta Bandzovica
Jezgro muslimanskog stanovnistva formiralo se kroz jedan dugotrajan i slozen proces, dijelom islamizacijom domaceg slavenskog stanovnistva, raznorodne etnicke pripadnosti, doseljavanjem sa istoka, trajnjim nastanjenjem i asimilacijom grupa i pojedinaca neslavenskog porijekla. Tako su u Beogradu muslimani cinili cetiri petine u odnosu na drugo stanovnistvo, a u Uzucu 96,7% od ukupnog broja stanovnistva grada, dok je u Pomoravlju taj procenat iznosio 65%.

12. November 2011. 22:11:06 | 11 komentara
Tako je Njegoš kao najveći srpsko-crnogorski pjesnik i vladika, odnosno nosilac najviše vjerske i svjetovne vlasti, opjevao, posvetio i u najuzvišenije djelo pretvorio genocid ili međunarodni zločin pod kojim se podrazumjeva svjesno, namjerno i plansko potpuno ili djelimično uništavanje nacionalnih, etničkih, rasnih ili religijskih grupa.

19. April 2011. 09:04:51 | 26 komentara
U povodu 99-to godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju
Na dan strijeljanja 11 Plavljana – 5. marta 1913. godine, prijavili su se za prelazak u pravoslavnu vjeru 108 osoba, od kojih 94 islamske i 14 katoličke vjere. Istog dana strijeljane su još dvije grupe od po osam građana. Za jednu se grupu ističe da su bili „zlikovci“, a za drugu „zbog prikupljanja oružja i jatakovanja sa kačacima“, uz napomenu da je strijeljanje izvršeno „na osnovu presude nadležnog vijnog suda“. Dan ranije je javljeno da je 15 osoba muslimanske vjere prešlo u pravoslavnu.

Mehmed Meša Delić | 17. February 2011. 20:02:20 | 22 komentara
Izvještaj Milutina Radonjića, oblasnog upravitelja Plava, ministru unutrašnjih djela Jovanu Plamencu, o stanju u Plavu 1913.g. .
Pazeći ove njihove skupove uočio sam da se u džamijama prizivaju od strane hodža i njihova djeca, te im se ulijeva ljubav Muhamedove nauke, te da su ugovorili da ovih dana održe u džamijama molebstvije, bajagi za njihov spas i kako bi se Crnogorci uklonili iz njihovih zauzetih provincija.

13. January 2011. 18:01:13 | 1 komentara
BIJELO POLJE i PLJEVLJA
Rekao sam sebi da je to uoci petka a to je Mubarek noc i mogu biti Kurban, i da su trazili bolju noc ne bi je izabrali. Vidjeli su ti cetnici da me nije strah, pa su poceli da me batinjaju. Jednom mi je jedan rekao: bjezi! Nisam htio to da radim. Uveli su me u neku plisanu sobu i zavezali mi ruke lisicama za radijator koji je bio vruc. Kada su mi se ruke ugrijale, poceo sam da vristim od velike temperature.

05. May 2010. 21:05:08 | 17 komentara
Centar za Zaštitu ljudskih prava i toleranciju iz Prijepolja
Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji realno nemaju pravo na sudsku žaštitu.
Kakav je položaj Bošnjaka pred sudovima, i drugim državnim organima najbolje pokazuje činjenica da niti jedan postupak nije sproveden na bosanskom jeziku.
Zakonik o krivičnom postupku propisuje obavezu suda da pouči učesnike u postupku o pravu korišćenja manjinskih jezika, ali se ova odredba prema Bošnjacima ne primenjuje.

28. September 2009. 12:09:16 | 16 komentara
Bošnjačka alternativa podsjeća na 5. mart 1913. kada je crnogorska vojska strijeljala 11 Bošnjaka plavsko-gusinjskog kraja
Strijeljani su pred nasilno sakupljenim narodom, ne samo punoljetni muškarci, već i žene sa djecom u naručju. Jedanaest Plavljana čuvenih po dobročinstvu, ne samo u Plavu i Gusinju nego i šire, povezani su na jedan konopac i prislonjeni uza zid. Neke druge koji nisu ubijeni mučeni su i sakaćeni, kao Emin Jakupov Ferović kojem je izvađeno oko bajonetom samo zato što nije htio da prihvati ljubljene pravoslavnog krsta i da se odrekne svoje vjere i nacije.

B.net | 05. March 2009. 11:03:55 | 5 komentara
U Sandžaku na svom topraku, nakon 84 godine - tamo gdje su Crnogorci Bošnjake istrijebili
Poslije neprospavane noći zajedno sa svojim rođacima kreće u Šahoviće, rodno mjesto njegovog baba i djeda, tačnije Grančarevo, mjesto odakle su prije 84 godine mnogi Bošnjaci krenuli ostavljajući svoja imanja i kuće, i spašavajući živu glavu.
Mjesto, koje je udaljeno oko 20 kilometara od Bijelog Polja, nekadašnjeg Akova izgleda ukleto. Na ulazu, na obližnjoj stijeni postavljen je veliki drveni krst. Nigdje žive duše, a kuća ima...

Almir Mehonić | 02. December 2008. 05:12:28 | 14 komentara
Inicijativa Bošnjačkog udruženja Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije: Zahtjev Predsjedniku općine Plav
Glavni odbor Bošnjačkog udruženja Plavljana i Gusinjana "Behar" iz Holandije uputili su zahtjev Predsjedniku općine Plav da razmotre ovu inicijativu i da je proslijede Skupštini na razmatranje.

Bošnjaci.Net | 09. November 2008. 15:11:36 | 1 komentara
Šta se prepričava s koljena na koljeno
Jedan među tim biranim mladićima i muslimanima je bio i momak po imenu Jakup Pepić. Bio je to visok momak, hrabar i snažan, pravi arnaut sa bijelim ćulahom na glavi. Njega su prvo uhapsili i odveli u zatvor. Onda su ga izveli i prije nego što su ga ubili, pitali su ga pred svima: 'Hoćeš li da staviš crnogorsku kapu na glavu i nećemo te ubiti'. A on je rekao: 'Ne wallahi, da mi date tri života a ne jedan nebih stavio tu kapu na glavu'.

Almedin Pepić | 30. August 2008. 08:08:04 | 5 komentara
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif