Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Feljton
ČOVJEK KOJI JE NADIŠAO EPOHU (1)
Alija Izetbegović je bio veoma častan čovjek. Nemam nikakvog interesa da pišem panagirike ovoj bez sumnje intelektulanoj i ljudskoj gromadi, koji je dobio težak zadatak da pomogne svojim sunarodnicima da prebrode težak period raspada zajedničke države, kojemu on nikako nije doprinio. Bio sam predsjednikov savjetnik i mogao sam iz neposredne blizine pratiti njegovu misao, okružen njegovim poštenjem i dobrotom koju je malo ko mogao tako izravno osjećati.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 13. June 2023. 02:06:10


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (31)
U kontekstu ruskih osvajačkih pohoda baltičkim državama – Litvaniji, Latviji i Estoniji –prijeti najveća opasnost. Baltički narodi i danas imaju grozne more iz sovjetskog perioda svoje historije. One su pola stoljeća pripadale komunističkom sovjetskom sistemu.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 01. December 2022. 14:12:24


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (30)
Rusija bi u eventualnom ratu sa NATO-om mogla napasti koridor Suwałki i odvojiti baltičke članice Evropske Unije od Poljske i drugih zemalja Sjevernoatlantskog saveza. Radi se o stotinjak kilometara dugom putu na granici dvije zemlje koje pripadaju NATO-u - Poljskoj i Litvaniji - između ruske enklave Kalinjigrada i Bjelorusije.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. November 2022. 22:11:25


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (29)
U centralnoazijskim republikama u kojima su nekada vladale komunističke partije sada su na sceni centrističke ili konzervativne partije, koje vode bivši komunistički prvaci. Naprimjer, u Kirgistanu nacionalistička partija „Mekenchil“ ili RP (Republika) koja je konzervativna stranka, u Kazahstanu „Nur Otan“ (sekularna, centristička i autoritarna, do 2021. pronazarbajevska) ili u Turkmenistanu TDK, Demokratska partija koja je nastala iz Komunističke partije Turkmenistana ima profil autoritarne nacionalističke stranke.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 29. November 2022. 21:11:57


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (28)
jegov je dugogodišnji predsjednik, koji je funkciju šefa države obavljao od 1990. do formalne ostavke 2019. godine. Imao je kraljevski status u svojoj zemlji. Nosio je titulu „elbasy“, što bi značilo „vođa nacije“, koja mu je oduzeta nakon nereda u Kazahstanu.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 27. November 2022. 13:11:24


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (27)
Sada se osluškuju sve promene iz Nur Sultana. Još se čeka. Ali, ukoliko nije riječ o vješto odigranom potezu, buđenje velike petrolejske nacije (3% svjetskih zaliha) i zemlje prebogate mineralima (uran 41%) mogao bi izazvati pometnju. Ruska reakcija na ponižavanje Vladimira Putina pred njegovim pristalicama, bila je pomalo prijeteća.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 26. November 2022. 22:11:35


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (26)
Ko je do jučer mogao i slutiti da će Kazahstan, zemlja Džingis Kana, deveta zemlja po veličini i poznata najviše po kosmodromu Bajkonur, iznajmljen Rusiji do 2050. godine, postati planetarno poznata država u tek minulim događajima iz Sankt Petersburga. Sve se dogodilo na ekonomskom forumu kada su domaći novinari zapitali novo lice Kazahstana predsjednika Kasima Žomart Tokajeva o „specijalnoj ruskoj operaciji“ u Ukrajini (pošto niko nije smio spomenuti rat).

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25. November 2022. 13:11:05


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (25)
Kao predsjednik Vrhovnog sovjeta Bjelorusije suočio se sa krupnim problemima. SAD su veoma cijenile Šuškeviča posebno zbog oslobađanja Bjelorusije nuklearnog oružja iz sovjetske epohe. Kada je američki državni sekretar Warren Christopher posjetio Bjelorusiju u oktobru 1993. godine pohvalio je ovo kao „blistav primjer za države u regionu“ nadajući se da će i drugi, posebno Ukrajina, slijediti primjer Minska.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25. November 2022. 00:11:22


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (24)
Vojska ove zemlje je potpuno na strani Ruske Federacije u ratu protiv Ukrajine, a Lukašenko je početkom maja 2022. godine započeo velike nenajavljene vojne vježbe kako bi se provjerila borbena gotovost bjeloruske armije. Vježba je započela odmah nakon susreta Putina i Lukašenka kojom prilikom je ruski diktator upoznao bjeloruskog kolegu sa položajem na frontu u Donbasu. Svoju teritoriju Bjelorusi su dali ruskoj vojsci za izvođenje raketnih napada na Ukrajinu. Ipak, još nije upotrijebljena bjeloruska vojska.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. November 2022. 22:11:53


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (23)
Aleksandar Lukašenko je već dobro etablirani bjeloruski političar koji nema nikakve opozicione konkurencije. U narodu još uvijek ima podršku, jer u unutrašnjoj politici provodi sovjetski privredni koncept. Razvija relativno uspješan industrijski i poljoprivredni sektor koji ima koristi od državne podrške, a prije svega od političkog saveza s Rusijom.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 21. November 2022. 19:11:59


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (22)
Kada je na vlast u Bjelurusiji stupio 20. jula 1994. Aleksandar Rihoravič Lukašenko narod je povjerovao da je napokon dobio predsjednika države po mjeri. Koliko je pogriješio bit će mu jasno tek nekoliko godina kasnije kada će početi val demonstracija protiv ovog režima koji je postao autokratski i u kojem je bahatost poprimila dramatične razmjere. Evropska unija je Aleksandru Lukašenku i njegovoj eliti nametnula sankcije.

Autor: Dr. Admir Muratović | 20. November 2022. 16:11:49


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (21)
Bjelorusija je kroz svoju historiju u državničkom i kulturološkom smislu bila uglavnom vezana sa Ukrajinom u sklopu Kijevske Rusi i Poljsko-Litavske Unije. Obje zemlje tada su u posebnoj federaciji bile poznatije pod imenom Rutenija odnosno Rus' u lokalnom slaveniziranom obliku, a konkretno u slučaju Bjelorusije – Bijela Rus'. To je u najkraćem povijest na kojoj se nećemo dugo zadržavati.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. November 2022. 13:11:00


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (20)
Gagauzija je autonomna pokrajina u sastavu Republike Moldove. Procjene iz 2006. godine govore da ima oko 160.000 stanovnika. Gagauzija trenutno nije naglašen problem, ali može postati, ukoliko dođe do zaoštravanja odnosa u Ukrajini sa kojom se graniči. Osim toga u neposrednoj blizini je poluostrvo Krim kojeg je Rusija osvojila i anektirala 2014. godine.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. November 2022. 21:11:13


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (19)
U Pridnjestrovlju je dobro organiziran šverc oružjem koje većinom odlazi u Abhaziju i Južnu Osetiju (išao je preko ukrajinske luke Odesa). „Vlada“ krijumčari gorivo, alkohol, duhan namjenjen tržištu okolnih zemalja. Ruska Federacija koja nema dodirne veze sa Moldovom je izabrala ulogu „čuvara“ Pridnjestrovlja, jer smatra da će na taj način zaštititi etničke Ruse. Okupacijom ukrajinskog Krima Rusija se fizički približila Moldovi. Ruske akcije na istoku i jugu Ukrajine i prisajedinjenje Krima, Hersona i Zaporožja treba shvatiti kao pokušaj ovladavanja Moskve cijelim crnomorskim pojasom.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. November 2022. 18:11:54


FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (18)
Sada je barem jasno da su to bili najobičniji trikovi ruskog vođe, a da su stvarne namjere bile potpuno drugačije. Nastojanja ukrajinske vlade da ponovo uspostavi vlast kroz tzv. “antiterorističku operaciju“ su se pretvorile u oružani sukob koji se pojačao od februara 2022. godine kada je došlo do pune ruske intervencije na cijelu teritoriju Ukrajine. Neprijateljstva traju i danas.

Autor: Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. November 2022. 16:11:33


Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif